Beykoz’da metro, hastane ve Tokatköy’ü konuştular

Beykoz’da faaliyet gösteren Beykoz Muhtarlar Birliği, Beykoz Dernekler Birliği, Beykoz Spor Kulüpleri Birliği (BİSK) ve Beykoz Meclis Üyeleri Derneği (BEYMEZ), Beykoz’un çeşitli sorunlarını tespit ederek çözüm önerilerin

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz’da faaliyet gösteren Beykoz Muhtarlar Birliği, Beykoz Dernekler Birliği, Beykoz Spor Kulüpleri Birliği (BİSK) ve Beykoz Meclis Üyeleri Derneği (BEYMEZ), Beykoz’un çeşitli sorunlarını tespit ederek çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaştı.

Beykoz’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından Beykoz Muhtarlar Birliği, Beykoz Dernekler Birliği, Beykoz Spor Kulüpleri Birliği (BİSK) ve Beykoz Meclis Üyeleri Derneği’nin (BEYMEZ) basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda, ilçenin imar, metro ve hastane gibi konulara dair çözüm önerileri kamuoyu ile paylaştı.

Toplantıya, Beykoz Muhtarlar Birliği Başkanı Sedat Altun, Beykoz Dernekler Birliği Başkanı Mehmet Uzun, Beykoz Spor Kulüpleri Birliği Başkanı Asım Özdemir, Beykoz Meclis Üyeleri Derneği Başkanı Erdal Öztürk ve yönetimde görevli kişiler katıldı.

YURT İÇİN 4 TANE ARAZİ ÖNERİLDİ

Beykoz Dernekler Birliği Başkan Yardımcısı Erdal Uzuner, yurt sorununa değinerek acilen 5 bin kişilik bir yurt yapılması gerektiğini söyledi. Uzuner, kamu mülkiyetinde olan Çiğdem Mahallesi’nde iki tane, Çubuklu ve Kavacık’ta birer tane yurt yapılacak yer önerdi.

“İMAR ONAYLARI İSTANBUL’A BAĞLANMALI”

Uzuner, 2011 yılından sonra Ankara’ya bağlanan imar plan onayları nedeniyle imar çıkma süresinin uzadığını belirtti. İmar plan işlemlerinin eskisi gibi İstanbul’a bağlanması gerektiğini aktaran Uzuner, Beykoz Belediyesi’nin SİT derecelendirmedeki sorunları çözüp mahallelerin imar planlarını yapmasını söyledi.

“TOKATKÖY RİSKLİ BİR BÖLGE”

Tokatköy Kentsel Dönüşüm Projesi’ne değinen Erdal Uzuner, “Tokatköy, deprem açısından riskli bir bölge. Beykoz’un yüzde 85’inde olduğu gibi binalar riskli. Bir deprem olduğunda yıkılma riski çok yüksek. Beykoz halkının kaderi bu tarz binalarda oturmak olmamalı. Beykoz için kentsel dönüşüm çok önemli. Fakat orada şöyle bir durum var. Oranın mülkiyeti Beykoz Belediyesi’nin. Beykoz Belediyesi burayı vatandaşa satabilirdi. Bugünün koşullarında m2’sini 2 bin TL’den aşağıya satamaz. Çünkü kanun rayiç bedel diyor. Bu bedelin altında hiçbir belediye buna imza atamaz. Şimdi senin 500 m2 yerinin m2’si 2 bin TL –bu da çok iyimser bir rakam- olsa bugün 500 m2 yerini alabilmen için 1 milyon TL ödemen lazım. Benim görüşüm oradaki insanların yüzde 20’si bile alamaz. Bu vatandaşların para ödeyip tapu alma ihtimali çok düşük. Şimdi bu proje niyet olarak doğru bir proje. Eksikleri var. Nasıl eksikleri var? Orada açılan ofise bu konuda vatandaşa geldiği zaman sorulara net cevap verecek insanlar olması lazım.” dedi.

“İMZA ATAN ÇOĞUNLUĞUN HAKKI SAVUNULMALI”

Projeyi imzalayıp kiraya giden vatandaşların da projenin başlaması için beklediklerini ve çoğunluğun hakkının da savunulması gerektiğini vurgulayarak, “Belediye bu dönüşümden bir kazanç elde edecek olsa m2 (hisse) olarak satsa daha çok para kazanırdı.” diye konuştu.

 “TOKATKÖY’DE BAŞKA SİYASİ ŞEYLER DÖNÜYOR”

Beykoz Muhtarlar Birliği Başkanı Sedat Altun, mülkiyet sorununa değinerek, “Birçok mahallemizde tapusunu alamamış vatandaşımız var. Rüzgarlıbahçe’nin yüzde 80’i 33 yıldır süren bir dava nedeniyle tapusunu alamıyor. 7-8 mahallede bu sorun devam ediyor. Tapu olmayınca da imar çalışması yapılamaz. Davalar bir an önce vatandaşın lehine sonuçlanmalı.” dedi.

