Beykoz, 2B’yi masaya yatırdı!

2B Yasası sonrasında yasaya konu vatandaşların ödeyeceği rayiç bedel konusuna dikkat çekerek, bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve ortak çözüm önerisi oluşturmak amacıyla Beykoz’da bir açık oturum düzenlendi.

Yürürlüğe giren 2B…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2B Yasası sonrasında yasaya konu vatandaşların ödeyeceği rayiç bedel konusuna dikkat çekerek, bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve ortak çözüm önerisi oluşturmak amacıyla Beykoz’da bir açık oturum düzenlendi.

Yürürlüğe giren 2B Yasası sonrasında yasaya konu olan vatandaşların ödeyeceği rayiç bedel konusuna dikkat çekerek, bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve ortak çözüm önerisi oluşturmak amacıyla Beykoz’da bir açık oturum düzenlendi.

Yerel basının ortak çalışması

Beykoz Güncel Haber, Özgün Haber, Doğuş Haber, Dost Beykoz ve Beykoztr.com gazetelerinin ortaklaşa düzenledikleri “Beykoz Yerel Basını 2-B Yasası’nı Masaya Yatırıyor” isimli açık oturuma konuşmacı olarak Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, AK Parti İlçe Başkanı Adem Sefer, CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz, MHP ilçe Başkanı Ali Emanet, Saadet Partisi İlçe Başkanı Burhan Öz, Has Parti İlçe Başkanı Tahsin Torun, İşçi Partisi ilçe Başkanı Eyüp Bostan, BDP İlçe Başkan Yardımcısı Menderes Kaya ile STK’lar adına İl Dernekler Birliği Başkanı Ali Kemal Kılıç ve Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit gül katıldılar.

Katılımcılar arasında Çekmeköy muhtarları da vardı

Programa misafir olarak Çekmeköy’den muhtarlar da katıldı. Beykoz eski Belediye Başkanı Alaattin Köseler de katılımcılar arasındaydı.

BDP ise İlçe Başkanı İzzettin Yaman’ın rahatsızlığı nedeniyle hazır bulunamaması nedeniyle İlçe Başkan Yardımcısı Menderes Kaya tarafından temsil edildi.

Gece yarısına kadar devam etti

Regaip Kandili’ne denk gelen oturum, Saat 19: 00’da başladı ve 24:00’e kadar devam etti.

Programın bir bölümü canlı yayınlandı

Moderatörlüğünü Ozan Derviş ve Sedat Dalar’ın yaptıkları ve siyasi parti, STK temsilcileri ve Belediye Meclis üyelerinin de yazılı olarak soru yöneltebildikleri oturumun “ Çözüm Önerileri” dışında kalan kısımları Mavi Karadeniz TV ile Beykoz Belediyesi Televizyonu (BRT) tarafından da canlı olarak yayınlandı.

Gerginlik yaşandı

Programın canlı yayınlanan kısmının sonlarına doğru AK Parti İlçe Başkanı Adem Sefer ile CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz arasında yaşanan atışma, salona da yansıdı. Konuşmaların AK Parti ve CHP arasında geçtiğini iddia eden Saadet Partililier de ayağa kalkarak, tepkilerini dile getirdiler.

Konuşmalar öncesinde uzmanından hukuki bilgilendirme

Konuşmalar öncesinde kürsüye davet edilen Av. Cumhur Yıldız, katılımcılara 2B Kanunu’nun hukuki boyutları hakkında bildi verdi.

Konuşmacılar neler söylediler?

Siyasi partiler arasında alfabetik bir sıranın takip edildiği ve her biri 5’er dakika şeklinde sınırlandırılmış olan konuşmalar öncesinde ilk söz, 10 dakikalık konuşma hakkı ile Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e verildi.

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek

Bu Yasa’nın öyle kolay kolay can acıtacak bir tavır alacağını düşünmüyorum

Konuşmasının başında katılımcıların Regaip kandillerini kutlayan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, şunları söyledi:  “Yasa çıktıktan sonra bunları konuşmanın veya konuşuyor olmanın ne getirir, ne götüreceğini de burada tekrar tartışmak kabil olabilir ama en azından bilgilendirme anlamında bunu yapmanın hayırlı olduğunu düşünüyorum.”

Herkesin merak ettiği tek husus: Fiyatlar ne olacak?

