Beykoz’da adı caddeye verildi ama kimse tanımıyor!

Beykoz Ortaçeşme Mahallesi’nde caddeye ismi verilen Japon Yarbay Yukichi Tsumura’yı kimse tanımıyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Ortaçeşme Mahallesi’nde caddeye ismi verilen Japon Yarbay Yukichi Tsumura’yı kimse tanımıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=lX-l8yoah34***

Beykoz Ortaçeşme Mahallesi’nde bir caddeye ismi verilen Japon Yarbay Yukichi Tsumura’yı bölge halkı tanımıyor. Caddeden geçen vatandaşların bazıları ismini dahi okuyamadıkları Japon Yarbay’ın hikayesini öğrendiğinde ise çok şaşırıyor.

Konu ilk olarak Şubat ayında AK Partili Beykoz ve İBB Meclis Üyesi Sadullah Kabahasanoğlu tarafından gündeme getirilmişti. Beykoz Belediye Başkanlığı’na ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine verilen önergelerle Beykoz Ortaçeşme Mahallesi’ndeki Spor Caddesi’nin adı Yarbay Yukichi Tsumura Caddesi olarak değiştirilmişti.

Beykoz Ortaçeşme Mahallesi’nde Hacı Numan Okulu ile Fevzi Çakmak Lisesi’nin arasındaki caddeye ismi verilen Yarbay Yukichi Tsumura’yı bölge halkı başta olmak üzere kimse tanımıyor. Caddeden geçen vatandaşların bazıları ismini dahi okuyamadıkları Japon Yarbay’ın hikayesini öğrendiğinde ise emeği geçenlere teşekkür ediyor.

1. Dünya Savaşı’nda Ruslara esir düşen 1012 Türk askerini İstanbul’a getiren Japon gemisi Heimei Maru’nun komutanı o lan, geminin yolunu kesen Yunan askerlerine esirleri teslim etmeyen Yarbay Yukichi Tsumura’nın kahramanlık hikayesini duyan vatandaşlar caddeye isminin verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiriyor. Bölge halkı ayrıca Yarbay Yukichi Tsumura Caddesi yazan tabelanın altına en azından bilgi notu koyulmasını istiyor.

YARBAY TSUMURA KİMDİR?

Kafkas Cephesi’nde 65 binden fazla Osmanlı askeri Ruslara esir düşmüş, bu askerlerin bir kısmı Vladivostok’taki kamplara gönderilmişti. Savaş sırasında İtilaf Devletleri yanında yer alan Japonya, Rusya’daki Bolşevik Devrimi’nin yol açtığı karışıklıklardan yararlanarak 1918’in Nisan ayında Vladivostok’u işgal edince, Osmanlı esirlerinin sorumluluğu da onlara geçmişti. Savaşın ardından Türk askerlerinin İstanbul’a getirilmesi için çalışmalar yapılmış, Japonlar 1921’de Türk askerlerini Hint Okyanusu üzerinden İstanbul’a gönderme kararı almıştı. Ankara hükümeti esir askerlerin getirilmesi için 48 bin sterlin göndermiş, Japon hükümeti de Heimei Maru gemisiyle Yarbay Yukichi Tsumura’yı görevlendirmişti. Esir kaldıkları dönemde bazıları aile kuran askerler, Japon gemisiyle 23 Şubat 1921’de yola çıkmıştı.

“ESİRLERİ KİMSEYİ TESLİM ETMEM”

Gemi, Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz’e çıkacak ve İstanbul’a gidecekti. Ancak 5 Nisan’da Midilli Adası yakınlarında Yunan savaş gemisi tarafından durduruldu. Yunanlar, esirlerin kendilerine teslim edilmesini istemiş ancak Tsumura, “Kimseyi teslim etmem” demişti. Buna rağmen geminin İstanbul’a ulaşması kolay olmadı. Asinara Adası’na götürülen esirlerden bazıları hastalık yüzünden öldü. Nihayet Milletler Cemiyeti ve Türk Kızılayı’nın çalışmalarıyla 19 Haziran 1922’de adaya giden Ümit Vapuru, esir Türkleri alıp, 25 Haziran 1922’de İstanbul’a getirdi.

Beykoz’da adı caddeye verildi ama kimse tanımıyor!
Bizi Takip Edin