''7 Güzel Adam'' en güzel şiirleriyle yâd edildi

Türk şiir, fikir ve düşünce dünyasının son yarım asrına mühür vuran “7 Güzel Adam” Beykoz'da en güzel şiirleriyle yâd edildi.

Türk şiir, fikir ve düşünce dünyasının son yarım asrına mühür vuran…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk şiir, fikir ve düşünce dünyasının son yarım asrına mühür vuran “7 Güzel Adam” Beykoz’da en güzel şiirleriyle yâd edildi.

Türk şiir, fikir ve düşünce dünyasının son yarım asrına mühür vuran “7 Güzel Adam” Beykoz’da en güzel şiirleriyle yâd edildi. “7 Güzel Adam”ın fikri ve edebi mücadelesinin konuşulduğu programda akıl ve gönüllerde iz bırakan şiirlerinden bir demet sunuldu. 

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma programında “7 Güzel Adam”ı yakından tanıyan Şair Adnan Özer, Adem Turan ve Özcan Ünlü, anılarıyla ilçe sakinlerine ustaların şiir ve fikir dünyasından kesitler sundular.  

Kahramanmaraş ekolü olarak bilinen gönülleri, yürekleri, kalemleri temiz 7 Güzel Adam’ı temsil eden Cahit Zarifoğu, Sezai Karakoç, Erdem Beyazıt, Rasim Özden Ören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan ve Alaaddin Özden Ören enfes şiirleriyle bir kez daha programda saygıyla yâd edildi.   

Şair Adnan Özer: “Şiir Çok Önemli Bir Düşünce Formudur”  

Programı sunan Şair Adnan Özer şairleri sadece vefa için anmadığımızı söyleyerek: “Doğu geleneğinde pek kabul edilmez ama şiir bir düşünce formudur. Gazetelerden, eğitimden, reklamlardan öğrendiğimiz düşünce formlarından hariç bir düşünce biçimini şiirden öğrenebiliriz, eksiğimizi oradan tamamlayabiliriz. Fennin, matematiğin de veremediği şeyler vardır. Şiir sadece âşık olduğumuzda, milli coşkumuzda yoktur, birey olarak mücadelemizde de çok önemli bir yeri vardır.  7 Güzel Adam bu mücadelenin içinde yer almıştır. Biz de bu programda onları daha yakından tanıyacağız” dedi.  

Şair Özcan Ünlü: “7 Güzel Adam’ın Bir Derdi Vardı”

Şiirin bir medeniyet tasavvuru olduğunu söyleyen Şair Özcan Ünlü ise: “7 Güzel Adam’ın bir derdi vardı.  Binlerce yıldır getirdiğimiz, kadim yerli medeniyetin sözcüsü olmak istiyorlardı. Çıkardıkları dergilerle edebiyatın merkezini Bab-ı Ali’yi zorlayan ürünler verdiler. 1970’li yılların en önemli olayı Filistin’in işgali ve Rusya’nın Afganistan’ı işgaliydi. 7 Güzel Adam’ı bir arada tutan ideoloji Afganistan Meselesidir. Bizim bir derdimiz olmalı diyorlar, ümmet şuuru oluşturmak, lirik şiiri canlandırmak, İslam Coğrafyası’nın sıkıntılarını anlatmak istiyorlardı. 7 Güzel Adam içerisinde Erdem Beyazıt’ın farklı bir yeri vardır, diğerlerine göre yerli bir duruşla kendine özgü bir tarz oluşturmuştur”  şeklinde konuştu.    

Şair Adem Turan: “Akif İnan Öfkeyle Haykırıştır.”

“7 Güzel Adam”dan Mehmet Akif İnan’ı anlatan Şair Adem Turan: “Mehmet Akif İnan içlerinde en farklı olanı. Rasim Özden‘e göre ağa, Erdem Beyazıt’a göre prens, Alaadin Özden Ören’e göre köpürüş.  Hepsi güzel tanımlar, bana göre ise öfkeyle haykırıştır.  O’nu ilk şiir okurken gördüğümde tam bir ağa (ağabey) gibiydi, bir prens gibiydi, köpüyor gibiydi. Onun şiirlerinde hem bugün hem dün var. Biçim olarak aruz gibi ama heceyle yazıyor, eskiyi değil bugünü anlatıyor. Zor bir teknik, sadece iki kitabı var. Urfalı ve Maraş’a gelince epey güçlük çekiyor. Modern olana kapılarını kapatmış, kendini diğer şairlere kabul ettirene kadar çok mücadele vermiş, sonra kendini kabul ettirmiş. Aralarında oluşan dostlukla günümüze kadar ulaşmış.” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılara Erdem Beyazıt,  Akif İnan, Cahit Zarifoğlu’ndan şiir demeti sunuldu.  

''7 Güzel Adam'' en güzel şiirleriyle yâd edildi
Bizi Takip Edin