Beykoz'da engelliler için önemli bir adım daha atıldı

Beykoz Hacı Numan Ortaokulu'nda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlama programı düzenlendi. 

Beykoz Hacı Numan Ortaokulu'nda, bedensel engelli öğrencilerin evden okula, okuldan eve taşınacağı engelli servis aracının hizmete alınması ve 3…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Hacı Numan Ortaokulu’nda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlama programı düzenlendi. 

Beykoz Hacı Numan Ortaokulu’nda, bedensel engelli öğrencilerin evden okula, okuldan eve taşınacağı engelli servis aracının hizmete alınması ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlama programı düzenlendi. 

Hacı Numan Ortaokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay, Ortaçeşme Muhtarı Fahrettin Akhan ve TOFD Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlayan programda Hacı Numan Ortaokulu öğrencisi Sima Şanlı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün tarihsel sürecini anlatarak günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdi. Sonrasında Kezban İleri ile engelli öğrenci Elif Aslan Albayrak kendi yazdıkları şiirleri okudu.

Kısa film gösterimi ile devam eden programda engelli öğrenci Nehir Ünver’in annesi Çimen Ünver hayatı hep bir adım geriden takip eden engelli ailelerinden biri olarak en büyük sorunlarından biri olan okula ulaşım konusunda yaşanan problemlere değindi. Programın açılış konuşmasını ise Okul Müdürü Murat Urgancı gerçekleştirdi.  Engelli evladı olduğunu belirterek başladığı konuşmasında 1996 senesinde babasına nüfüs cüzdanı almak için gittiği kamu dairesinde yaşadığı bir anekdotu katılımcılar ile paylaşarak bugün gelinen noktayı anlattı. Urgancı sözlerini “Ne kadar hizmet götürürsek engellilerimiz o kadar bizim olacaktır.” ifadeleri ile tamamladı.

Saniye Efe: Bugüne kadar niye olmadı

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe yapmış olduğu konuşmasında şunları söyledi; “Yüreği ile bizi görebilen, yüreği ile bizi duyabilen çok şükür bir kaymakamımız var. Yılardır verdiğimiz mücadelemizde bugün ilk adımı kaymakam beyin aracılığı ile attık. Bunda sonraki adımları da diğer mülki amirlerin başına diyorum. Bugün sadece 8 çocuğumuza hizmet verebiliyoruz. Ama bizim daha çok çocuğa hizmet vermemiz gerekiyor. Çocuklarının sağlıklı şekilde okula ulaşması için  önce velilerimiz olmak üzere herkesten destek bekliyoruz Bu sorunu biz yıllardır anlatıyoruz. Bugüne kadar bizi dinleyenler demek ki dinliyor gibi yapıyormuş. Sayın Kaymakamımıza konuyu üç hafta önce açtık ve bugün gördüğünüz gibi aracımız hizmete girdi. Madem olabiliyordu da bugüne kadar niye olmadı diye içimden sorgulamak geliyor. Artık evlatlarımızın etrafında örülmüş duvarları gelin hep birlikte yıkalım. “

Kazım Bozbay: Devletin ve toplumum gayreti gerekiyor

Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay da yapmış olduğu konuşmasında “Toplumun bir gerçeği olan engellilerimizin sorunlarını çözmek bizim vazifemiz. İlçemizde eğitim veren iki özel okulumuz var. Burada 200 civarı öğrencimiz eğitim görüyor. Bedensel engeli olmayan engelli öğrencilerimizin nakillerini devletimiz yapıyor. Fakat normal eğitim alan bedensel özürlü öğrencilerimizin okullara nakilinde sıkıntı yaşıyoruz. Bedensel engelli öğrencilerimiz araçlara tekerlekli sandalye ile bindiği için özel araç gerekiyor. Bugün hizmete girecek olan özel aracımız ile Fevzi Çakmak ve Hacı Numan okulunda 8 öğrencimiz faydalanabilecek. Diğer okullarda öğretim gören bedensel engelli öğrencilerimizin ulaşım sorununu çözmek devletin ve toplumum gayretleri olur. Bu sorun giderilmeyecek bir sorun değil.” diyerek engellilerin yaşamındaki fiziksel engellerin kaldırılmasını istedi.

Ahmet Katırcı: Toplumda  engelli kavramını değiştirdik

Son olarak Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı bir konuşma gerçekleştirdi. Engelli öğrencilerin küçükte olsa bir problemini çözmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Katırcı, “Bu hep kafamızda olan bir projeydi. Bu işin fikri babası plan Saniye Hanım bizi çok zorladı. Özellikle de Başlantı Tur’a teşekkür ediyoruz. Şimdilik 8 kardeşimizin sorununu çözdük ama devamı gelecek inşallah. Diğer çocuklarımız taşınıyor ama engelli çocuklarımızın taşınmasında çözüm bulunması gerekiyor. Bu sorunun çözümünü bireysel olarak insanların inisiyatifine bırakmamak gerekiyor. Son 15 yılda sosyal devlet olmanın gerekliliklerini yerine getiren bir devletiz. Engellileri cüzzamlı gibi gören bir toplumun kafasında engelli kavramını değiştirdik. Engelliliğin bir eksiklik olmadığını, onunda hayatın akışı içine normal bir yaşamı olduğunu görmemiz lazım.” dedi.

Program okul korosunun hazırladığı müzik dinletisi ile son bulurken ardında misafirler tarafından hizmete giren araç incelendi. 

Beykoz'da engelliler için önemli bir adım daha atıldı
Bizi Takip Edin