Beykoz'da 20 yıl mezarlık sıkıntısı olmayacak!

Beykoz Güncel Haber, vatandaşlardan gelen talep üzerine Beykoz’da mezarlık sıkıntısı bulunup bulunmadığı konusunu araştırdı.

Beykoz Güncel Haber, vatandaşlardan gelen talep üzerine Beykoz’da mezarlık sıkıntısı bulunup bulunmadığı konusunu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Güncel Haber, vatandaşlardan gelen talep üzerine Beykoz’da mezarlık sıkıntısı bulunup bulunmadığı konusunu araştırdı.

Beykoz Güncel Haber, vatandaşlardan gelen talep üzerine Beykoz’da mezarlık sıkıntısı bulunup bulunmadığı konusunu araştırdı. Özellikle Anıtlar Kurulu tarafından Anadolu Kavağı Mezarlığı’na gömü yapılmasının durdurulmuş olması, vatandaşın bu yöndeki endişesini daha da tetikledi.

Vatandaşlar arasında Beykoz’da mezarlık yeri bulunması noktasında sıkıntılar yaşandığı hususu dile getirilince, biz de konuyu araştırmaya karar verdik!

Daha önce Paşabahçe Mezarlığı konusunda irtibat kurmuştuk

Mezarlıklar Müdürlüğü’nün daha önce Paşabahçe Mezarlığı’nın yan duvarının inşası noktasındaki talebimize cevap verişindeki hızlılık ve anlayışına; “ Mezarlık yeri sıkıntısı” konusundaki araştırma talebimizde de şahit olduk ve yetkililerinin sıcak ilgisi ile karşılaştık.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı’yı, Zincirlikuyu’da bulunan makamında ziyaret ettik.

Adem Avcı: İstanbul’un 5 yılını rahatlıkla görebiliyorum!

2004 Haziran ayında İ.B.B. Mezarlıklar Müdürü olarak atanan Adem Avcı,  yaptığımız sohbette, “ İstanbul genelinde önümdeki 5 yılı rahatlıkla görebiliyorum” açıklamasında bulundu.  “ İstanbul’da mezar yeri sıkıntısı yaşamıyorum; ben bir sıkıntı görmüyorum” diyen Avcı,
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin cenaze işlemleri konusunda üzerine düşeni yapmakta olduğunu kaydetti.

Anadolu Kavağı’na gömü geçici olarak durduruldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı’ya ilk olarak Anadolu Kavağı Mezarlığı’nın durumunu sorduk. Avcı, şunları söyledi: “ Anadolu Kavağı, tarihi taşların da olduğu çok eski bir mezarlık. Biz Orman’dan yeni yer almak sureti ile bu mezarlığı biraz daha genişlettik. Ancak maalesef burada kazı yapan bir üniversite hocası yeni açtığımız, parselasyon yaptığımız mezarlığın altında manastırın olabileceğini belirttiğinden dolayı, orada bir kazı ihtiyacı duyulmuş. Burada kazı işleri bitinceye kadar gömüyü durdurduk.”

Kavakta mezarı bulunanlar mezar işlemlerini yapabilirler

Anadolu Kavağı’nda halihazırda gömüsü bulunanların, bu mezarların mermer vesaire şeklindeki işlerini yapabileceklerini ifade eden Avcı, “ Gömülen cenazeler ile ilgili hiç kimsenin tasarrufu olamaz; cenaze sahipleri mezarlarını yaptırabilirler. Yani, cenazesi gömülmüş olan kişi, mezarını da yaptırabilir” dedi.

Kavak’ta kazı çalışmaları devam ediyor

Anadolu Kavağı’nda yapılmakta olan kazı çalışmalarının takipçisi olduklarını ifade eden İstanbul Mezarlıklar Müdürü, “Burada kazı çalışması yapacak olan hocamız çalışmasını yapsın, bitirsin ki, altta ne var, ne yok o da görülsün” açıklamasında bulundu.

Anadolu Kavağı’nda tarihi bulgulara rastlanır ise ne olacak?

Avcı’ya, şayet Anadolu Kavağı’nda tarihi bulgulara rastlanır ise bu mezarlığın akıbetinin ne olacağı sorusunu yönelttiğimizde ise şu cevabı aldık: “ Cenaze gömülen yerler, 3998 sayılı yasa gereği korunması zorunlu olan yerlerdir. Biz, bize tahsisli alanda gömüye yine devam ederiz. Tapu çalışması yapılan yerde bir manastır çıktı ise, ne kadar alanda çıkacak? 500 metrede çıktı diyelim; varsın, kalsın orası.”

Tokatköy Mezarlığı, vadiye doğru genişletilecek!

