İBB’nin taşkın planı Beykoz’da tedirginlik yarattı!

Beykoz’un 2. Etap Planlarını kapsayan Göksu, Kavacık, Yenimahalle, Göztepe, Kanlıca, Anadoluhisarı ve Çubuklu Mahallesi’nin bazı kısımları İBB tarafından sel ve taşkın alanı olarak ilan edildi. Alınan bu karar, bölge sak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz’un 2. Etap Planlarını kapsayan Göksu, Kavacık, Yenimahalle, Göztepe, Kanlıca, Anadoluhisarı ve Çubuklu Mahallesi’nin bazı kısımları İBB tarafından sel ve taşkın alanı olarak ilan edildi. Alınan bu karar, bölge sakinlerini endişelendirerek tepkilere neden oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) aldığı ara karar sonucu, 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planları’nda değişikliğe gidildi. Göztepe Mahallesi’nin büyük bir kısmı, Göksu, Yenimahalle ve Kavacık Mahallesinin de bazı kısımları sel ve taşkın alanı olarak ilan edildi.

Bölge sakinlerinin tepkilerine neden olan bu kararın detaylarını araştırarak, en çok mağdur olan Göztepe Mahallesi’nin Muhtarı Arzu Kuşdili ve Önceki Dönem Meclis Üyesi Mimar Bayram Çevik’in bilgilerine başvurduk.

“İBB PANOYA ASIYOR BEN BİR HAFTA SONRA GÖRÜYORUM”

Konu ile ilgili konuşan Muhtar Arzu Kuşdili, İBB yetkilileri tarafından panoya asılarak askıya çıkan imar planlarından haberdar olmadığını ve yaklaşık bir hafta sonra gördüğünü söyleyerek sitem etti.

Kuşdili, “15 Kasım 2021’de askıya asılmış olan 1/5000’lik planlarda Göksu Deresi’nin kenarı, Göztepe, Göksu, Yenimahalle ve Kavacık’ın kısmını kapsayan bir plan dâhilinde taşkın ve sel alanı ilan edildiğini öğrendik. Hiçbir bilgimiz olmadığı için bu konuda çok büyük bir endişe içerisindeyiz. Ne olacağını bilmiyoruz. İBB yetkileri, imar planlarımızın askıya çıktığını gelip panoya asıyor. Ben bundan bir hafta sonra haberdar oluyorum. Ama o askı süreci gündeme alındığında ‘Muhtarım biz buraya 1/5000’lik planları ilan panosuna asıyoruz’ bile demediler.” dedi.

“KAYGI VE ENDİŞE İÇERİSİNDEYİZ”

Bu planlara itiraz etmek için geçmiş yıllarda tüzüğü hazır olan Göztepe Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini kurduklarını belirten Arzu Kuşdili, “İBB’nin Beykoz muhtarlarıyla bir Yönetişim Toplantısı olmuştu. Toplantıda, ‘Bizim imar planlarımız askıya çıktı fakat ne ben muhtar ne de hiçbir mahalle sakinimiz plan detayları nelerdir başımıza ne gelecek, ne yaşayacağız ya da bize ne sunuluyor, bunu hiç birimiz bilmiyoruz. Çok kaygı ve endişe içerisindeyiz. En yakın zamanda mutlaka yetkililikler tarafından bilgilendirmemiz gerek’ diye söyledim.” ifadelerini kullandı.

“BİR BİLGİ EDİNEMEDİK”

Bunun ardından Anadolu Hisarı ve Göksu Muhtarı ile birlikte, İBB Muhtarlık Müdürü ve Şehir Planlama Müdürü ile görüşerek endişelerini dile getirdiklerini söyleyen Kuşdili, ”Maalesef yine müdürlük tarafından bize detaylı bir açıklama yapılamadı. O şekilde oradan ayrıldık, bir bilgi edinemedik.” diye söyledi.  

