Beykoz Tokatköy projesinde 300 milyonluk fedakârlık!

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Tokatköy’deki Kentsel Dönüşüm Projesi’nin tüm detaylarını, yanlış bilinenleri ve gerçekleri tek tek basın mensupları ile paylaştı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Tokatköy’deki Kentsel Dönüşüm Projesi’nin tüm detaylarını, yanlış bilinenleri ve gerçekleri tek tek basın mensupları ile paylaştı. 

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, basın mensupları ile bir araya gelerek kamuoyunu meşgul eden Tokatköy’deki kentsel dönüşüm projesinin tüm detaylarını anlattı.

Başkan Murat Aydın, Tokatköy’de mülkiyeti kamuya ait olan, üzerinde yaklaşık 600 bağımsız birimin bulunduğu yaklaşık 83 bin metrekarelik alanda 7-8 yıl önce afet referanslı kentsel dönüşüm çalışmasının düşünüldüğünü söyleyerek projenin ortaya çıkışından günümüze kadar olan süreci tek tek aktardı.

“BİZE DÜŞEN 400 KONUTTAN VAZGEÇTİK”

İlk başlangıçta İBB’nin şirketlerinden KİPTAŞ ile yola çıkıldığını belirten Belediye Başkanı Murat Aydın, “Yerel seçimlerde halkımız Beykoz’da yetkiyi Cumhur İttifakına, İstanbul’da ise CHP ve diğer ittifak halinde olduğu partilere verdi. KİPTAŞ buraya biraz ilgisiz kaldı. Önceden rahmetli Yücel Abi’nin ve önceki belediye başkanlarımızın verdiği bir söz var. Biz de sürecin devam etmesinden yana, o bölgedeki insanların görüşünü alarak 20-30 kişiyle toplantı yaptık. İşin devam etmesinden yana olduklarını, ortalamanın duygusunu ve düşüncesini aktardıklarını bize ifade ettiler. Onun üzerine tamam dedik. Nasıl devam edeceğiz? KİPTAŞ ilgisiz kalınca, İBB’de de işin yürüme ihtimali olur olmaz. Ben Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza konuyu sundum. Birkaç kez görüştük. Nihayetinde Bakanımıza kabul ettirdik. Projede bin 200 bağımsız birim vardı. Onun çok yoğun olduğunu gördük. Bin 200’ün 400 tanesi ilçe belediyesine kalacak yerlerdi. Proje tam hoşumuza gitmedi. Ben Bakanımıza dedim ki ‘Biz bu 400 tane bize düşen konuttan vazgeçelim. Hem yoğunluk azalmış olur. Biz böyle bir fedakârlık yapıyoruz sizden de bakanlık olarak fedakârlık bekliyoruz’, sağ olsun bakanımız o fedakârlığı yapacağını söyledi. Yeni projenin çalışmalarına başladık.” dedi.

“3’TE 2’DEN FAZLASI İMZA ATINCA SÜRECİ BAŞLATTIK”

Bölge halkına projeye ait detayların anlatılması için Kentsel Dönüşüm Ofisi’nin açıldığını belirten Murat Aydın ,”’Projemiz bu, öngörülerimiz bu, buyurun gelin bize irade beyanında bulunun. Evet, bu projeyi destekliyoruz, istiyoruz derseniz, çoğunluk böyle derse biz yola geçmişte verilen söz üzerine devam edeceğiz. Yok, bizim irademiz bu projenin devamından yana değildir derseniz takdir sizin’ dedik. Biraz zaman geçti nihayetinde 5-6 ay önce durum tekrar canlandı. 3’te 2’den fazlası geldi imzalarını attılar. Onun üzerine artık inşaat aşamasına geçilebilir dedik ve süreci başlattık.” diye konuştu.

83 BİN METREKARE ALAN BEYKOZ BELEDİYESİNİN

Belediye Başkanı Murat Aydın, Tokatköy’deki Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, neler yapıldığını ve nelerin yapılabileceğini anlattı.

Beykoz Belediyesi’nin burada 83 bin metrekare yeri olduğunu söyleyen Başkan Aydın, “Biz bu yerleri orada oturan, yıllardır evi olan hemşehrilerimize satabiliriz. Aynen 2B’dekiler gibi. Tapularını ücret karşılığı verebiliriz. Tabii olabilecek minimum ücretle satabiliriz. Öyle bir yol vardı. Zaten çoğunluk bizden önceki zamanda ‘Binamı istiyorum’ tercihinde bulunduğu için Yücel Abi, 'Satış yapmayalım, dönüşüm yapalım, hem Beykoz’a da bir örnek olsun' diye vazgeçmiş. O yol bırakılmış.” ifadelerini kullandı.

