3. Köprü açıklandı; Poyrazköy – Garipçe

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3. Boğaz Köprü'nün Garipçe ve Poyraz arasında yapılacağını belirtti. Yıldırım, 3. Boğaz Köprüsü de dahil Kuzey Marmara Otoyolu'nun maliyetinin kamulaştırma bedelleri de dahil olmak üzere 6…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3. Boğaz Köprü’nün Garipçe ve Poyraz arasında yapılacağını belirtti. Yıldırım, 3. Boğaz Köprüsü de dahil Kuzey Marmara Otoyolu’nun maliyetinin kamulaştırma bedelleri de dahil olmak üzere 6 milyar dolar civarında olacağını söyledi. Bakan Yıldırım güzergahlar arasında maliyeti en düşük ve çevreye en az zarar verecek olan alternatifi tercih ettiklerini kaydetti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım İstanbul’da yapılması planlanan 3. Köprü’nün güzergahını The Marmara Otel’inde düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı. Basın Toplantısına İBB Başkanı Kadir Topbaş ve Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turan da katıldı. Yıldırım Kuzey Marmara Otoyolu hakkında bilgiler vererek başladığı konuşmasında yeni geçiş güzergahının önemine vurgu yaptı. İstanbul’un nüfus ve ekonomik alandaki büyüklüğüne işaret eden Yıldırım “Batıdan doğuya ticaretimizin yüzde 95’inin gerçekleştirildiği bu koridorda yeni bir projeyi hayata geçirmek elzem bir durum haline gelmiştir” dedi. İstanbul ulaşımının raylı sistemdeki payını yüzde 8’den yüzde 27’ye çıkartacak olan Marmaray’ın 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete girerek yüz yıllık İstanbul hayalini gerçekleştireceklerini belirten Yıldırım, İstanbul’u İzmir’e ve Marmara bölgesindeki diğer illere bağlayacak olan İzmit Körfez geçişinin projesinin de bu yıl çalışılmaya başlanacağını belirtti. Projenin transit trafiği il dışına taşınmasını sağlayacağını belirten Yıldırım, mevcut her iki köprünün de kapasitesinin yüzde yüz üzerinde çalıştığını belirterek, “”3. köprüyü de içeren Kuzey Marmara Otoyol projesinin hayata geçirilmesi zorunlu hale gelmiştir” dedi. Kuzey Marmara Otoyol Projesinin 1993 yılında DPT tarafından yatırım programına konulduğunu kaydeden Yıldırım 1993-98 yılları arasında boğazdan geçilebilecek güzergahların incelendiğini belirtti. 2005 yılında üniversiteler, kamu kurumları ve sektör temsilcileri ile yapılan ulaşım stratejileri belirleme çalışmalarında 6. güzergah belirlendiğini kaydetti.

GARİPÇE-POYRAZKÖY ARASINDA
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü güneyinde kalan iki güzergahın inceleme dışı bırakılarak kuzey yönüne doğru yoğunlaşıldığını belirten Bakan Yıldırım, tarihi, coğrafi yapılabilirlik, trafik, işlevsellik, maliyet ve diğer yönlerden toplumun benimseyeceği sosyal ve ekonomik faydası en fazla sağlanan bir ulaşım projesi olarak gördükleri Garipçe Poyrazköy güzergahını seçtiklerini belirtti. Seçilen güzergah üzerindeki arazilerin mülkiyet bakımından değerlendirilmesinin yapılarak kamu arazisinin en fazla olduğu güzergahların seçildiğini belirten Yıldırım “260 kilometrelik tüm güzergahta özel arazi yüzde 16, orman arazisi yüzde 48, 2b yüzde 11, hazine yüzde 16, askeri bölge yüzde 11’dir. Toplam kamulaştırılacak bina adedi ise 222’dir. Orman arazisi orman anlamına gelmiyor. Ormana ait ama bütün arazinin bir çok kısmı artık orman vasfını yitirmiş arazilerdir. Belgrat, Fatih, Polonezköy ve milli parklarının özellikle orman alanlarından mümkün mertebe uzak bir güzergah tercih edilmiştir” dedi.

