Beykoz açıklarında korku dolu anlar! Gemilerin sollama yarışı

Beykoz Anadolu Hisarı önlerinde seyreden iki gemiden birinin diğerini sollamaya çalıştığı görüntüler tedirginliğe neden oldu.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Anadolu Hisarı önlerinde seyreden iki gemiden birinin diğerini sollamaya çalıştığı görüntüler tedirginliğe neden oldu.

İstanbul Boğazı'ndan geçen bir geminin adeta faciaya davetiye çıkardığı ortaya çıktı. Karadeniz'e doğru giden iki gemiden birinin diğerinin sollamaya çalıştığı görenler tedirginliğe neden oldu. Öte yandan ortaya çıkan görüntüler Boğaz trafiğinin kontrolünün ve kılavuz katan kullanmanın önemini bir kez daha ortaya koydu.

https://www.youtube.com/watch?v=ozaeYl4EG34***

Yılda yaklaşık 50 bin geminin geçiş yaptığı İstanbul Boğazı'nda zaman zaman meydana gelen kazaların büyük bir çoğunluğu hatalı sollamalar ve keskin dönüşler nedeniyle meydana geldiği belirtiliyor. Uzmanlar, Boğaz'dan geçen yük gemileri ve petrol tankerlerinin kazalara karışmaması için kılavuz kaptan kullanmasının önemine dikkat çekiyor.

İSTANBUL BOĞAZI'NDA BÜYÜK TEHLİKE

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan kısıtlama kararlarının gevşemesi ile birlikte Boğaz trafiği de yoğunluk kazandı. Trafiğin artması ile birlikte İstanbul Boğazı'nda büyük bir tehlikenin atlatıldığı ortaya çıktı. SuperHaber'in çektiği görüntülerde Beykoz Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı'nın arasından geçerek Karadeniz'e giden iki geminin Boğaz trafiğini tehlikeye atan sollama çabaları yer aldı.

“BOĞAZDA HATALI SOLLAMAYA İZİN VERİLMEMELİ!’

Boğazda meydana gelen hatalı sollamalar ve kazalar ile ilgili olarak Denizcilik ve Su Ürünleri Uzmanı Zafer Murat Çetintaş SüperHaber’e açıklamalarda bulundu. Çetintaş, ”Her ne kadar boğazlar kamera ile VTS sistemi ile izleniyor olsa da boğazda bugünlerde devam eden rüzgar akıntılarının şiddetini arttırdığı için sollamak yanlış ve tehlikelidir. Boğazlardan her yıl 50 bin civarında gemi geçiş yapıyor. Bunlardan 12 bini tankerdir. Nehir gemileri akıntı ve rüzgarlardan çabuk etkilenebileceği için her an tehlike söz konusudur. Geçmişte kaza sayısı fazlayken VTS sistemi kurulduktan sonra kazalarda düşüş olsa da zaman zaman dümen kitlenmelerinden kaynaklanan kazalar yaşanmaktadır. Bunun en son örneği de, İstanbul Boğazı'ndaki kırmızı yalıya çarparak yıkımına sebep olan kazadır. Boğaz geçişlerinde sollama asla yapılmamalıdır. Buna müsade edilmemelidir. Böyle bir durumda sollama yapan geminin dümeni kilitlense ya da herhangi arıza meydana gelse beklenmedik kazalar meydana gelebilir.” dedi.

Beykoz açıklarında korku dolu anlar! Gemilerin sollama yarışı
Bizi Takip Edin