Beykoz DİKKAT! Son gün yaklaşıyor!

2018 yılının Haziran ayında resmi gazetede yayınlanmasıyla yürürlüğe giren İmar barışında süre tamamlanmak üzere. 15 Haziran 2019 tarihine kadar başvurular sonlanacaktır.

İmar barışı devletle vatandaşın barışmasıdır, mevcutta kaçak yada kaçak olarak..

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2018 yılının Haziran ayında resmi gazetede yayınlanmasıyla yürürlüğe giren İmar barışında süre tamamlanmak üzere. 15 Haziran 2019 tarihine kadar başvurular sonlanacaktır.

İmar barışı devletle vatandaşın barışmasıdır, mevcutta kaçak yada kaçak olarak eklenti yapılmış binalar tanımlı hale geliyor. Tanımlı hale gelmesi kapı numarası, elektrik, su ve bunun gibi bağlantılar yoksa imar barışından yararlanıp bunlara sahip olunması çok kolaylaştı. İmar barışı iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alma ikinci aşaması ‘Kat Mülkiyetine Geçiş’.   Başvuru yaparken yapılması gerekenleri aşağıda maddeler halinde sıraladım, kolayca işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Halen neden imar barışına başvurmalıyım diyenler varsa tekrar hatırlamakta fayda var;

• Kaçak olarak yapılmış yapı devlet tarafından tanınmış bir nevi tescillemiş olacak.    

• Mevcutta arsa tapulu olup, yapı tatil tutanağı düzenlemiş ve 3194 Sayılı imar Kanunun 32. Maddesine yıkım, 42. Maddesine göre para cezası kararı bulunan yapılar artık yasal hale gelecek. Yıkılma riski ortadan kalkacak

• Yapı ruhsatına olan aykırılıkları nedeni ile iskan verilemeyen yapılar-[ daki elektrik ve su gibi altyapı hizmetlerindeki problemler ortadan kalkacak. Şantiye elektriği veya suyu kullanılarak süzme sayaçlar ile yapılan paylaşımlar son bulacak.

• Şayet binanız devlet (maliye), ilçe belediye, büyükşehir belediyesi, orman alanları üzerinde ise imar barışında yararlanıp bulunduğunuz yerin tapusunu satın alma hakkına kavuşuyorsunuz.                 

• Kat irtifaklı veya kat mülkiyetli olup, yapı tatil tutanağı nedeni ile yıkım kararı bulunan ve kredi çekilemeyen birçok yapı, krediye uygun hale de gelmiş olacak.                                                                     

• Çatı katlarındaki büyütmeler, açık çıkmaların dahil edildiği birçok yasal ve bu yapılardaki alanlar yasal hale gelecek

• İskan olmadan yapılar doğrudan kat mülkiyetine geçmiş olacak.

Kat Mülkiyetine Geçişte plansız bölgeler ve plan iptali olan yerlerde süreçte bazı problem vardır, bakanlığın bu yerlerde kat mülkiyetine geçiş için nasıl bir yol alacağı henüz netlik kazanmamıştır.

Beykoz özeline değinirsek, ikinci aşamaya geçebilen bölgeler Kavacık mahallesinin bir kısmı, Riva mahallesinin imarlı bölgesi sorunsuz bir şekilde Kat mülkiyetine geçebilmektedir. Beykoz da plansız alanlar ve plan iptali olan 1. etapta (Kavacık’ın bir kısmı, Göksu bir kısmı, Paşabahçe, Soğuksu, İncirköy ve Gümüşsuyu / Karlıtepe) bölgelerinde durum şuan için net değil beklemedeyiz.

İmar barışının sağlayacağı avantajları göz önüne alarak bu süreç tamamlanmadan yararlanmak gerektiğini düşünüyorum. Kişisel görüşüm; Yapı Kayıt Belgesi alan kişiler yasanın onlara tanımladığı ‘basit tadilat tamirat’ izni ile binasına çivi dahi çakamayanlar ilgili kurumdan yapı kayıt belgesi ile rahatça izin alabilecektir.

