Beykoz’da engelli bireyler yok mu sayılıyor?

Beykoz’da engelli bireylerin sokak, cadde ve mahalle aralarında karşılaştıkları mimarı engeller ve erişilebilirlik problemlerinin ortadan kaldırılması için farkındalık oluşturuldu.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz’da engelli bireylerin sokak, cadde ve mahalle aralarında karşılaştıkları mimarı engeller ve erişilebilirlik problemlerinin ortadan kaldırılması için farkındalık oluşturuldu. 

Beykoz’da, görme ve fiziksel engelli bireylerin yaşadığı sorunların başında gelen ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik için sosyal medyada üzerinden farkındalık oluşturuldu.

İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü öğrencileri, Engelli Refahı ve Sosyal Hizmet dersi kapsamında, engelli bireyler adına hak savunuculuğu uygulaması gerçekleştirdi.

Sosyal Hizmet Bölümü Öğr. Gör. Aydın Olcay Özkan ve öğrenciler, engelli bireylerin dış mekânlarda yaşama tam katılımlarının sağlanması için Twitter’da “#SosyalHizmetEngellerinFarkında” etiketi ile Beykoz’dan mesajlar paylaştı.

Beykoz’un çeşitli sokak, cadde ve mahalle aralarındaki mimarı engellerin ortadan kaldırılması adına yetkililere çağrıda bulundular.

Öğrenciler, engelli dostu ve herkes için erişilebilir bir kent hedefiyle, kabartma yolların eksikliği, yol bozuklukları ve engelli bireyler için gerekli olan rampa eksikliği gibi çeşitli fotoğraflar eşliğinde engelli bireylerin sorunlarına dikkati çekti.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar ile engelli bireylerin hayata uyum konusunda karşılaştıkları zorlukları gözler önüne serildi.

“ENGELLİLERİN HAYATA KATILIMLARI SINIRLANIYOR”

Beykoz Güncel Haber’e açıklamalarda bulunan Medipol Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğr. Gör. Aydın Olcay, “Engelli bireylerin ihtiyaçları ve sorunları çoğu zaman göz ardı edilmekte ve engellilerin toplumsal hayata aktif katılımları sınırlanmakta. Pek çok engelli birey, esasında toplum tarafından önüne konulan engellerle mücadele etmek zorunda. Bu etkinlikte paylaştığımız pek çok görsel de bunu ortaya koyar niteliktedir. Biz engellilerin daha özgür, eşit ve erişilebilir bir yaşam sürebilmelerini diliyoruz, bu nedenle bu türden çalışmaların da oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

PAYLAŞILAN BAZI MESAJLAR;

“Yolun dar olması ve sürekli arabaların park etmesi fiziksel engelli bireylerin geçmesini daha da zorlaştırıyor.”

“Uzun bir süredir bu durumda olan kaldırım fiziksel engellilerin geçmesini zorlaştırıyor.”

“Görme engelliler için yapılan hissedilebilir yüzey üzerine park eden araçların denetlenmesini talep ediyor.”

“Görme engelliler için hissedilebilir yüzeylerin olduğu yere trafik ışıkları talep ediyor.”

“Medipol Üniversite’sinde çekilmiştir. Görme engelli birey okuduğu okulda ders göreceği sınıfı birine sormadan bulamaz.”

“Yürüme engellilerin erişebilirliğini arttırmak ve mimari engelleri ortadan kaldırmak için @mngkargo göreve davet ediyoruz.

“Hülagü Caddesin’de dükkanların önünde 14 ocak 2022 tarihinde çekildi. Görme engellilerin erişebilirliğini arttırmak adına @Beykoz_Bld göreve davet ediyoruz.”

“Paşabahçe mahallesinde çekilmiştir. Ortopedik engelli birey bu yolun sonunda kaldırımdan inemeyebilir.”

“Kavacık, Okul Caddesinde bulunan bir mağazadır. Ortopedik engellilerin erişebilirliğini arttırmak ve mimari engelleri ortadan kaldırmak adına @tedi göreve davet ediyoruz.”

“Kavacık, Okul caddesinde bulunan kargo şirketidir. Yürüme engellilerin erişebilirliğini arttırmak ve mimari engelleri ortadan kaldırmak adına @PTTKurumsal göreve davet ediyoruz.”

“Centilmen Sokak Kavacık mahallesinde çekilmiştir. Ortopedik engelli bir birey bu bankamatiğe ulaşamaz.”

“Kavacık’ta trafik ışıklarının olduğu yerde çekilmiştir. Görme engellilerin sesli bildirim sistemini erişilebilirliğini arttırmak için @Beykoz_Bldsini göreve davet ediyoruz.”

“Kaldırım oldukça dar, dar olduğu kadar da ağaç ve direklerle dolu.”

“Görme engelli, tekerlekli sandalye kullanan engellilerin iz için yollar oldukça bozuk.”

“Görme engelliler için bulunan sarı şeritler yolda aniden bitip, başlıyor ve bittiği yerlerde direkt çamura başlıyor.”

“Cumhuriyet Köy İlkokulu önünde bulunan durakta herhangi bir rampa yok.”

“Kavacık Medipol Üniversitesine giden üst geçitte 14Ocak 2022 tarihinde çekilmiştir. Görme engellilerin okula erişimini kolaylaştırmak adına sarı şeritlerin eklenmesi için @Beykoz_Bld’i göreve davet ediyoruz.”


Beykoz’da engelli bireyler yok mu sayılıyor?
Bizi Takip Edin