Röportajımız esnasında İ.B.B. Mezarlıklar Müdürü’ne Tokatköy Mezarlığı’nın genişletileceği yönünde bir duyum aldığımızı söyledik.

Müdür Avcı, bizi şu sözler ile doğruladı: “ Bu kışı geçireceğiz; bu konudaki çalışmalar bahar aylarında yapılacak! Normal mezarlığımızın hemen dibindeki vadi, mezarlık olacak. Orası mezarlığa eklenir ise eğer, karşı taraftaki makilik yer de rahatlıkla mezara ilâve edilir; Orman’dan tahsis alınır. Burayı da kattığımız zaman Beykoz’un hakikaten yirmi senesi çok rahat.”

İSKİ binası içinde bulunan Bölge Şefliği taşınabilir

Halihazırda İSKİ binası içinde faaliyetlerini sürdürmekte olan Bölge Şefliği’nin de, Tokatköy’de yapılacak olan genişletme çalışmaları sonrasında buraya taşınma olasılığı bulunduğunu kaydeden Avcı, “ Ancak, bu, henüz kesin olarak kararlaştırılmadı. Bu şefliğimizin Tokatköy’de olması en güzeli. Hem Tokatköy, Beykoz’un içinde bir yer, hem de bu alan genişletileceği için en güzeli orada olması” dedi.

Bölge Şefliği’ne yeni yer arayışında olduklarını belirten Adem Avcı, “Beykoz’un içerisine gasilhanesi ile ve şeflik binası ile, taşıma sistemleri ve otoparkı ile bir kompleks yapacağız” açıklamasında bulundu.

Paşabahçe ve Anadolu Hisarı’nda yüzde 100 doluluk var!

Sorumuz üzerine, Beykoz’un merkez mezarlıkları arasında yer alan Paşabahçe ve Anadolu Hisarı’nda doluluk oranlarının yüzde yüze yakın olduğunu kaydeden Müdür Adem Avcı, şunları söyledi: “ Mâlum, buralar eski mezarlıklar. Bunlar metrekare ile sınırlı olan alanlar. Çok eski mezarlıklar. Şu anda sadece burada bulunan aile mezarlıklarında daha önceden gömüleri olanlar, bu mezarların üzerine yeni ölü gömebilirler. Bunun için de beş yıl geçmiş olması şartımız var.”

Beykoz mezarlarının doluluk oranları?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı’ya Paşabahçe ve Anadolu Hisarı Mezarlıkları dışında doluluk oranı yüzde 100 olan diğer Beykoz mezarlarının hangilerinin olduğu sorusunu yönelttiğimizde ise kendisinden şu cevabı aldık:

Anadolu Kavağı: Gömüye açık. Kazı nedeni ile durdurulan yeni gömüler tekrar başlayacak çünkü Anadolu Kavağı ana merkez konumunda.  Beykoz’un ağırlıklı yükünü çeken mezarlık burası.

Gazi Yunus Mezarlığı: Çok fazla yer kalmadı.

Kemerüstü Mezarlığı: Dolu

Şahinkaya Mezarlığı: Çok az yer kaldı

Tokatköy Mezarlığı: Rahat. Şu anda en rahat olan yer.

Yuşa Mezarlığı: Çok az yer var.

Yenimahalle Mezarlığı: Büyüme imkânı var. İleriye yönelik çalışmalar olacak.

Kanlıca Mezarlığı: Çok az yer var

Anadolu Hisarı Mezarlığı: Dolu

Çubuklu Mezarlığı: Dolu

Kavacık Mezarlığı: Dolu

Paşabahçe Mezarlığı: Dolu

Belediye Arkası Çavuşbaşı: Çavuşbaşı mezarlıklarında yeni yer ilave etme imkânı var.

Çavuşbaşı’nda halk tarafından oluşturulmuş kaçak mezarlar var

Müdür Adem Avcı, bilgilendirmesinin devamında, Çavuşbaşı mezarlıkları ile ilgili olarak da şunları söyledi: “ Çavuşbaşı’nda Orman’dan yeni yer alınması söz konusu olabilir. Çavuşbaşı bizim şu anda mezarlıklar noktasında en sıkıntılı yerimiz. Bunu itirafen söyleyeyim! Çünkü bizden önce burası belde belediyesi iken, oradaki vatandaşlarımız ormanın içine rastgele gömüler yapmışlar. 7-8 ayrı yerde rastgele gömüler yapılmış. Tahsisler de sıkıntılı. Yani, burada bir nevi halk tarafından oluşturulan kaçak bir mezarlık söz konusu. Biz bu sorunun çözümü için Orman Bölge Müdürlüğü ile görüşüyoruz.  Resmi tahsis aldıktan sonra buralar resmen mezarlık haline gelecekler. Biraz da geniş yer almak suretiyle oradaki ihtiyacı gidermiş olacağız.”