“50 MİLYONDAN VAZGEÇTİK”

Belediye Başkanı Murat Aydın, konuşmasına şöyle devam etti:

“Satsak ne olur? Biz 500-600 liraya kanunun emrettiği en düşük fiyatla verecek olsak metrekaresini 50 milyonluk bir bedel söz konusu, tapusunu verecek olsak. Kim alacak 50 milyon TL’yi? Beykoz Belediyesi alacak. Bunu almayalım dedik. 50 milyonu alıp bütçemize koyup başka hizmetler, park, spor alanı yaparız, garibana yardımcı oluruz, bir sürü iş yapılır. Bundan vazgeçtik.”

“300 MİLYON KADAR BİR ZARAR İHTİMALİ VAR”

Murat Aydın, “Cumhurbaşkanımızın onayı ile burada özel yetki kullanılıyor ve zarara imza atılıyor. Yaklaşık öngörümüz 300 milyon kadar bir zarar ihtimali vardı. 600 küsur kişi var. 600 küsur daire onlara vereceğiz. 180 civarında bakanlığa kalacak, onu satacak. Ama o 180 daire karşılayamıyor maliyeti. Bir de 20 yılda tahsilat yapılacak. Netice itibariyle kamu yaklaşık burada 300 milyonluk bir zarar edebilir. İş bittiğinde ortaya çıkacak. Peki, bu para nereye gidecek? Oradaki 600 kişiye verilmiş olacak.” dedi.

“DAİRELERİ KENDİLERİ YAPSA 700 BİN TL’YE MÂL OLACAK”

Vatandaşların daireleri kendilerinin yapması halinde mâl olacağı fiyattan bahseden Murat Aydın, “50 milyonu belediyenin kasasına koysak. Her biri imara göre kendi dairelerini yapacak olsa 100 m2 yer tek bir kat en az 600 bin TL’ye mâl olacak bugünün fiyatlarıyla. Bir de arsa parası verecek. Diyelim ki 20 m2 arsası var, orayı aldı. En az 100-150 bin TL verecek mi tapuyu almak için? Sonra ruhsat harçları, m2’sine 5-6 bin TL harcayacak mı? 100 m2 bir daire nereden baksan en az 700 bin TL’ye mal olacak kendisi yapsa. Biz ise o parayı ortalama 300 bin TL’den 20 yılda alacağız. Para alacağı daireye göre değişiyor ama 300 bin TL’nin üzerine çıkmayacak. Ortalamada 290-300 bin TL arası. Bu net rakam değil yaklaşık. Bir iş yapıyorsun kendin 700 bin TL’ye mâl ediyorsun, devlet senden 300 bin TL alıyor, 20 yılda. Şimdi tablo bu.” dedi.

“ALLAH NASİP EDERSE BİR AN ÖNCE BAŞLAYACAĞIZ”

“Orada çok az sayıdaki insan milletin kafasını bulandırıyor. Niye bulandırıyor? Olaya siyasi olarak yaklaşıyor. ‘Olmasın, bunlar başaramasın’ diye düşünüyor. Başka türlü açıklanamaz.” diyen Murat Aydın konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz netice itibariyle, Allah nasip ederse bir an önce başlayacağız. Şimdi şöyle söyleniyor ‘Karda kışta bizi neden çıkarıyorsun’, oradan çıkarmadan inşaat yapma şansımız yok ki. Bir an önce inşaata başlarsak çabucak teslim etmiş olacağız. Diyelim ki arsa kendinin, aldın. İnşaatı yapacaksın. Bir yere gitmeyecek misin? Bir yerde durmayacak mısın? Kira yardımı mı alıyorsun o zaman kendi yaparken? Yok. Burada devlet kiranın bir kısmını da karşılıyor. Şimdi kira alanlar var. Biz karşılıyoruz şuan paraları vermeye başladık. Böylesine bir imkân sunuluyor. Bunu hepsi aynen biliyor. Bilmeyen hiçbir Allah’ın kulu yok. Arkadaşlarımız bunların hepsini tek tek anlatıyor. Ayrıntıları benden daha iyi biliyorlar. Ama birisi bir laf söyleyince, acaba o mu doğruydu? Bu mu doğruydu? Ortam sürekli kirletiliyor. Ortamı kirletenler kim? Bir işin yapılmasını istemeyenler. Eğer orada bir yeri varsa, proje içerisindeki bir insan ise onun niyeti başka, ayrıcalıklı muamele bekliyor herhalde.” diye konuştu.

