Beykoz bir deresini daha kaybediyor!

Anadolu Hisarı Turizm Kalkındırma Derneği tarafından, Göksu Deresi’nin kirliliği ve bölgenin hassas durumu tespit edilerek, Hisar’daki çevre, usulsüz işgal, boğaz öngörünüm ihlalleri ve rantsal sorunlara dair basın açıkl

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anadolu Hisarı Turizm Kalkındırma Derneği tarafından, Göksu Deresi’nin kirliliği ve bölgenin hassas durumu tespit edilerek, Hisar’daki çevre, usulsüz işgal, boğaz öngörünüm ihlalleri ve rantsal sorunlara dair basın açıklaması gerçekleştirdi. 

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle, Anadolu Hisarı Turizm Kalkındırma Derneği tarafından, Göksu bölgesindeki tarihi ve doğal kültürel zenginliklerin son yıllarda amacından uzak ve kaçak yapılaşma ile çevreye ve halk yaşamına verdiği zarar gündeme getirildi.

Dernek tarafından, yerel yönetimlerin ilgisiz, programsız tutumlarının rantsal faaliyetler içinde olanlara imkân sağladığı belirtilerek, Anadoluhisarı’ndaki izinsiz yapılaşma, öngörünüm ihlalleri, mezarlığın son durumu, Osmanlı çeşmelerinin kaderine terk edilmesi gibi önemli konular üzerine bir basın açıklaması yapıldı.

Gerçekleştirilen bu toplanmaya, Anadolu Hisarı Mahallesi Muhtarı Güzin Merve, Göksu Mahallesi Muhtarı Gül Bağdatlı, Göztepe Mahallesi Muhtarı Arzu Kuşdili katılım sağladı.

HİSAR’I USULSÜZ YAPILAR KAPLADI

Anadoluhisarı eski PTT önünde, Turizm Kalkındırma Derneği Mustafa Babuz tarafından yapılan basın açıklamasında, Toplarönü Meydan da yer alan tarihi PTT binasının izinsiz yapılaşma ile amacına uygun olmadan tadilat yapıldığını söylendi. Bölge halkı, Sivil Toplum Kuruluşları ve muhtarlık bu alana bir Kültür ve Sanat Evi’nin daha uygun olduğu kanaatinde. Babuz, bu usulsüz yapının bir an evvel durdurularak, bölgenin kamusal hizmete sunulması gerektiğini ifade ederek, “Bölgemizde yeterince kafe, restoran gibi işletmeler mevcut. Bu işletmelere daha fazla tahammülü yoktur. Semt halkı otopark ve vale sorunundan huzursuz olmaktadır. Bu durumun ciddiyetle değerlendirilmesi talebimizdir.” dedi ve ekledi: “Tarihi ve öngörünüm olan bir yerin amacı dışında kullanılması durumunda sorumsuz davranan kişi ve kurumlar hakkında yasal haklarımızı arayacağız.”  

Anadolu Hisarı Mahallesi Muhtarı Güzin Merve, PTT binası için sadece badana ve boya izninin verildiğini ama kendisinin alana gelip baktığında içeride köklü bir değişik yapıldığını ifade etti.

Yine Toparönü Meydan’ında bulunan bir kafe’nin kamusal alanı 3 metre genişleterek kendi özel kullanım alanına dâhil etmesi ve bu işletme iskelesini gereğinden fazla büyüterek boğaz öngörünüm alanını işgal ettiği vurgulandı.

GÖKSU DERESİ İÇLER ACISI DURUMDA

Gerçekleşen etkinlik kapsamında Göksu Deresi boyunca çevre kirliliği ve bölgenin hassas durumu tespit edildi. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Asya’nın suları olarak tabir ettiği Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde mesire alanı ve sandal sefaları ile nam salmış Göksu Deresi’ni çamur ve balçık kaplayarak doğa güzelliğinin yok olması dikkatleri çekti.

Başkan Mustafa Babuz Göksu Deresi’nin kirliliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Babuz, “Göksu Deresinin son yıllar içinde kaldığı yaşam savaşı neticesinde İSKİ’nin Elmalı Barajı temizleme sırasında Göksu Deresine akıtılan çamur ve balçıklar yüzünden dere tamamen çamur kaplanmış olup doğa güzelliği yok olmuştur. Bu durum aynı zamanda derede yaşayan canlıları yok etmiştir. “ şeklinde konuştu.

Bölge muhtarları tarafından İSKİ’ye yapılan taleplerin yeterince sonuç almadığını belirten Dernek Başkanı, “Dereyi işgal eden kirliliğin temizlenmesi Beykoz’u ve bölgemize gelmek isteyen tüm insanları mutlu ederek bir turizm patlamasına sebep olacaktır. Bu hassas konunun son yıllarda yok olmayan başlayan tabiatımızın, doğa güzelliklerimizin, yaşam ihtiyacı olan oksijenimizin yeniden kazanılması konusunda önemli bir adım olacaktır.” diye konuştu.

İSKİ’NİN BALÇIKLARI VE DUYARSIZLIK 

Göksu Deresi önünde konuşan Babuz, “Göksu’ya ağıt yakıyoruz. Rahmetli Yücel Çelikbilek tarafından burası gerçek kimliğine kavuşturmak üzere yapıldı. Göksu’nun eski zamandaki sandal sefası ile anıldığı günleri özlüyoruz. İSKİ’nin balçıkları ve vatandaşların duyarsızlığından dolayı dere kimliğini kaybetti. Canlılara yaşanılır bir bitki örtüsü olmadığı için yaşam mücadelesi veriyor. Bizlerde bu güzel tarihi yapıyı, gerçek kimliğine kavuşturarak herkesin faydalanmasını istiyoruz.” dedi.

Göztepe Mahallesi Muhtarı Arzu Kuşdili, evinin hemen önünde bulunan dere için, “Balçıklar su yüzüne çıkarak çok kötü bir görüntü oluşturuluyor. Deremiz bir an önce eski haline getirilerek, tarihi, doğası ve güzellikleriyle Beykoz ve İstanbul’a kazandırılması lazım. Biz elimizden geleni yapıyoruz.” diye konuşarak sadece destek beklediklerini ifade etti.

Kuşdili, Göksu Deresi için, İSKİ’ye dilekçe yolladıklarını ve İSKİ’de bu konuya ilişkin bir çalışma başlatıldığını belirtti. Anadolu Hisarı Turizm Kalkındırma Derneği başkanı Mustafa Babuz, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün Göksu Deresi için bir milat olmasını diledi.

İBB, Kaymakamlık, İSKİ ve Beykoz Belediyesine gerekli temizliğin yapılması için talep oluşturduklarnı vurgulayan Göksu Mahallesi Muhtarı Gül Bağdatlı şöyle devam etti: “ Yaşamak nefes ise nefessiz yaşamayız. Biz burada nefesi sağlamalıyız.”

Başkan ve muhtarlar, İBB tarafından restorasyonu gerçekleşen Anadoluhisarı Kalesi ve Namazgah’ın usulüne uygun yapılıp yapılmadığının takibinde olacaklarını söyleyerek, restorasyonun ihalesini alan firmanın gerekli bilgi ve donanıma sahip olmasının, tarihi dokuya zarar vermeden işi gerçekleştirmesi gerektiği aktarıldı.

 

Beykoz bir deresini daha kaybediyor!
Bizi Takip Edin