Yücel Çelikbilek, 2B Yasası’nın “Gerekçeler”ini kimsenin merak ettiğini zannetmediğini belirterek, “ Herkesin merak ettiği tek bir husus var: ‘Bunların fiyatlar ne olacak?’ Yasa’nın diğer bölümleri ile kimse ilgilenmiyor. Aslında Yasa’nın olunması gereken bölümleri var” dedi.

Beykoz’da yükünü tutanlar, burada kalmıyor!

Çelikblek, konuşmasının devamında şöyle konuştu: “Beykoz, hepimizin ortak yaşadığı bir alan; başka bir alanımız yok ama burada yükünü tutanların hiçbiri de burada kalmıyor; yüklerini tuttuklarında burayı terk ediyorlar! Bu da işin başka bir boyutu! Varsın o da gitsin ama bizler burada yaşayacağız!”

Kendimizde bir problem var

Burası 1930’lardan sonra işçi kesimi olarak gelişen bir bölge. 60 yıldır buradayım. Hep bizi buradan kovacaklar, atacaklar anlayışını duyarak geldik biz. Yemin ediyorsunuz; olmayacak diyorsunuz, insanlar yine aynı şeyi söylüyor, ‘hayır olacak!’ diye. Bir tane bina yıkılmaz, ama aynı anlayış gene devam eder. Bir problem var kendimizde; bir sorgulamak lâzım. Bu korkuyu niye taşıyoruz, bir suç mu işledik? Bir hata mı yaptık biz? Kim korkar, suç işleyen varsa onlar korkar. Ama asla işin bu bölümüne bakmayız biz.

Bağırdık, çağırdık; neyi becerdik?

‘Beykoz’da fabrikaları kapattırmayız!’ diye bu kadar bağırdık, çağırdık, ben de dahil. Neyi becerdik? Tamamını kapattılar, gittiler; biz de arkamıza bakarak geri döndük, geldik! Onun için aklıselim ile sükûnet ile durumu düşünmek lâzım. Makul olanı, iletilmesi gereken yerlere ileterek, bu bölgedeki insanların yaşam tarzlarını kolaylaştırıcı bir çalışmanın için girmemiz gerekiyor.

Ülke insanının canını acıtacak bir Kanun olduğunu zannetmiyorum

“Bu Kanun’un bir ayağı 15 Ocak 2009’da çıktı ve bu şekilde kadastral çalışmalar yapıldı. 32 yıllık bir işlem netice itibariyle sonuçlanmış oldu. 26 Nisan’da da satış ile ilgili karar alındı” diyen Çelikbilek,  konuşmasının devamında, 2B Yasası’nın “bu ülke insanının öyle kolay kolay canını acıtacak bir tavır alacağını düşünmediğini” ifade etti. Belediye Başkanı, kendisine yöneltilecek olan sorulara göre konuşmasına sonra devam edeceğini belirtmek suretiyle, ilk bölümde yaptığı konuşmayı sonlandırdı.

AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Adem Sefer

Beykoz halkı fabrikalar için çağrılan bir nesil

Yücel Çelikbilek’ten sonra söz alan AK Parti İlçe Başkanı Adem Sefer ise, 2B Yasası’na rayiç bedel konusu dışında genel anlamda bir çekinceleri olmadığını söyledi.

Konuya Beykoz gerçeğinden başlamak gerektiğini ifade eden Adem Sefer, konuşmasına “ 2B arazilerinde oturanlar kimler, buraya ne zaman geldiler, niye geldiler?” sorusuyla başladı. Beykoz halkının “işgalci” ifadesine müthiş tepki duyduğunu, bu ifadeden rahatsız olduğunu kaydeden AK Parti İlçe Başkanı, “ Beykoz halkının bundan rahatsızlığı var; çünkü gerçekten işgalci değil. Nesillerin temeline indiğimiz zaman, üç büyük fabrika Cumhuriyet tarihinde açılmış ve o süreçte bizim dedelerimiz Anadolu’nun değişik yörelerinden kalkarak Beykoz’a gelmişler. Buralara çağrılmışlar asılında, çünkü bu fabrikalarda eleman çalıştırılması gerekiyordu. Bu fabrikaları kuranlar, gelen insanların nerede istihdam edilecekleri noktasında hiçbir çalışma içerisine girmemişler. 2B’ye sosyal anlamda bakmamız gerekiyor. Bu süreçte devlet malına sahip çıkmadı” dedi.

