Beykoz'da bisiklet ile sağlık, çevre ve yakıt tasarrufu

Bisikletli hayatı teşvik eden Beykoz Belediyesi, yaptığı yakıt tasarrufu ile hem çevre hem de ekonomiye katkıda bulunuyor.

“Sağlıklı Yaşam, Kolay Ulaşım” sloganıyla bisikletli hayatı teşvik eden Beykoz Belediyesi, Haziran ayında da…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bisikletli hayatı teşvik eden Beykoz Belediyesi, yaptığı yakıt tasarrufu ile hem çevre hem de ekonomiye katkıda bulunuyor.

“Sağlıklı Yaşam, Kolay Ulaşım” sloganıyla bisikletli hayatı teşvik eden Beykoz Belediyesi, Haziran ayında da sahilde bisikleti zabıta ekiplerini hizmete sokmuştu. Bisiklet kullanan zabıta ekipleri otomobil kullanmayarak yaptığı yakıt tasarrufu ile hem çevre hem de ekonomiye katkıda bulunuyor.

“Sağlıklı Yaşam, Kolay Ulaşım” sloganıyla bisikletli hayatı teşvik eden Beykoz Belediyesi 3,5 ay önce mevcut zabıta personelinden bisikletli zabıta ekibi oluşturmuştu. Gün içinde vatandaşların sahilde yoğun olduğu noktalarda devriye gezmeye başlayan bisikletli zabıtalar araçla girilemeyen yerlerdeki hızlı müdahaleleriyle kısa süre içinde benimsendi.

Bisikletli zabıtalar aynı zamanda ekonomik olarak da belediyenin tasarruf etmesine yol açtı. 18 kişiye çıkan ekip araç yerine bisikletle devriye gezerek 6 otomobil ve yakıt giderlerinin belediyenin kasasında kalmasını sağladı.

Amaç sahil ekonomisini canlandırmak

Bisikletle ulaşım kültürünü yaygınlaştırarak otomobil kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalar çevrenin daha temiz kalmasını ve sağlık ile yakıt giderlerinin azaltılarak ekonomiye katkı sağlanmasını amaçlıyor. Beykoz sahil yolunun, araç trafiği azalırken, bisikletli sayısının artması ile daha canlı bir hale gelmesi planlanıyor. Dünyada başarıyla sonuçlanan Paris, Kopenhag, Sevilla, Bogota gibi şehirlerdeki modellerin incelenerek Türkiye’ye uyarlandığı bisikletli hayat sistemi sahil ekonomisinin de canlanmasını öngörüyor.

727 araba daha trafikten eksiliyor

Beykoz Belediyesi’nin bisikletli hayatı Beykoz’da yaygınlaştırmak için düzenlediği Temel Bisiklet Eğitim Programı da bu sistemdeki çalışmalardan biri. Başladığı günden bu yana 727 kişinin bisiklete binmeyi öğrendiği kursun en genç katılımcısı 4 yaşındayken en yaşlı katılımcısının 65 yaşında olması dikkat çekiyor. Temel bisiklet eğitiminin yanı sıra trafikte seyir ile ilgili bilgilerin de verildiği kursu başarıyla bitirenler, motorlu taşıt yerine bisiklet kullanmaya hazır hale geliyor. 

102 Milyar TL’lik tasarruf

Bisikleti bir ulaşım aracı olarak yaygınlaştırmak adına düzenlenen Asgari Kalabalık Bisiklet Turu da yoğun ilgi görüyor. Bugüne kadar 1475 kayıtlı kişinin katıldığı bisiklet turları sahil yolunda kısa mesafelerde motorlu taşıt yerine bisiklet kullanımının artırılmasını amaçlıyor. Bunun yaygınlaşmasıyla araç trafiği azalırken, yapılacak yakıt tasarrufu ile hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlanması amaçlanıyor. 2017’de Bisiklet Endüstrisi Derneği’nin (BİSED) yaptığı araştırmaya göre bisikletler, İstanbul trafiğinde yüzde 10’luk bir paya sahip olursa, devletin 18 milyar dolar yani bugünkü kura göre 102 milyar TL tasarruf yapması öngörülüyor. Beykoz’da yapılan çalışmalar da bu tasarrufun öncüsü olmayı ve Beykoz sahilinin trafiksiz daha yaşanır olup, ekonomisinin canlanmasını hedefliyor.

Bisiklete ilgi her geçen gün artıyor

Beykoz Meydanı’nda devam eden Ücretsiz Temel Bisiklet Eğitim Programı’na ilgi de her geçen gün artıyor. Öğrenmenin yaşı yok prensibiyle, eğitim sayesinde çocukların yanı sıra daha önce hiç bisiklet kullanmamış olan ilçe sakinleri de bisiklet kullanmayı öğreniyor. Beykozlulara yönelik ücretsiz Temel Bisiklet Eğitimi Programı ile 7’den 70’e ilçe sakinleri bisiklet kullanmayı öğrenirken,  sosyal medya aracılığıyla haberdar olan ilçe dışından vatandaşlar da eğitime katılıyor.

Birlikte Yürüyelim Beykoz

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu himayelerinde, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu işbirliği, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonuyla düzenlenen 16-22 Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası. Otomobil kullanımını azaltmak ve farkındalık oluşturmak için Avrupa ülkeleri ve Türkiye’den iştirakin olacağı etkinliğe Beykoz da katılıyor.

Murat Aydın: A8 ile dolaşsak iyi, bisikletle dolaşınca kötü

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın da kendisini bisiklete bindiği için eleştiren CHP’li meclis üyelerine verdiği cevap ile adeta ders vermişti. Başkan Aydın meclis toplantısında, “A8 ile dolaşsak iyi, bisikletle dolaşınca kötü. Ben inanamıyorum. Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımız gelişimden, çağdaşlıktan bahsediyor, bisiklete binmeyi eleştiriyor. Ben bisiklete binmeye devam edeceğim. Göstermelik de değil, popüler olalım diye de değil. Beykoz’da makam aracı olarak bisikleti de kullanmaya devam edeceğim. A8 mi kullansak iyi, bisiklet mi kullansak iyi? Bunun eleştirilecek ne tarafı var anlaşılır gibi değil. Bakınız bisiklet dediğimiz olay nedir biliyor musunuz? Sağlıklı yaşam, kolay ulaşım diyoruz. Ben gelmişim 59 yaşına, bisiklete biniyorum alkışlamanız gerekir. Çok lüks arabalara da binebilirdim. Bunun hangi tarafını eleştireceksiniz. Bu ülkede bu dünyada her hayırlı işin karşısına çıkanlar olur. Biz bisiklet devrimini başlattık. Türkiye’de bisikletin yaşamın içerisine girmesi için elimizden gelen her desteği vereceğiz. Modern toplumlarda böyledir. Sağlıklı toplumlarda böyledir. Burada da böyle olması gerekir. Bakınız karbon salınımına, çevre kirliliğine. Araçların egzozların dumanı arasında kanser olup gidiyoruz.” ifadelerini kullanmıştı. 

Beykoz'da bisiklet ile sağlık, çevre ve yakıt tasarrufu
Bizi Takip Edin