YÜZDE 75’İ KAMU ARAZİSİ
Güzergahının yüzde 75’inin kamu arazisi olmasının önemli bir kriter oludunu da belirten Yıldırım, şöyle konuştu: “Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul’un batı sınırından 41 derece enlem, 28 derece boylamındaki Kınalı mevkisinde TEM otoyolu kavşağında başlamakta. 41 derece enlem 28 derece boylamdan başlayan Kömür ocakları mevkisini katetmekte, İstanbul Boğazı’nı ise 41 derece enlem 29 derece boylamda 1275 ana açıklığı olan bir asma köprüyle geçmekte. Daha sonra 41 derece enlem 29 derece boylamdaki Paşaköy mevkisine ulaşarak, 40.8 derece enlem 29.4 derece boylamda Gebze civarında İzmir otoyolu ayrımına ulaşmaktadır. Kuzey Marmara Otoyolu, 40.7 derece enlem, 30 derece boylamla İzmit’in kuzeyini katederek Adapazarı’na yönelmektedir. 40.8 derece enlem, 30.3 derece boylamında Adapazarı’ndan Eski Adapazarı ile Yeni Adapazarı-Yeni Kent arasında geçen güzergah, 40.7 derece enlem, 30.6 derece boylamda Akyazı ile Hendek ilçe sınırları içerisinde TEM otoyolu ile buluşmaktadır.”

TOPLAM 260 KM YOL
Çevreyolu bölümünün Anadolu ve Avrupa yakasında iki bölümden oluştuğuna da dikkat çeken Yıldırım “Avrupa yakası bölümü Kınalı-Odayeri, Asya bölümü ise Paşaköy-Akyazı arasındadır. Köprü ile birlikte yapılacak çevre yolu bölümü ise Odayeri-Paşaköy-Payrokköy-Garipçe kesimidir. Toplam 260 kilometre anayol ve bağlantı yolları ile projenin yaklaşık maliyeti kamulaştırma bedeli ile birlikte 6 milyar dolar civarı bulmaktadır” dedi.


Kamulaştırma bedelinin 1-1,5 milyar dolar civarında olacağını belirten Yıldırım, süreci başlattıklarını ve bundan sonra projelerin Sakarya, Kocaeli ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin meclislerinde görüşülerek planlara işleneceğini belirtti. Projenin kamu ve özel sektör ortaklığı ile gerçekleştirileceğini belirten Yıldırım, “Diğer iki köprünün aksine doğrudan kamu kaynağı kullanmadan gerçekleşecek projedir. Proje ile ilgilenen dünyanın her yanından büyük taahhüt firmaları olduğu gibi yurt içinde de ilgilenen şirketler mevcut. Teklif konusunda sıkıntı yaşanacağını zannetmiyorum” dedi. Projeyi bu yıl içinde ihale etmeyi hedeflediklerini belirten Yıldırım “3 yıl içinde en geç birinci bölümünü tamamlamış olacağız. Tamamını da 4 yıl içinde tamamlamış olacağız. Sadece araç geçişi öngörülüyor. Köprü ve ona bağlı yolda 90 kilometrelik kesimde 2 çarpı 4, ondan sonraki kesimlerde 2 çarpı 3 olacak. Diğerleriyle aynı tarzda olacak” dedi.

ÇIKIŞ PAŞAKÖY?DEN
Otoyoldan çıkışların da mümkün olduğunca şehrin dış noktalarında gerçekleşeceğini belirten Yıldırım “Anadolu yakasında da Paşaköy’den Ümraniye’ye bağlantı olacak. Şehrin doğu ve batı aksının uç noktalarından şehre bağlantı yapılacak ve böylece kuzeyi kuşatan çevre yolu özelliği arz edecektir” dedi. Yıldırım güzergahın daha önce basın organlarında yer alan çalışmalardan farklı olduğunu da sözlerine ekledi.

BAŞKAN’DAN TEŞEKKÜR
İBB Başkanı Kadir Topbaş da projenin her aşamasında Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte hareket ettiklerini belirterek “Bakanlık yetkisinde plan yapma yetkisi olmasına rağmen, resen bakanlık planı olarak gönderip işleme koyması mümkünken belediye meclislerinde göndermesine teşekkür ediyoruz” dedi.

 

 

3. Köprü açıklandı; Poyrazköy – Garipçe
Bizi Takip Edin