2B, Beykoz’un değil, Türkiye’nin yasası

Beykoz halkının 30 yıldır ecrimisil sıkıntısıyla yaşadığını hatırlatan Sefer, ilgili Yasa’nın daha önce Anayasa Mahkemesi’nde iptal ve dönemin Cumhurbaşkanı tarafından da veto edilmiş olmasına  rağmen, AK Parti’nin 2B konusunu çözme konusundaki kararlılığı neticesinde bugünkü noktaya gelindiğini belirtti.

2B Yasası’nın bir Türkiye yasası olduğunu kaydeden Sefer, 2B’ye konu olan alanın 5 milyon metrekare olduğunu, bunun sadece 26 bin metrekaresinin Beykoz’u ilgilendirdiği bilgisini verdi ve “bu nedenle de çıkan yasa, Türkiye’nin tamamını kapsayacak bir yasa olmalıydı” dedi.

Niye emlak bedelleri üzerinden verilmedi?

Halk arasında, bedellerin neden emlak değeri üzerinden verilmediği sorusunun dolaştığını ifade eden AK Parti İlçe Başkanı, şunları söyledi: “  Bizim o zamanki yerel yöneticilerimiz emlak bedellerini tespit ederlerken, emlak bedelleri hep düşük tutulmuş ama yakınımızdaki Çekmeköy, Üsküdar ve Ümraniye’ye baktığımızda, onların da kendilerince haklı oldukları nokta şu: Belediye Başkanları, Belediye’ye gelir getirmesi anlamında emlak bedellerini o kadar yüksek tutmuşlar ki, Beykoz’da 10 TL, ama Çavuşbaşı’na geçtiğiniz zaman 300-400 TL; Üsküdar’a geçtiğiniz zaman bin TL’yi bulan metrekare fiyatları var. Eğer bu Yasa emlak fiyatları üzerinden çıkarılmaya çalışılmış olsaydı, bu anlamda tam bir dengesizlik söz konusu olurdu. Dolayısıyla mecburen bir rayiç bedel tespitinin yapılması gerekiyordu. Aslında gönül isterdi ki, bu rayiç bedeli tespitleri noktasında sadece bürokratların çalışma yapıp fiyatları tespit etmesi yerine, yerel belediyelerden de bu noktada hizmet veya bilgi paylaşımı olsaydı. Bu olsaydı, belki şu anda bunları konuşmuyor olacaktık.”

Sefer’den ulusal basına eleştiri

Konuşmasının devamında, AK Parti olarak fiyatlar konusundaki çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Adem Sefer, ulusal basına eleştiride de bundu. Sefer, şunları söyledi: “ Sahada konuşulan bu fiyatlar elbetteki bir çalışmanın ürünü ama Türkiye’nin geneline vurduğunuz zaman, fiyatları 5 milyon metrekareye böldüğünüz zaman metrekare fiyatları 8,5 TL gibi bir şey düşüyor. Ama bunu genele vurduğunuz zaman Beykoz’da fiyatlar yüksek. Niye? Türkiye’nin gündemine ne zaman 2B ile ilgili bir süreç gelse, hemen ulusal basında gördüğümüz ifade aynen bu: Karlıtepe’den iki tane  fotoğraf çekerler, Çavuşbaşı’ndan iki tane villanın fotoğrafını çekerler ve ‘bu bölge talan edildi; bu bölge zenginlere peşkeş çekiliyor’ derler. Süreç böyle olunca da, fiyat tespitine gelen bürokratlar, buralarda fiyat tespiti yaparlarken tamamen bir baskı unsurunu üzerlerinde hissettikleri için bu bölge bu noktada bizlere bir sıkıntı oluyor gibi görünüyor ama ben inanıyorum ki, bu Yasa’nın bütününe baktığımızda, Türkiye açısından baktığımızda Yasa’nın bizi çok fazla rahatsız etmediğini ama Beykoz gerçeğine baktığımız zaman da Beykoz’da ihtiyaç sahibi kesimlerin bu noktada belli miktarda zorlanacakları görülüyor. İnşallah bunlar ile ilgili bir çalışmanın içerisindeyiz, bunu da ifade edeyim.”

BDP Beykoz İlçe Başkan Yardımcısı Menderes Kaya

Bu rayiç bedeller ile Beykoz’da tapu alınmaz!