CHP BEYKOZ İLÇE BAŞKANI PROJEYİ DESTEKLİYOR

Siyasilerden AK Parti ve MHP teşkilatlarının projeyi desteklediğini belirten Murat Aydın, CHP Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün’ünde de desteklediğini, projeden vazgeçmemeleri şeklinde konuştuğunu söyledi. Meclis üyelerinden bir kısmının projenin aleyhinde tavır sergilediğini aktaran Aydın, “İlçe Başkanı noktasında CHP destek veriyor. Ona müteşekkiriz. AK Parti İlçe Başkanımız ve MHP İlçe Başkanımız da destekliyor. Onlara da müteşekkiriz.” dedi.

“BAHARDA BAŞLAMAK İSTİYORUZ”

Arazinin tapusunda tüzel kişilik olarak Beykoz Belediyesinin adının yazdığını ifade eden Murat Aydın, “Kişi, kendi arazisi üzerinde yasalara, planlara uygun kalmak kaydıyla her türlü inisiyatif kullanma hakkına sahiptir. Belediye isterse kimseye sormadan orada istediğini, planlara uygun şekilde yapabilir. Yasal olarak bu böyledir. Ama biz öyle yapmıyoruz. Orada neticede yıllardır oturan insanlar var, her ne kadar tapuları olmamış olsa da. Biz zaten tapuyu satacak olsak üzerinde oturanlara satacağız. Ücretsiz olmayacak onu söylüyorum. Biz 50 milyon almıyoruz. Artı inşaat maliyetini hesapladık. Onun yarısı en fazla 20 yılda alınacak. Bir de böyle bir avantaj sağlanıyor. Şimdi bunda bile soruyoruz. İstiyor musunuz? İstemiyor musunuz? Diye. Çoğunluk istiyor. Biz rağmen niye yapalım vatandaş istemiyorsa. Bizim için en kolayı ne? Buyurun arsanızı alın. Paranızı ödeyin. Biz en geç bu baharda başlamak istiyoruz inşaata. Baharda kazmayı vurabilirsek bir buçuk, iki yıl içerisinde biter. Önemli olan kazmayı vurmak.” diye söyledi.

“VATANDAŞA BİR PİYANGO VURDU”

“Tabiri caizse orada vatandaşa bir piyango vurdu.” diyen Aydın, “Bu işin tamamlanmasını arzu ediyoruz. Şimdi projeye imza atmayan, ben bu işte olmuyorum diyene ne yapabiliriz? Üzerinde binaları varsa o binalarına enkaz bedeli ödüyorsunuz, kanunlar o kadar.” ifadelerini kullandı.

“ÇOĞUNLUK BU PROJEDEN VAZGEÇMEYİN DİYOR”

Tokatköy Kentsel Dönüşüm Projesine dair konuşmaya devam eden Belediye Başkanı Murat Aydın, “Şu kentsel dönüşüm de olunca, insanımıza ne kazandıracağını, yaşam kalitesi olarak neleri katacağını proje bitince göreceğiz. 600 kişinin çoğunluğu bize, ‘Ne olur başkanım bu projeden vazgeçmeyin. Sesi çıkanları bırakın başkanım. Onlar azınlık, sesi çok çıkıyor. Bağırıyorlar, çağırıyorlar ama ne olur bu projeden vazgeçme. Biz ne yaptığımızı biliyoruz.’ diyorlar. Şimdi memnun olanlar ben memnunum diyerek sokakta bağırmıyor ki.”

600 kişiden yaklaşık 17 kişinin projeye karşı çıktığını belirten Aydın, “Arsa bazında hareket edilmez. Arsa kamunun. Enkaz bedeli dediğimiz de o. Sen kamunun yerine bina yapmışsın. Evet, bu Türkiye’de yeni bir şey değil. Hep olmuş olan bir şey. Bunlara karşı nasıl bir tavır takılır. Onunla ilgili yasalar var, o yasalar işletiliyor. Kabul etmeyen enkazın bedelini alıp kenara çekiliyor. Yasa öyle.” dedi ve “Şimdi 600 kişi toplandık. Milli piyango bileti aldık. Biletimize 300 milyon TL çıktı. Tokatköy aynen böyle bir şey.” diyerek sözlerini noktaladı.

BELEDİYE BAŞKANI MURAT AYDIN'IN DİĞER AÇIKLAMALARI:

İmar sorunu Beykoz'un gündeminden çıkmalı! 

Beykoz’da planlanan projeler ilk defa açıklandı! 

Beykoz Tokatköy projesinde 300 milyonluk fedakârlık!
Bizi Takip Edin