Batumlular, Tiflis'ten 9 profesörü ağırladı

Beykoz Batumlular Derneği, Gürcistan Tiflis Devlet Üniversitesi'nden Türkiye'deki Gürcülerin kültürel yaşam biçimini incelemek amacıyla gelen 9 profesörü ağırladı.

Beykoz Batumlular Derneği, Gürcistan Tiflis Devlet Üniversitesi'nden Türkiye'deki Gürcü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Batumlular Derneği, Gürcistan Tiflis Devlet Üniversitesi’nden Türkiye’deki Gürcülerin kültürel yaşam biçimini incelemek amacıyla gelen 9 profesörü ağırladı.

Beykoz Batumlular Derneği, Gürcistan Tiflis Devlet Üniversitesi’nden Türkiye’deki Gürcülerin kültürel yaşam biçimini incelemek amacıyla gelen 9 profesörü ağırladı.

Beykoz Batum ve Havalisi Dernek Yönetimini ziyaret eden profesörler; amaçlarınınKaradeniz Bölgesi ve İstanbul’daki Gürcü köylerini dolaşarak Türkiye’deki Gürcülerin kültürünü incelemek olduğunu belirtti.

Dernek Başkanı Ali Kemal Kılıç ve yönetim kurulu üyeleri, Gürcü heyetinioldukça samimi bir şekilde karşıladı.

Gürcistan Tiflis Devlet Üniversitesi ve Gürcistan Diaspora Bakanlığı’ndan gelen profesörlerin isimleriyse; Prof.Dr.PolantTopçişvili, Prof.Dr.NogarŞoşitaşvili, Prof.Dr.İngaGutidze, Prof.Dr.ZazaTsurtsumia, Prof.Dr.NatoAsatiahi, Doç.Dr.GiorgiAvtandilaşvili, Lali Mgaloblishvili, MariamBalıashvili idi.

Tercüman aracılığı ile Prof.Dr.PolantTopçişvili yaptığı konuşmada; “Karadeniz köylerinde Gürcüler gördük, konuştuk ve çok sevinçliyim. Türkiye’de yaşayan Gürcüler hakkında Gürcistan’da çok büyük ilgi var. Nasıllar, nasıl geldiler, hangi yollardan geldiler? Burada yaşayan Gürcülerin akıbeti ne olacak? Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan Gürcüler, kendi kültürlerini yaşatacaklarından eminim. Bir insan kendi dilini unutmuş olabilir ama etnik kimliğini unutamaz. Biz, hiçbir insanın dinine bakmıyoruz. Orta çağ değil, 21. yüzyılda yaşıyoruz. Bu konuda aramızda bir sorun olmaz. Türkiye’de yaşayan Gürcüler Müslüman Gürcüler. Bizim için hiçbir şey fark etmiyor. Tabi ki, Türkiye’de gezerken çoğunluğu Gürcüce konuşamıyor fakat anlıyor” ifadelerine yer verdi.

Beykoz Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Nevzat Oral’ın da katıldığı karşılamada, Kocaeli Gürcü Federasyonu Başkanı Av. Abdullah Zorlu da vardı.

“3.Selim’in annesi ilk Gürcü Valide Sultan, ‘Bizler Osmanlı’nın torunlarıyız‘ derken doğru söylemiş. Biz etnik kimliğin değil, toplumsal kimliğin bir parçası olmuşuz. Gürcülük bize verilen bir ödüldür” diyen Av. Abdullah Zorlu,  kesin olarak bir rakam vermemekle birlikte Türkiye’de 6 milyona yakın Gürcü bulunduğunu söyledi.

AK Parti Meclis Üyesi Nevzat Oral, Gürcü heyetine yönelik yapmış olduğu konuşmasında; “1876’dan beri karşılıklı anlaşmalar neticesinde bölüm bölüm gelen Gürcüler, Giresun Bulancak’a yerleşmiştir. Yaklaşık 8 köy var. Diğer gelen Gürcüler, Ordu’ya, Samsun’a ve Bursa’ya yerleşmişlerdir.  Şile’ye bile gelen Gürcüler var. İlk buraya 1957 yılında benim amcam gelmiş, Deri Kundura’da iş başı yapmış. Geçen seçimlerde, Bulancak ağırlıklı 1500 seçmen vardı” ifadelerini kullandı.

Beykoz Batum ve Havalisi Dernek Başkanı Ali Kemal Kılıç ise, Gürcülerin Giresun’dan, Beykoz’a gelişlerinin en büyük etkeninin burada kurulu fabrikalar olduğunu belirterek özellikle Akbaba Köyü’nün halk arasında “Gürcü Mahallesi” olarak anıldığını söyledi. Derneğin aktif 265 üyesi olduğunu söyleyen Kılıç,  kültürlerini yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Batumlular, Tiflis'ten 9 profesörü ağırladı
Bizi Takip Edin