Açıkoturumda söz sırası kendisine gelen BDP İlçe Başkan Yardımcısı Menderes Kaya ise, 2B Yasası’nın vatandaşlara yeterince anlatılmamış olmasından şikâyet ederek, “2B’nin olumlu bir Yasa olmasına rağmen, rayiç bedelin yüksek” olduğunu ifade etti.

Menderes Kaya, “ emeğinden başka hiçbir geliri olmayan bu insanlar, bu rayiç bedeller ile tapusunu alabilecekler mi?” sorusunu yöneltti.

Beykoz’da fiyat tespiti yapılırken 100 dönüm arazi alan kişiler ile başını sokacak evi olan insanlar arasında adil bir ayırım yapılması gerektiğine dikkat çeken Kaya,  “Beykoz’da yaşayan insanların bu fiyatlar ile tapu alacaklarına inanmadığını” belirterek, aksi bir durumun hayalcilik olacağını ifade etti.

Menderes Kaya, “İstanbul 7 tepede kurulmuş, 7 tepesinin de tapusu yoktur. Bunlar işgalciyse, biz  de işgalciyiz. Biz, işgalci değiliz, zilyet hakkını kullanmışız” yorumunda bulundu.

BDP İlçe Başkan Yardımcısı konuşmasının sonunda ise “ 2B Yasası olumludur ama rayiç bedellerinin düzeltilmesi, 2B’nin ardından imarın hemen yapılması gerekir”  dedi.

CHP Beykoz İlçe Başkanı Hızır Yılmaz

Kovulursak, Başkan’ın yakasına yapışacağız!

CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz ise, konuşmasının başında vatandaşlara “ 2B mağdurları” şeklinde hitap ederek, “2B Yasası çıkmalıydı ama ‘Barış Yasası’ olarak çıkmalıydı. Yani kendi toprağı üzerinde zorunlu olarak iskân edenleri düşünerek düzenlenmeliydi ama önümüze çıkan yasa, rant yasası. Belediye Başkanımız diyor ki, ‘hiç kimse bizi buradan kovamaz. Ancak Yasa da diyor ki, bu süre içerisinde gitmezseniz, geri alırım, satarım.’ Şimdi Yasa böyle; Belediye Başkanı diyor ki, ‘siz merak etmeyin!’ Ben ve buradaki arkadaşlar hepiniz şahit oldunuz, bir şekilde buradan kovulursanız, Belediye Başkanı’nın yakasına yapışacağız, yerlerimizi isteyeceğiz.”

Adem Sefer’e eleştiri

“AK Parti İlçe Başkanı Adem Sefer diyor ki, ‘basın geldi fotoğraf çekti; fiyatlar böyle çıktı. Suçlu gene bulundu! AK Parti hiçbir yerde suçlu olmaz! Fiyatlarda basın suçlu! Yani, basının dediklerini yapıyorlar. Bu ülkede hiç kimsenin dediği olmaz, sadece Başbakan’ın dediği olur. Şu anda AK Parti İlçe Başkanı ve Belediye Başkanı’nın bize verecekleri teselliler de geçerli değil” dedi.

Belediye binası, Kaymakamlık ve Emniyet binası marina olacak

CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz, bu sözünün ardından Devlet Bakanı Babacan’ın 2B konusunda yapmış olduğu bir konuşmayı salonda hazır bulunanlar önünde okuyarak, eleştirdi.

2B Yasası’nın ardından yabancılara toprak satışını mümkün kılan Yasa ile Afet Yasası’nın da çıkarıldığını hatırlatan Hızır Yılmaz, konuşmasının devamında şunları söyledi: “ Belediye binası, Emniyet Müdürlüğü ve Kaymakamlık binaları ileriki planlarda ne biliyor musunuz? Marina! Belediye Başkanımız ‘hayır’ desin; Kaymakam Bey söyledi.”

“Nezaketsizlik yapıyorsun!”

Hızır Yılmaz’ın bunu söylemesinin ardından ise Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek araya girerek, Yılmaz’a “nezaketsizlik yaptığı” eleştirisini yöneltti ve “özel konuşmaları burada genele konuşursan, ben senin cemaziyelevvelini anlatacağım ama buradan kaçmayacaksın ondan sonra” cümleleriyle tepki gösterdi.

Has Parti Beykoz İlçe Başkanı Tahsin Torun

Çıkmış bir Yasa ile ilgili görüş bildirmenin gereği var mı?

