Fed: Enflasyon geçici mi, kalıcı mı?

Birkaç dönemdir üzerinde sıklıkla yazı yazdığımız enflasyon için Ekim ayı rakamları dün açıklandı. Kısaca bir göz...

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birkaç dönemdir üzerinde sıklıkla yazı yazdığımız enflasyon için Ekim ayı rakamları dün açıklandı. Kısaca bir göz atacak olursak;

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda yüzde 2,39, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 5,24 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 19,89, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 46,31 oldu.

Yüzde 46.31’lik oran ile son yirmi yılın en yüksek üretici fiyat endeksi bu ay itibariyle geçilmiş oldu, üretici ile tüketici enflasyon makası ise yine son yirmi yılın en yükseği olan 26.42’ye çıktı.

Ne yazık ki kasım ve aralık ayları içinde gerileme ön görülmüyor zira kur artışı ve enerji fiyatlarındaki artışlar gerilemenin önünde ciddi engeller.

Ayrıca eşel mobilin ana fiyata denk gelmesi nedeniyle, gerilemesi için yeri kalmaması da benzin ve türevlerinde yılın geri kalan bölümünde enflasyona baskı yapması diğer bir faktör olacaktır.

Geçen hafta yazdığımız üzere; enflasyon Dünya’nın başına bela! Zira her ürün grubunda, her maliyet faktöründe çok ciddi artışlar ile karşı karşıyayız. Bunu görmezden gelmek veya bunu sadece Türkiye özeline indirmek doğru olmaz. Elbette enflasyonun seyri üzerine katılmadığımız bakış açısı farklılıklarımız da yok değil. Bunları da makalelerimizde zaman zaman izah ediyoruz…

Fed kanadı enflasyonun salgın etkisine dikkat çekiyor.

Çarşamba akşam Fed faiz kararını açıkladı. Fed, beklendiği üzere oy birliğiyle politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0 – 0.25 aralığında sabit bıraktı.

Öte yandan Fed, varlık alım programı kasım ayı itibarıyla 15 milyar dolar azaltılarak devam edecek. Karar sonrası piyasalarda ciddi bir hareket yaşanmadı.

Karar metninde enflasyonun geçici faktörlerden dolayı yüksek olduğunu yineleyen Fed, tedarik ve arz dengesizliklerinin fiyatlardaki artışta etkili olduğu ancak salgından en çok etkilenen kesimlerin toparlandığını belirtti.

Açıklamada, enflasyonun büyük ölçüde geçici olması beklenen faktörleri yansıtacak şekilde yükseldiği kaydedilerek, “Salgın ve ekonominin yeniden açılmasıyla ilgili arz ve talep dengesizlikleri, bazı sektörlerde önemli fiyat artışlarına katkıda bulundu.” değerlendirmesine yer verildi.

Şunu da ifade etmekte fayda var; Son gelen Ağustos verilerine göre ABD’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 arttı. Bu veri de son yirmi yılın en yüksek ABD enflasyonuna işaret etmektedir.

Özetleyecek olursak; Fed’in ağzından: Enflasyon yüksek kaldı ve önümüzdeki aylarda yüksek kalmaya devam edecek. Fiyatlarda yukarı yönlü baskı görüyoruz. Bunun sebebi de bazı sektörlerde üretimin yakın vadede tepki vermesini azaltacak arz sorunlarından kaynaklanmaktadır. Bu darboğaz beklenenden uzun sürmüştür ve bu yılın enflasyon tahminini etkilemiştir. Arz etkileri şu an geçicidir ve hayatımızdan çıkacaktır, denilmektedir.

 

Fed: Enflasyon geçici mi, kalıcı mı?
Bizi Takip Edin