Beykoz’un önümüzdeki 20 yıl mezar yeri sıkıntısı olmayacak!

Beykoz’da bir mezarlık sıkıntımız yok. Burada sadece Anadolu Kavağı değil, birçok geniş mezarlıklarımız da var. Şu anda Tokatköy’de yeni bir yer ilave ettik. Zannediyorum, onun parselasyonu yapıldığı zaman Tokatköy’den karşı yamaçlara doğru açılabileceğimiz bir alan olacak. Beykoz için çok rahat şunu söyleyebilirim: Beykoz’un önündeki 20 yılını görebiliyorum! Gömü açısından bu süre zarfında bir sıkıntı yok Beykoz’da. İstanbul’da başka bir yer için bunu söyleyemem; ama Beykoz’un önümüzdeki 20 yıl mezar yeri sıkıntısı olmayacak!”

Beykoz halkı endişe etmesin!

Beykoz halkının mezarlık yeri konusunda endişe etmesine gerek yok diye düşünüyorum! Hiç kimse cenaze yeri, gömü yeri noktasında endişe etmesin çünkü öyle bir kaygı ve endişe zaten doğru değil. İnanç açısından da doğru değil! İşittiğim bir Hadis-i şerif’i inandığım için aktarıyorum: ‘ Allah insanı yaratırken, beden toprağını nereden aldı ise, vefatında da aynı yerine iade edermiş.’

Hiç kimsenin nerede öleceği, nerede gömüleceği belli değil. Lokman Suresi, 34. Ayette; ‘ Hiçbir kimse nerede öleceğini bilemez. Nerede öleceğini bilmeyen nerede gömüleceğini de bilemez. Toprağın bir yerden alındı; mutlak surette de o toprağın bir şekilde yerini bulacak. O halde, kaygıya ne gerek?”

Tokatköy’de bakımsız bir şehit mezarı

Müdür Avcı ile röportajımız sırasında Tokatköy Mezarlığı ile ilgili sohbet ederken, kendisine bu mezarlıkta fark ettiğimiz bakımsız bir şehit mezarını hatırlattık.

Mezarlıklar Müdürlüğü olarak mezarlıkların genel temizliğini ve bakımlarını yaptıklarını ifade eden Adem Avcı, Tokatköy Mezarlığı’na gittiğimizde fark ettiğimiz bakımsız şehit mezarı ile ilgili olarak çektiğimiz fotoğrafları kendisine göndermemizi isteyerek, şunları söyledi: “ Bu mezarın bakımını tabii ki yaparız! Ne demek? Mezarlarımızı hele hele şehit mezarlarını öyle bakımsız bırakma şansımız yok.”

Paşabahçe mezarında çalışmalar devam edecek

Paşabahçe Mezarlığı’nın bir duvarının, Beykoz Güncel Haber’in yaptığı bir haber sonrasında yenilendiğini hatırlatan İ.B.B. Mezarlıklar Müdürlüğü yetkilileri, bu mezarlığın diğer duvarında da sorun bulunduğunu ve buranın da programa alındığını ve yenileceğini belirttiler. Adem Avcı ve mesai arkadaşlarından, Paşabahçe Mezarlığı’nın Sunazırı Arka Sokağı girişinde bulunan şehit mezarının yanındaki kapısının da yakın bir zamanda takılacağını öğrendik.

Şehit ailelerine…

İstanbul Büyükşehir Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, şehit mezarı sohbetimiz üzerine ise, Beykoz Güncel Haber olarak özellikle şehit ailelerine atfettiğimiz şu satırları aktardı bize: “ Oturduğumuz yerleri, yaşadığımız hayatı o şehitlere borçluyuz. Şehitler olmasa biz rahat uyuyamayız. Onun için Rabbim de onlara çok güzel bir lütuf ve müjde veriyor. Hadis-i Şerif’te, bir şehidin aileden 70 kişiye şefaati vacip. Şahadet o kadar güzel bir şey ki! Çünkü fedakârlığın en büyüğü, kendi canından vermektir. Rabbim de bu fedakârlığa karşı diyor ki; ‘ Peygamberlerden sonraki makam, şehitlerin makamıdır. İnsan ömrü hayatı boyunca alnı secdeden kalkmadan ibadet etse bile, o şehidin makamına ulaşamıyor. O nedenle o şehitlere bizim çok borcumuz var. Onlara bakmak da bizim boynumuzun borcu. Mezarlıklar Müdürlüğü olarak onların bakımını seve seve yaparız.”