Ortada çıkacak bir kanundan konuşuluyormuşçasına bir hava olduğunu ifade eden Has parti Beykoz İlçe Başkanı Tahsin Torun ise, “ halbuki bu Kanun’un 26 Nisan 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş olduğunu” ifade etti. Torun, “çıkmış bir Yasa ile ilgili olarak CHP’nin, MHP’nin veya Saadet Partisi’nin görüş bildirmesinin gereği var mı?” eleştirisinde bulundu.

Bu nasıl iştir?

Tahsin Torun, şunları söyledi: “ Ortada bir rayiç bedel gerçeği var; var mı, yok mu onu da bilmiyoruz. Ortada dolaşan bir belge var. Bu doğru mu değil mi, bunu Belediye Başkanım’a sormak istiyorum. Eğer bu rakamlar doğruysa, bu mevcut rayiç bedele göre bizim zaten gitmememiz söz konusu değil. İnsanlardan 2 bin TL başvuru parası alacaksınız ama insanların karşısına çıkacak fatura konusunda bilgisi olmayacak; bu nasıl iştir?”

Belediye Başkanı’nın bir gazeteye rayiç bedellerin düzeltmeye gidileceği şeklinde bir beyanat verdiğini hatırlatan Torun, “ düzeltmeye gidilecek rakamlar, şu anda ortada dolaşan rakamlar mı? Bunu bilmek istiyoruz” dedi.

Kazın ayağı öyle değil!

Beykoz’da 2 bin TL’lik başvuru ücretini dahi ödeyemeyecek durumda olan insanlar olduğunu hatırlatan Has Parti İlçe Başkanı, Beykoz’daki fabrikaların kapatılmasıyla başlayan “göç” olgusunun 2B süreci ile ve Afet Yasası hükümleri gereğince de devam edeceğini hatırlatarak, “ Belediye Başkanı’nı dinleyince akşam kafamı yastığa koyup rahat rahat uyuyayım diye düşünüyorum ama maalesef kazın ayağı öyle değil!” yorumunu yaptı.

Bu rakamlar niçin saklanıyor?

Kanun’un insanları en çok ilgilendiren bölümünün rayiç bedel konusu olduğunun altını çizen Torun, “ rayiç bedeller bir an önce açıklanmalı, çünkü 1 Mayıs 2010 tarihinde zaten tespit edilmiş. Tespit edilen rakam aradan geçmiş olan yaklaşık 1,5 seneye rağmen niçin saklanıyor, bunu bilmek istiyoruz.”

Çözecek bir şey yok, zaten Kanun da çıktı!

Tahsin Torun, konuşmasını şu sözler ile noktaladı: “Çıkan bu Kanun, bizim burada rahat uyumamızı gerektirmiyor: Bizi burada ciddi sıkıntılar bekliyor. Eğer bedeller bu şekilde olur ise, yüzde 80 vatandaşımız bunları ödeyecek durumda değil. Çözüm önerilecek bir şey yok, çünkü Kanun da çıkmış, çözecek bir şey yok.”

İşçi Partisi İlçe Başkanı Eyüp Bostan

İşgalci değiliz, T.C.’nin onurlu yurttaşlarıyız

Tahsin Torun’dan sonra söz alan İşçi partisi Beykoz İlçe Başkanı Eyüp Bostan ise konuşmasına, “ Bizler işgalci değiliz, Türkiye Cumhuriyeti’nin onurlu yurttaşlarıyız” sözleriyle başladı.  Bostan, “bu Kanun işgalci ile barınma hakkını kullanmak isteyenleri ayıramadı ya da ayırmak istemedi” dedi ve ekledi: “ yapılan düzenlemeyle orman köylülerinin değil, rant odaklı işgalcilerin yararlanması sağlanmıştır.”

Aslında çok basit şeyleri konuşuyoruz!

“Rayiç bedeller konusunda konuşuyoruz, aslında çok basit şeyler konuşuyoruz. Bu Kanun’u çok iyi görmek lâzım. Rantçılar ile kullanıcıları birbirinden ayırmak için son 20-30 yıl geriye doğru gidebilirdi hükûmet; yapmadılar! Bu kanun ormanı yağmalayanların 2B arazilerinin üzerine konması operasyonudur.”

