Akif Hamzaçebi Beykoz'da 'Neden Hayır'ı anlattı

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi Beykozlu Giresunlular Derneği'ni ziyaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi Beykozlu Giresunlular Derneği'ni ziyaret ederek,

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi Beykozlu Giresunlular Derneği’ni ziyaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi Beykozlu Giresunlular Derneği’ni ziyaret ederek, 16 Nisan’da yapılacak anayasa referandumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Beykozlu Giresunlular Derneği Başkanı Ali Bilir tarafında kapıda karşılanan İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi’ye ziyaretinde CHP Beykoz İlçe Başkanı Mahir Taştan ve ilçe yöneticileri ile belediye meclis üyeleri eşlik etti.

Akif Hamzaçebi: Referandum kabul edilirse hemen yürürlüğe girecek

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Beykozlu Giresunlular Derneği’nde 16 Nisan’da yapılacak olan halk oylaması referandum ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Hepimiz bir partiye üyeyiz yada bir partiye sempati duyuyoruz. Oyumuzu gidip bir siyasi partiye veriyoruz. Ama bu olayda parti kimliklerimizi bir kenara koyalım bu teklif ülkeye ne getiriyor, Türkiye’yi iyiye mi götürecek kötüye mi götürecek bunu görerek değerlendirelim böyle yaparsam doğru davranmış oluruz. Teklif 18 maddedir. Bunun ilk iki maddesi elma şekeri diyebileceğimiz maddedir. Bunun bir Anayasa Mahkemesi şuanda bağımsızdır. Bağımsız yanına tarafsız kelimesi konuyor. Hiçbir mahsuru yok. Öbürü 18 yaşını doldurmuş gençlerin milletvekili seçilme yaşı hiçbir mahsuru yok. Hangi şanslı genç milletvekili olur bunun cevabını ben veremiyorum.

Bu iki maddeyi bir kenara koyalım. Diğer maddeler ne getiriyor. Bu anayasa değişikliği ne zaman yürürlüğe girecek eğer kabul edilir ise ki kabul edilmeyeceğine ben inanıyorum. İhtimalleri konuşalım. Kabul edilirse 3 Kasım 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimleri birlikte yapılacak. O seçimle birlikte seçilen cumhurbaşkanı bu anayasa değişikliğindeki yetkileri kullanan Cumhurbaşkanı olacak. Peki, bütün yetkiler 3 Kasım 2019’da seçilecek Cumhurbaşkanı’nı mı bekliyor diyorsanız hayır iki tane yetki var. Referandum kabul edilirse hemen yürürlüğe girecek. Bu çok önemli bu hiç konuşulmuyor. Peki 3 Kasım 2019 yapılacak ise yürürlüğe girecekse biz niye iki maddeyi niye şimdi yürürlüğe sokuyoruz. Bunun cevabını vereceğim.

Önce bunun ne olduğunu size söyleyeceğim. Birisi partili cumhurbaşkanı anayasa değişikliği cumhurbaşkanı olacağını söylüyor. Peki 3 Kasım 2019’da biz Cumhurbaşkanı seçimini yapacak isek normal olarak bütün değişikliklerinde o zaman girmesi lazım. Partili Cumhurbaşkanı’nda o zaman olması lazım. Hayır o şimdi bu halk oylamasında kabul edilirse bu teklif mevcut cumhurbaşkanı partili olacak. Partili olunca partisinin genel başkanı da olabilecek bu şimdi olmadı. Mademki 3 Kasım 2019‘da her şey yürürlüğe girecek o tarihte kimin cumhurbaşkanı seçileceğini bilmiyoruz. Ben şahsen yürürlüğe girerse Sayın Erdoğan’ın 3 Kasım 2019 cumhurbaşkanı olup almayacağını bilmiyorum. 

Tarafsız Cumhurbaşkanı binanın sigortası gibidir                      

CHP’ler buna karşı çıkıyorlar karşı çıkmasın bir gün onlardan da seçilir cumhurbaşkanı deniliyor. Şimdi bunu diyenlerin aklındaki şu yani sayın Tayyip Erdoğan seçilecek sizde ilerde bir gün sizden de seçilir. Ben samimi kanaatimi ifade ediyorum. Ben Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilebilir seçilmeyebilir yani bu yetkiler kime kısmet olur bilmiyorum. Şimdi Cumhurbaşkanlığı turu iki turludur teklifte böyledir anayasamızda böyledir. Kim olur asla bilemem asla şahıslara bir teklifi değerlendirmek doğru değil. Önemli olan sistemi değerlendirmek gerek. Partili cumhurbaşkanı hemen yürürlüğe giriyor. O zaman mevcut cumhurbaşkanı eski sisteme göre seçildiği halde yeni sistemin partili cumhurbaşkanı yetkisini hemen veriyorsunuz. Bu yanlış kabul edilemez partili cumhurbaşkanı doğru değildir. Tarafsız Cumhurbaşkanı bu binanın sigortası gibidir. Bu binadan sigortayı alın götürün her an bina yanabilir. Cumhurbaşkanını partili yaptığınız zaman sistem sigortasız kalır. Partisiz demek sigortasız demektir; herkesi kucaklamak demektir’ şeklinde konuştu.

