Beykozlu öğrenciler örnek bir projeye imza atıyor

Beykoz Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Lisesi öğrencileri “İstanbul'u Dinliyorum” sesli fotoğraf kitabı projesini hayata geçiriyor.

Türk fotoğrafçılığının en önemli isimlerinden Ara Güler'in objektifinden, İstanbul'un farklı dönemlerinin ve geçirdiği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Lisesi öğrencileri “İstanbul’u Dinliyorum” sesli fotoğraf kitabı projesini hayata geçiriyor.

Türk fotoğrafçılığının en önemli isimlerinden Ara Güler’in objektifinden, İstanbul’un farklı dönemlerinin ve geçirdiği değişim görme engelliler için Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından sesli kitap haline getiriliyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı desteğiyle yürütülen ‘Engelsiz Sesli Fotoğraf Kitabı’ projesinin açılış töreni 03 Aralık 2018 Pazartesi günü saat 14.00’da Beykoz Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

SESLİ KİTAP NEDİR?

Bir kitabın yüksek sesle okunarak ses kaydının yapılmasıyla oluşan kitaplara sesli kitap ya da konuşan kitap denir. Günümüzde yalnız görme engelliler için değil, gören okuyucuların kullanımı amacıyla da sesli kitaplar üretilmektedir. Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bir çok kitabın profesyonelce hazırlanmış sesli versiyonu satışa sunulmakta ve kitapseverlerce özellikle araba kullanırken, CD çalarlarında dinlemek üzere tercih edilmektedir. Ülkemizde de son yıllarda basılan kitaplardan bazılarının sesli kopyaları hazırlanmakta ve satışa sunulmaktadır. Bununla birlikte konuşan kitaplar, yoğun olarak görme engelliler tarafından kullanılmakta ve tercih edilmektedir.

“İSTANBUL’U DİNLİYORUM” SESLİ FOTOĞRAF KİTABI PROJESİ’NİN DİĞER SESLİ KİTAPLARDAN FARKI NEDİR?

Bu projenin diğer kitaplardan iki farkı bulunmaktadır: İlk olarak bu kitap bir fotoğraf kitabı. Yani kitabın metinlerinin olduğu kısımları kadar kitabın kendisinin Ara Güler’in objektifinden İstanbul’un 1950-2010 yılları arasında çekilmiş fotoğraflarından oluşmasıdır. Önce öğrencilerimiz tüm fotoğrafları teker teker betimlemişlerdir. Yani önce fotoğraflar bir metin haline getirilmiş, daha sonra da bu metinler yine öğrencilerimiz tarafından seslendirilmiş, öğrencilerimiz tarafından ses montajı yapılarak sesli kitap haline getirilmiştir.

İkinci olarak bu proje bir kitabın erişilebilir olmasını sağladığı Türk Fotoğrafçılığının en önemli isimlerinden Ara Gülerin objektifinden eski ve yeni İstanbul’a dair onlarca fotoğraf betimlemesinin  http://sebeder.org/BETIMLEME_KUMBARASI-147.html sitesi üzerinden görme engellilerin erişimine sunulmasını sağlayacaktır.

PROJENİN HEDEFLERİ;

İstanbul’un farklı dönemlerinin ve geçirdiği değişimin öğrencilerimiz tarafından tanınması ve tanıtılması, görünümlerinin görme engellilerinin erişimine sunulması,

Görme engellilerin bilgiye, kültüre ve sanata erişimiyle ilgili hakları üzerine farkındalık oluşturulması,

Öğrencilerimizin betimleyici anlatım konusunu uygulayarak öğrenmelerinin sağlanması

Türk fotoğrafçılığının önemli ismi Ara Güler’in fotoğraf üslubunun hem öğrencilerimiz tarafından tanınıp anlaşılması hem de görme engellilerin erişimine sunulması, olarak belirlenmiştir.

NELER YAPTIK /KAZANDIK

İstanbul’un farklı dönemlerinin ve geçirdiği değişimin öğrencilerimiz tarafından tanınması. Bunun için Türk Fotoğrafçılığının önemli ismi Ara GÜLER’in “İstanbul’u Dinliyorum” isimli fotoğraf kitabı tercih edilmiştir. Öğrencilerimiz mhem İstanbulun geçirmiş olduğu değişimi görmüşler hem de Ara GÜLER’in Fotoğraf üslubunu görmüşlerdir. 

Öğrencilerimizde Görme Engellilerin bilgiye, kültüre ve sanata erişimiyle ilgili hakları üzerine farkındalık oluşturulmuştur.

Öğrencilerimiz Edebiyat dersinin Betimleyici Anlatım konusunu uygulayarak öğrenmişlerdir. Önce iki yüze yakın betimlenmiş metin haline getirilmiş, daha sonra bu metinler seslendirilerek bir sesli kitap(albüm) haline getirilmiştir. Çalışmaların tamamı okulumuzda yapılmıştır. Bu kapsamda okulumuzda bir de ses kayıt stüdyosu kurulmuştur.

Türk fotoğrafçılığının önemli ismi Ara Güler’in fotoğraf üslubunun hem öğrencilerimiz tarafından tanındığı gibi görme engellilerin erişimine sunulmuştur.

KAYNAK

Proje, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı çerçevesinde desteklenmektedir.

Beykozlu öğrenciler örnek bir projeye imza atıyor
Bizi Takip Edin