İsrailliler de Filistin’i böyle ülke edindiler

Yabancılara mülk satışı ile ilgili yasanın 2B Yasası’nın hemen ardından çıkarılmış olmasının dikkat çekici bir durum olduğunu kaydeden Bostan, “ İstanbul’umuzun, yurdumuzun Amerikalılar’a Avrupalılar’a, Araplar’a, israilliler’e satışı çok safiyane bir satış olarak gösteriliyor ama, öyle değil” dedi. İşçi Partisi İlçe Başkanı, İsrailliler’in de Filistin topraklarında ülke edinmesinin bu şekildeki kanunlar ile sağlandığına dikkat çekti.

Yasa’ya itiraz hakkı tanınmamış olmasını eleştirdi

Rayiç bedellerin “parası bol olan, düdüğü çalar” şeklinde basit bir formülle belirlendiğini kaydeden Bostan, 2B Yasası kapsamında yapılan işlemlere itiraz hakkı tanınmamış olmasını da eleştirerek, ilgili Yasa’da yer alan ‘idarenin bu konudaki kararlarının yargı denetimine tabii olmayacağı” şeklindeki hükmün de evrensel hukuk kuralları ile çatıştığını söyledi. Bostan, “ ileri demokrasinin gereği bu olacak herhalde?” serzenişinde bulundu.

MHP Beykoz İlçe Başkanı Ali Emanet

Sosyal yardım alan insanlar bu arazileri nasıl satın alacak?

MHP Beykoz İlçe Başkanı Ali Emanet ise, konuşmasının başında, “ 2B sorunu ile ilgili olarak Beykoz’daki vatandaşlarımızın mağduriyetinin daha çok” olduğunu belirterek, “Kanun’un geneline bakıldığında hakkaniyet ve eşitlik ilkesinin gözetilmediğine” işaret etti. Ali Emanet, “hükümet, sadece rant elde etmek amacıyla bu meseleyi ele almıştır” dedi.

Beykoz’da Ortaçeşme Mahallesi’nde yaşayan 297 vatandaşın sosyal yardım aldıklarına da dikkat çeken Emanet, şu eleştiride bulundu: “ Devletten sosyal yardım alan vatandaşların oturdukları arazi 2B arazisi. Bu insanlar üzerinde oturdukları arazilerini satın alamazlar.”

Bir gece yarısı operasyonuyla rayiç bedel yüzde 70’e çıkartıldı

Devletin malının kimseye bedava verilmesinden taraf olmadıklarını da belirten Ali Emanet, “ gerçekçi ve adaletli bir rakamın ortaya çıkarılmasından yanaydık, fakat bir gece yarısı operasyonuyla yüzde 50 olan rayiç bedel, yüzde 70’e çıkarılmıştır” dedi.

Hak sahipliğini belirleyecek olan unsurların hiçbir suiistimale yer verilmeyecek şekilde Kanun metninde belirtilmemesinin, birçok yanlış ve haksız uygulamalara neden olacak sonuçlar doğuracağının da altını çizen MHP İlçe Başkanı, 2B Yasası’nda hak arama özgürlüğünün kısıtlanmış olmasını da eleştirdi.

Birilerine peşkeş çekileceği aşikârdır

MHP İlçe Başkanı Ali Emanet, konuşmasını “İstanbul’da bulunan 2B arazilerinin yüzde 90’ını Hazine adına tescillenmemiştir. Bu arazilerin rant için birilerine peşkeş çekileceği aşikârdır” sözleriyle noktaladı.

Saadet Partisi Beykoz İlçe Başkanı Burhan Öz

Ankara ile yapılan temaslar hiç mi değer taşımadı?

Toplantıda konuşan Saadet Partisi Beykoz İlçe Başkanı Burhan Öz ise, konuşmasının başında “bu yasa, memleketin 30- 40 yıldır beklediği çok önemli bir yasa idi. İçinde birkaç yanlış bulunmasaydı, 26 Nisan’da adına ‘2B Bayramı’ diyecektik” yorumunda bulundu.

2B arazilerinin rantçılara bedel üstü bir bedelle,  hak sahiplerine ise hakkınca verilmesi gerektiğinin altını çizen Burhan Öz, Beykoz muhtarlarının, AK Parti İlçe Başkanı’nın, Belediye Başkanı’nın ve Bölge milletvekillerinin Ankara ile yapmış oldukları tüm temaslara rağmen gelinen noktaya dikkat çekti. Öz, “bu bilgiler Ankara’ya aktığı halde Ankara bu bilgiye nasıl yaklaşmış? Yüzde 70 rayiç bedel zihniyeti ile yaklaşmış. Bu, herhalde iktidar olmanın getirdiği bir güç sevdası olsa gerek. Bu temaslar hiç mi değer taşımadı?” diye sordu ve  “ burada bir şey söylemenin çok da mantığı olmayacak” yorumunda bulundu.