Cenaze sahiplerine uyarı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin cenaze defin işlemlerinde, cenaze sahipleri ile Müdürlük arasındaki aracıları kaldırmasının çok önemli bir gelişme olduğunu hatırlatmasında da bulunan Avcı, “ Büyükşehir Belediyesi olarak, bu işleri aracıların, tefecilerin elinden çıkardıklarını” ifade etti.

Daha önceleri cenaze yakınlarının cenazeye hizmet veren kişiler tarafından istismar edildiğini belirten Mezarlıklar Müdürü, şunları söyledi: “ Bahşiş karşılığında işlem yapılıyordu. Bahşişin rengine ve şekline göre hizmetin kalitesi değişiyordu. Biz bahşişi yasakladığımız gibi, Kurum içinde çalışıp da bahşiş alan birsini işten atma sebebi saydık ve bu güne kadar da birçok insanı işinden ettik.  Belki görmediğimiz, ulaşamadığımız, bize intikal etmemiş olaylar olabilir ancak benim bütün kurumlarımda çalışanların hiçbiri yüzde 95 oranında bahşiş almaz.” 

Cenazeler Anadolu’nun en ücra köşesine ücretsiz götürülüyor

Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, “ Cenazesini Anadolu’ya götürmek isteyen vatandaşlara yardımcı olduklarını ve bu cenazeleri ücretsiz bir şekilde Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar götürdüklerini” de belirtti.

Önceleri cenazeler Anadolu’ya götürülürken kilometre başına 35 kuruş ücret alındığı hatırlatmasında bulunan Avcı, bu uygulamayı kaldırdıklarının ise altını çizdi.

Mezarlık mı, mezbelelik mi?

Geçmiş dönemlerde İstanbul’daki mezarlıkların “ Mezarlık mı, yoksa mezbelelik mi olduğunun belli olmadığına” vurgu yapan Adem Avcı, bu yerlerin tinerciler, serseriler, ayyaşlar ve burada fuhuş yapanlar nedeniyle kolay kolay ziyaret edilemeyen yerler olmaktan çıkarılarak, adeta birer rekreasyon alanı haline getirildiklerini ifade etti.

550 güvenlik elemanı

“ Bugün 550 tane güvenlik elemanımız ile bu mezarlıkları insanların güvenli bir şekilde ziyaret edebilecekleri yerler haline getirdik. Mezarlıklarımız daha önce mezarlıktan öte mezbelelik iken, bugün buraları elimizden geldiğince yeşillendirip çiçeklendirerek, buraların  temizliğini ve yılda üç defa ot biçimini yaparak, buralardaki ağaçları budayarak; buraları insanların nefes alabilecekleri, rahatlıkla ziyaret edebilecekleri ve içinde hoşnut olabilecekleri alanlar haline getirdik” diyen Avcı, bu hizmetler daha önce kamu eliyle yapılırken, günümüzde Büyükşehir Belediyesi’nin kontrol ve denetimi altında ihale edildiğini belirtti.

İstanbul’da 335 mezarlık bulunuyor

Sorumuza cevaben, İstanbul’da 335 adet mezarlık bulunduğunu ifade den Avcı, “ Yılda yaklaşık ortalama 60 bin ölü sayısı” olduğu bilgisini verdi.       “ Bu cenaze sayısı, mezar yeri adedine oranladığında, bunun İstanbul’da yılda 300 dönüm alan mezarlığa ihtiyaç duyulduğu anlamına geldiğine”  vurgu yapan İ.B.B. Mezarlıklar Müdürü, “ Haliyle biz her gün dışarıda ve içeride mezarlık yerleri arayıp yeni mezarlıklar oluşturmanın gayreti içerisindeyiz” dedi.

İstanbul’da her yıl 300 dönüm yeni mezarlık alanına ihtiyaç var

Avcı, şunları söyledi: “ Her yıl 300 dönüm alana ihtiyaç olur ise, bu; 5 yılda bin 500 dönüm alan demektir. Bin 500 dönüm alanımız şu anda bizde rahat bir şekilde mevcut ancak bir sonraki beş yıl, bir sonraki beş yıl; nereye kadar? Gitgide İstanbul’u mezarlık haline getirecek değiliz.

İnsanlara yaşam alanı olmayacak olan yerleri mezarlık yeri olarak seçtiklerini belirten Mezarlıklar Müdürü, “ Daha çok Orman’dan, Tarım Bakanlığı’nın mera alanlarından, Hazine arazilerinden, Belediye’nin kamulaştırmalarından ve dolgu sahalarından yer tahsisinde bulunduklarını” söyledi.

Teşekkürler!

Beykoz Güncel Haber olarak, verdikleri bilgilerden ötürü İ.B.B. Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı ve mesai arkadaşlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Haber: Arzu Başlantı

Beykoz'da 20 yıl mezarlık sıkıntısı olmayacak!
Bizi Takip Edin