“HİÇBİR ŞEY BELLİ DEĞİL”

Muhtar Arzu Kuşdili, “1/5000’lik planlarda taşkın ve sel alanları belirtilmiş ama detay olarak, okul mu olacak yeşil alan mı, mesire alanı mı, sağlık ocağı mı, sosyal donatı alanı mı hiçbir şey belli değil. Plan notu olarak detaylar ilçe belediyesi tarafından belirtilecektir deniliyor. Bu da burada bir keyfiyet olduğunu gösteriyor maalesef. Keyfiyet derken acele hazırlanmış planlar olduğunu gösteriyor. Çünkü 1/5000’lik planlarda bunların belirtilmemesi çok büyük bir belirsizlik. ” dedi.  

“DAVA AÇMA SÜRECİNDEYİZ”

Bu kararın uygulanış şeklini yanlış bulduğunu söyleyen Kuşdili, “Bir risk varsa bunu hep birlikte, bölge halkıyla ve yereliyle konuşarak çözebileceğimiz bir konu olarak düşünüyorum. Biz mahallenin büyük bir kısmı olarak dilekçelerimizi de verdik. Bilmediğimiz kapalı bir kutu içinde çok güzel bir şeyde olabilir sizi memnun etmeyecek bir şeyde olabilir. Biz şuanda itirazlarımızı yaptık ve dava açma sürecindeyiz.” şeklinde konuştu.

“SEL VE TAŞKIN RİSKİ BİR YERDEN SONRA YOK”

İBB’nin belirlediği taşkın ve sel alanlarındaki farklılıklara değinen Kuşdili, “Belli bir yere kadar sel ve taşkın riski var ama belli bir yerden sonra sel ve taşkın riski yok. Risk sıfıra iniyor. Bizi bu da rahatsız ediyor açıkçası. Çünkü belli bir yere kadar taşkın gelecek ve duracak mı? Taşkın alanının sınırları farklı olamaz.” dedi.  

“DERENİN SONUNA KADAR YAPILACAKSA RAZIYIM”

Muhtar Arzu Kuşdili, “Haklarımızın verilmesi şartıyla bize, ‘Biz barajın oradan başlayarak Göksu Deresi’nin her iki tarafınız açacağız. 10 metre taşkın ve sel alanı, 3’er metre işletme bandı bırakacağız. Ama bunu barajdan denizin kenarına kadar yapacağız’ deseler hiçbirimiz buna karşı çıkmayız. Gerekirse, yeni bir ev yapılacaksa ödemesini de yaparız. Halat Fabrikası’nın oraya kadar taşkın ve sel alanı, Halat Fabrikası’ndan sonra birden taşkın ve sel bitiyor. Buna karşıyım. Eğer aynı işlem denize kadar yapılacaksa ben razıyım.” ifadelerini kullandı.

“PLAN YAPMA YETKİSİ İBB’DEDİR”

Bölge sakinlerini endişelendiren konuya dair konuşan Önceki Dönem Meclis Üyesi Mimar Bayram Çevik, “Bu bölge, Boğaziçi Alanı, Gerigörünüm ve Etkilenme ile Siluet Alanı olarak üç ayrı bölümden oluşuyor. Bu alanlar komple Boğaziçi Planları olarak geçiyor. Burada plan yapma yetkisi ise İBB’dedir. Orada taşkın ve sel alanı ilan edilmesinin kararını veren ilçe belediyesi değil İBB’dir. Bu nedenle o plandaki değişikliği de ancak İBB yapabilir. Gerekli düzenlemelerin ardından planı meclisten geçirip askıya çıkartır. 2018 yılında AK Parti döneminde yapılan planlarda taşkın çizgisi yoktu. CHP’li İBB döneminde İSKİ’nin itirazı sonucu sel ve taşkın alan çizgileri eklendi.” diye konuştu.

Taşkın alanda kalan yerlerin imar hakkının olduğu söyleyen Çevik, “Buradaki uygulama şeklin 1/1000'lik plan notları ile belirlenecektir. Belirtilen yapılaşma şartlarına göre de inşaat yapılabilecek.” dedi. 

İBB’nin taşkın planı Beykoz’da tedirginlik yarattı!
Bizi Takip Edin