Gücüm olsa bu peşin bedeli yatırmayın derim!

Bir ürünü bir kişiye fiyatını söylemeden sunmanın çok abes olduğuna dikkat çeken Burhan Öz, gelgelelim vatandaşların rayiç bedeller konusunda bir bilgisi olmadan 2 bin TL peşin para yatırmak zorunda olmalarını eleştirdi. Saadet Partisi İlçe Başkanı, sözlerini şu şekilde noktaladı: “ rayiç bedelden daha kötü olan konu bu. Paranı yatır; sana 3-4 ay içinde bilgi gelir’ diyorlar! Gücüm yetse, Beykozlular’a ve Türkiye’ye ‘o parayı yatırma’ derim. Çünkü orada herhalde bir denetleme olacak. Eğer yüksek bir şekilde bir katılım olursa, Yasa ile ilgili bir kabul görmüşlük durumu söz konusu olacak herhalde.”

Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül

Umarız Ankara bizi duyar!

2B konusunda Beykoz’daki 45 muhtarın uzun yıllar boyunca mücadele verdiklerine dikkat çeken Cavit Gül, söz konusu 25 bin dönümlük 2B arazisinin Beykoz’un yaklaşık yüzde 40’ını ilgilendirdiğini belirtti. Muhtarlar Derneği Başkanı, “ biz, emlak değeri üzerinden çıkacağını tahmin ediyorduk” dedi.

Muhtarlar olarak bu konudaki çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi veren Cavit Gül, Beykoz’da rayiç bedellerin bin TL’ye kadar gittiğine dikkat çekerek, bunun Beykozlu’yu Beykoz’dan uzaklaştıracağını ve arazilerin el değiştirmesine yol açacağını vurguladı. Cavit Gül, “ bu rayiç bedeller ile Beykoz halkının yüzde 90’ı alamaz. Bu fiyatların gerçek fiyatlar olmadığını umarız Ankara duyar” yorumunu yaptı.

“Sosyal devlet, vatandaşını düşünür” diyen Muhtarlar Derneği Başkanı, 2B Yasası’nın yeniden gözden geçirilmesi ve vatandaşın mağdur edilmemesi temennisinde bulundu.

Beykoz Yöre Dernekler Birliği Dönem Başkanı Ali Kemal Kılıç

Vatandaşın bankalara ve müteahhitlere mahkûm edilme tehlikesi var

Son konuşmacı ilse Beykoz İl Dernekler Birliği Dönem Başkanı Ali Kemal Kılıç oldu. Kılıç, rayiç bedellerin Anayasa’nın değiştirilemeyecek maddelerinden birisi olmadığını hatırlatarak, sosyal devletin bir gereği olarak bu yerlerin vatandaşa bedelsiz olarak verilmesi gerektiğini savundu.

İl Dernekler Birliği Dönem Başkanı Ali Kemal Kılıç şunları söyledi: “ Bu yerlerde oturan vatandaşlar işgalci değildir. Rayiç bedeller söylendiği şekilde çıktığı takdirde dar gelirli vatandaşlarımızı çok tehlike beklemektedir. Bu tehlikelerin başında vatandaşın müteahhitlere ve bankalara mahkûm edilme tehlikesi vardır.”

Peşin olarak yatırılması gereken 2 bin TL’lik bedeli de eleştiren ve bunun adaletli olmadığını ifade eden Kılıç, “ 50 dönüm arazisi olan vatandaş da 2 bin TL yatıracak, 50 metrekare yeri olan da” eleştirisini yaptı. 

Soru cevap bölümüne geçildi

Yapılan bu konuşmaların ardından salonda bulunan katılımcıların yazılı olarak ilettikleri soruların konuşmacılar tarafından cevaplandırılmasına geçildi. İletilen soruların çoğu, Belediye Başkanı Çelikbilek ile AK Parti İle Başkanı Adem Sefer’e yöneltildi.

Soru cevap bölümünün ardından ise açık oturuma katılan konuşmacılar çözüm önerilerini sundular. Has Parti İlçe Başkanı Tahsin Torun’un oturumun bu bölümüne katılmadığı görüldü.

Haber: Arzu Başlantı

Beykoz, 2B’yi masaya yatırdı!
Bizi Takip Edin