Beykoz'da kazanan Çavuşbaşı ve MHP oldu

Türkiye'nin uzun zamandır gündemini meşgul eden yönetim sistemi değişikliği “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” adıyla 16 Nisan günü halkın %51,4 oyuyla kabul edildi. Beykoz'da ise seçmenin tercihi %53,1 “Evet” oldu.

Halkoylamasının istatistiki sonuçlarını değ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin uzun zamandır gündemini meşgul eden yönetim sistemi değişikliği “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” adıyla 16 Nisan günü halkın %51,4 oyuyla kabul edildi. Beykoz’da ise seçmenin tercihi %53,1 “Evet” oldu.

Halkoylamasının istatistiki sonuçlarını değerlendirmek ve değerli kamuoyunun takdirine sunmak istiyorum.

“Evet” kanadında ağırlıklı olarak AK Parti ve MHP’nin olduğu bir seçim yaşandı. CHP, HDP, Saadet ise tercihini “Hayır” olarak açıkladı. BBP genel merkezi “Evet” demesine rağmen Beykoz teşkilatı genel merkezden önce “Hayır” oyu kullanacaklarını açıkladılar. O yüzden BBP oylarını nötr olarak değerlendiriyorum.

En çok oy kaybeden AK Parti oldu..

Toplamda 185.732 seçmeni bulunan Beykoz’da %89,32 katılımla kullanılan 165 bin 899 oyun %98,48’i yani 163 bin 372’si geçerli oy kabul edildi.

Geçerli oyların %53,1 oranında 86 bin 750‘si “Evet” tercihi, %46,9 oranıyla 76 bin 622‘si “Hayır” tercihi kullandı.

Evet tercihi açıklayan AK Parti ve MHP’nin 1 Kasım seçimlerindeki toplam oy oranı %63,51 ve toplam oy sayısı 102 bin 276 olmuştu. Sadece AK Parti’nin oy sayısı 87 bin 847 seviyesindeydi.

7 Haziran seçiminde ise toplam oy oranları %58,2 olmuştu.

16 Nisan halkoylamasında “Evet” kanadında 1 Kasım seçimine göre %10,41, 7 Haziran seçimine göre ise %5,1 oy kaybı söz konusudur.

Rakamlara göre AK Parti’nin Beykoz’da en az %6,5-%7,5 oranında bir oy kaybıyla aslında seçmenin sadece merkezi yönetime değil, yerel yönetim ve parti teşkilatlarına da bazı mesajları ilettiğini açıkça gösteriyor.

Mahalle sonuçlarını incelediğimizde ise 5 bin kişi üzerinde seçmeni olan mahallelerde “Evet” tercihinin %40 daha fazla olduğu görülüyor.

Oyu en çok düşen 5 mahalle son yerel seçimde köyden mahalleye dönüşen Kaynarca, M. Şevket Paşa, Görele, Dereseki ve Bozhane mahalleleri oldu. Yine oyu en çok artan mahalleler de köyden mahalleye dönüşen Göllü, Polenezköy ve Zerzevatçı mahalleleri oldu.

Polenezköy özellikle Avrupa Birliği’nin bütün telkinlerine rağmen oyunu 37 oyla %9 artırmıştır.

Sonuç tarafından bakınca seçim çalışmalarının referandumun konu ve kapsamında değil; klasik bir seçim mantığıyla yürütüldüğü anlaşılıyor. Bir başka değerlendirmem ise siyasi sorumluluk makamları her ne kadar kendi dar kapsamlı düşünceleriyle yürümeye çalışsa da Beykozlunun her şeyi gördüğünü, iyi okuduğunu ve gerekli mesajları verdiğini gösteriyor.

Beykoz’da kazananlar; Çavuşbaşı ve MHP…

Çavuşbaşı mahallelerini toplu olarak değerlendirdiğimizde geçerli oyların %9’unu teşkil etmesine rağmen %74’lük yüksek “Evet” oranıyla Beykoz genelinde seçim sonucunu %2 oranında etkilediği görülüyor. Yani %53,1 olan “Evet” oranı Çavuşbaşı’nı çıkardığımızda %51’e düşüyor.

Görülüyor ki; Çavuşbaşı dışındaki mahallelere baktığımızda MHP’nin desteği olmasaydı “Hayır” tercihi önce çıkacaktı. Bu detay üzerinde de ilgili ve yetkili olanları iyice düşünmesi gerekmez mi?

Çavuşbaşı’nın özgül ağırlığı..!

45 mahalle içinde 5 mahallesiyle seçimin sonucunu %2 etkiliyor olmanın bir anlamı olmalıdır.

Seçmeni 1.000 kişi üzerinde olan mahallelerin hiçbiri Çavuşbaşı mahallelerinden yüksek oranda “Evet” oyu kazandırmamıştır.

Çavuşbaşı dışındaki 40 mahallede “Evet” tercihi toplamda 3053 oy öndeyken, sadece Çavuşbaşı’nın 5 mahallesinde ise toplam 7011 oy önde çıkmıştır. Yani Çavuşbaşı’nda “Evet” oyu diğer 40 mahalleye göre %130 daha fazladır.

Yukarıda özetlemeye çalıştığım sonuçları düşününce ilk aklıma gelen şey Çavuşbaşı’nın simgesi olmuş Hanefi Dilmaç Beyin belediye başkan yardımcılığından neden istifa ettiği konusunda Belediye Başkanı’nın “sebebini bilmiyorum, kendi tercihidir” anlamında açıklamaları ile ilçe başkanı ve teşkilatının suskunluğu oldu.

Selam ve saygılarımla… 

Beykoz'da kazanan Çavuşbaşı ve MHP oldu
Bizi Takip Edin