Altun, Tokatköy’deki kentsel dönüşüm çalışmasına ilişkin ise Belediye Başkanı, başkan yardımcısı ve mahalle muhtarıyla da görüşerek istişarelerde bulunduğunu aktararak, “Burada kaç tane imzanın olduğu, kimlerin imza atmadığını, kimlerin aslında orada mağduriyeti var gibi konularla alakalı çok görüşmeler yaptık. Çoğunluğun 3/2’si imza attığı için belediye istese bu yıkımları daha önceden de yapabiliyor. Geçtiğimiz yıkımlarda ev sahibi yıktırmak istiyor başkalarının dolduruşuyla yıkılmıyor. Yani orada başka siyasi şeylerde dönüyor.” dedi.

“200 TANE DAİRE BELEDİYEYE KALIYOR DİYE BİR ŞEY YOK”

Belediye Başkanı Murat Aydın’dan aldığı bilgileri aktaran Sedat Altun, “Orada insanların konuştuğu gibi 200 tane daire belediyeye kalıyormuş gibi bir şey yok. Orada 661 hak sahibinden imza atan 552 kişi var. 47 iş yeri yapılıyor. 668 tane daire yapılıyor. 161 tanesini Emlak Konut alıyor.” dedi.

“FİYATLAR BİNAYA GÖRE HESAPLANIYOR”

Yetkililer tarafından anlatılanları söyleyen Altun, “Belediye zaten orada hiçbir şey almıyorum, cebimizde para vereceğimiz yerler de olabilir diyorlar. En yüksek fiyat 440 bini geçmeyecek ama 150 bin de olabilir kişinin binaya yatırımı varsa, enkaz bedeli vs. hepsi hesaplanıyor ona göre fiyat belirlenecekmiş.” şeklinde konuştu.

“35 KİŞİ KENDİ ARASINDA TARTIŞIYOR”

Tokatköy’de evlerini kentsel dönüşüme veren ev sahiplerinin mağdur olduklarını ve projenin bir önce bitmesi için baskı yapıldığını aktaran Altun, “Orada 35 tane insan kendi arasında tartışıyor. Boş arsası olup evi olmayanlar asıl mağdur bence. Karşılığında bir şey alamıyor. Diğeri 100 metreye 6 kat bina yapmış 6 tane daire alabiliyor. “ dedi.

KAVACIK’A METRO GELMELİ

Beykoz’a metronun gelmesi gerektiğini ileten BEYMEZ Başkanı Erdal Öztürk, “Her seçim döneminde siyasiler “Tamam metroyu getireceğiz” demişlerdir. Beykozluların duyguları istismar edilmiştir. Metro ile Beykoz yönüne İBB’nin hiçbir çalışması bulunmamaktadır. Proje aşamasında dahi yoktur. Aynı şekilde Ulaştırma Bakanlığı’nın da metro çalışmalarında maalesef Beykoz yoktur. Ekrem İmamoğlu’nun metronun Beykoz’a geleceği sözü kulaklarımızı tırmalamaktadır. Murat Aydın’ın gelmesi yetişmez ama en azından temelini attıracağız sözü tazeliğini korumaktadır. 250 bin nüfuslu Beykoz’un yüzde 80’i Kavacık üzerinden çıkış yapıyor. Mevcut projelerden yakın olanından bir durak istasyonu Kavacık’a alınamaz mı? Bu çok mu zor. Bunu yapmak Beykozluya bir hizmet, verilen sözlerin yerine getirilmesinde bir mecburiyet yok mudur?” diye konuştu.

YENİ HASTANE’NİN İLK KAZMASI 2023’DE VURULUYOR

Beykoz’a yapılacak araştırma hastanesinin müjdesinin verildiği toplantıda, Mehmet Uzun, “Sağlık Bakanlığı Beykoz’umuz ve Beykozlumuz için bir araştırma hastanesi inşa edecek. Gelecekteki Beykoz ise bu sayede daha iyi ve daha sağlıklı bir hizmetle buluşmuş olacak. Gözbebeğimiz olan Beykoz Devlet Hastanesi, azalan taleple daha iyi hizmet verecek. Yeni hastanemiz sayesinde Beykozlumuz her yönden bir kazanç elde edecek. Görüşmelerimiz sonuncunda 2023 yılında ilk kazmanın vurulacağını bekliyoruz.” dedi.

“SPOR BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ KURULMALIDIR”

Marmara Üniversitesi'nin kullanımında olan Anadolu Hisarı’ndaki kampüs alanının Boğaziçi Üniversitesi'ne tahsis edilmesi ilişkin açıklamalarda bulunan BİSK Başkanı Asım Özdemir, “Biz Beykoz’da’ yaşayan insanlar olarak Boğaziçi Üniversitesi’nin Beykoz’a getirilmesine her hangi bir itirazımız yoktur. Tam aksine bundan memnuniyet duyarız. Üniversitenin Beykoz’a gelmesi Beykoz’da yaşayan halkımızın ve esnafımızın yüzünü güldürecektir. Bizlerin itiraz ettiği nokta dünyada ve Türkiye’de markalaşmış olan Spor Bilimleri Fakültesinin Beykoz’dan gönderilmesidir. Sayısız sporcu ve spor yöneticisi yetiştiren fakülte yerinde kalmalıdır. Marmara Üniversitesi yeni yerleşkesine gidecekse Spor Bilimleri Üniversitesi isminde bir üniversite kurulmalı ve misyonuna mutlaka Beykoz’umuzda Anadolu Hisarı yerleşkesinde devam edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Beykoz’da metro, hastane ve Tokatköy’ü konuştular
Bizi Takip Edin