Avukata değil ilçe başkanına gidecek

Akif Hamzaçebi hemen yürürlüğe girecek ikinci yetki ile ilgili ise Hakimler Savcılar Yüksek Kurulundaki değişikliği anlattı. Hamzaçebi, Referandum’da evet çıkarsa HSYK ile ilgili düzenleme hemen yürürlüğe giriyor 2019’u beklemiyor. Neden hemen bu yargıyı hemen düzenleyelim diyorlar.  Hakimler savcılar Yüksek Kurulu oluşturuluyor bugünkü yapı değiştiriliyor 13 üyeli bir kurul bu Adalet Bakanı ve Adalet Müsteşarı doğal üye 4 üyeyi de Cumhurbaşkanı doğrudan atıyor etti 6 üye 13’ün 6’sı Cumhurbaşkanının üyeleri kaldı geriye 7 üye. 7 üyeyi kim seçiyor TBMM Başkanı mensup olduğu parti TBMM ‘deki ağırlığı herhalde en az bir üyeyi seçebilir. Bu şu demektir Beykoz’da 2B ile ilgili bir iltifatı olan bir vatandaşımız mahkemeye başvurduğu zaman avukata değil başkanı mensup olduğu ilçe başkanına gidecek demektir. Neden çünkü bütün hakimleri savcıları cumhurbaşkanı tayin ediyor. Ya cumhurbaşkanı olur mu tayin eder mi 13 üyeli kurulun en az 7’sin cumhurbaşkanı tayin ediyor ise bu hangi mahkemede hangi davaya hangi hakim bakacağına cumhurbaşkanın karar vermesi demektir. Bir başka deyişle partili Cumhurbaşkanı Beykoz’a geldi. Beykoz’da kim var yanında İstanbul Valisi var birde başkanın mensup olduğu partinin il başkanı var, ilçe başkanı var. Beykoz kaymakamı var. İstanbul’u ve Beykoz’u kim yönetir. Partili cumhurbaşkanı olunca böyle olur olacak olan budur Böyle bir karmaşaya sokmanın kimsenin hakkı yoktur’ dedi.

İsterse Federal yapıyı getirebilir

Anayasa değişikliğinde federal yapı olabilir mi? Sorusu üzerine Akif Hamzaçebi, ‘Anayasanın İlk dört madde de değişiklik yok. Federal yapıyı getirebilir ihtimale karşı bir cevap. Ancak Anayasanın 123 maddesinde bir değişiklik yapılarak Cumhurbaşkanına önemli bir yetki veriliyor. Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kamu tüzel kişiliği kurabilir. İşte bütün tartışma buradan kaynaklanıyor. Ne yapabilir? Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı isterse örneğin GAP idaresi var bugün 11 ili kapsamına alır derki bu GAP idaresi kapsamına giren illerde yeni bir yönetim oluşturuyorum diyebilir. Bunu demesinin önünde hiçbir engel yok. Çünkü Anayasa kendisine bu yetkiyi veriyor. Tartışma buradan çıkıyor. Hiçbir engel yok Bunun adı hukuken bir federal yapı değildir. Bu yetki var kendisinde referandum sonra evet olursa o yetki verilmiş oluyor. Ucu açık bir yetkidir nasıl kullanılacağını anayasada hiçbir güvencesi sınırlaması yoktur’ diye ifade etti.                       

Ali Bilir: Herkes konuyu iyi anlamalı

Beykozlu Giresunlular Dernek Başkanı Ali Bilir, ‘ Biz bir Sivil Toplum Kuruluşuyuz. Kapımız her zaman herkese açık demokrasi sınırları çerçevesinde herkese ev sahipliği yapmaya hazırız ve buna da  gayret gösteriyoruz. Referandum ile ilgili herkes kendi özgür iradesi ile karar verebilmesi için bu konuyu iyi anlamaları için vatandaşlık görevlerini yerine getirmesini umut ediyorum. Kimseye STK olarak şöyle böyle yapın diyemeyiz. Tabiî ki şahsi düşüncelerimizi ve fikirlerimiz soranlara açıklarız. Nihayetinde yine kimseye böyle yapmalısınız dememiz doğru olmaz. 16 Nisanda yapılacak olan halk oylamasının ülkemize milletimize hayırlı uğurlu olmasını dilerim. Ülkemiz için memleketimiz için hangi şık hayırlı ise o Allah onu bize nasip etsin’ diye konuştu.

16 Nisan’da yapılacak olan referandum ile ilgili toparlayıcı son konuşma yapan Başkan Ali Bilir, ‘Niyetiniz ne olacaksa olsun Sayın Hamzaçebi, bize aydınlatıcı bilgiler verdi. Bu doğrultuda burada bulunan Beykozlu hemşerilerimiz nihai kararını verecektir.” diye ifade etti.

Karşılıklı soru cevap sohbet sonrası Beykozlu Giresunlular Dernek Başkanı Ali Bilir, CHP İstanbul Milletvekili Hamzaçebi ve beraberindeki heyeti 7 Mayıs’taki Beykoz Kaymak Donduran şenliklerine davet etti.

Birinci Bölge

Akif Hamzaçebi Beykoz'da 'Neden Hayır'ı anlattı
Bizi Takip Edin