Kişisel öngörü olarak şunu belirtmek isterim, ilerleyen süreçte imar barışında yararlanan binalara tadilat izni verilirken binalarda güçlendirme izninin de verileceği kanısındayım. Hatta bir adım ötesi mevcut binanın yıkılarak ilgili belediyesinden yenilenme ruhsatı gibi bir belgelendirme oluşturularak aynısının yapılması öngörülebilir yada bakanlıktan böyle bir talepte bulunması vatandaşın hakkıdır diye düşünüyorum. Her gün bir ilçede çöken ve yıkılan bina haberlerini izliyoruz ve İstanbul’un deprem kuşağında olduğu gerçeği de an ve an aklımızda, bir şekilde hazırlanmalıyız. Şayet imar barışının sonrasında bu şekilde bir yapılanma yada sağlamlaştırma yolu açılırsa mevcut binalar güçlendirilmiş ve yenilenmiş olur. Bu işin olabilmesi için, vatandaşın talepkar olması yanı sıra ilgili kurumların ciddi bir çalışmalar yapılması gerekir. Yenilenme ruhsatı verilecekse konumuna göre binaların yoldan mesafesi yönetmeliklere göre düzenlenmeli hatta otopark imkanı olanlara zorunluluklar getirilmelidir. Hali hazırda yangın yönetmeliğine uymayan yüksek katlı binalarda bu şekilde yangın yönetmeliğine uyması sağlanmalıdır.

1. Aşamada yapılması gerekenler:  

1) e – Devlet şifresi.

2) Geçerli bir cep telefonu numarası. (doğru olmalı bütün bilgilendirmeler buraya gelecek)

3) Beyan edilecek yapının adresi.

4) Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri.

5) Toplam inşaat alanı; konutların ve ticari birimlerin ayrı ayrı toplam alanları (m2). Bina Dış kontürleri ölçümleri yapılarak.

6) Yapıdaki konut ve ticari birim sayısı. (bağımsız birim sayısı kaç daire yada iş yeri ise)

7) Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (rayiç bedel) (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

8) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2).

9) Yapı sınıfı (işlem sırasında kolayca tariflenmiştir size en uygun olanı seçeceksiniz.)

10) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi. ( yapı ruhsatsızdır. gibi açıklama eklenmeli. 

11) Yapıyı ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. Fotoğrafların dosya formatı .jpg veya .png olmalıdır. Cep telefonu ile çektiğiniz fotoğraf yeterlidir.

2. Aşamada yapılması gerekenler: 

1) İlgili belediyesinden terki yoktur yazısı almak. Şayet terk yapılması gerekiyorsa;

a) Aplikasyon krokisi alınması (Lihkap bürolarından) b) imar durumu belgesi alınır c) inşaat istikamet belgesi alınır d) Takyit yazısı alınır.  e) terk işlemleri dosyası yapılması için bir harita ofisinden hizmet alımı yapılarak belediyede terk işlemlerinin tamamlanması

2) Zemin tespit tutanağı (harita ofislerinden temin edilir)

3) Kadastro dosyasının hazırlanması. (Kat ittifakının kurulması)

4) Tapu için projelerin hazırlanması (mimarlık ofislerinden bu hizmeti alacaksınız)   

5) Projeler ilgili belediyesine verilecek (bu kısmı mimarlık ofisleri takip etmesi doğrusu olacaktır)                                                 

6) Tapuda Kat mülkiyetine geçiş işlemi için harçlar ödenecek ve işlemler tamamlanacak.

İmar barışı 1. aşama süresi ölçü ve resim alındığında aynı gün içderisinde yapılabilmektedir. Yapı Kayıt Belgesi ödemenin yapılmasına mütakip 1 hafta içerinde e-devlet adresinizde olacaktır.

2. aşama işlemleri şayet terk yapılacak ise 4 ila 6 ay arası sürmektedir. (hiç bir süreci etkileyen olumsuz bir durum olmaması halinde) terk yok ise 2 ila 3 ay arasında kat mülkiyetine geçmek mümkündür.

Sorularınızı bayram@bayramcevik.com adresine mail olarak da atabilirsiniz.

Kalın sağlıcakla

 

Beykoz DİKKAT! Son gün yaklaşıyor!
Bizi Takip Edin