Otizmli gencin hayali Beykoz’dan boğaza açılmak

Kuzeninin kucak açmasıyla yetiştirme yurduna verilmekten kurtulan otizmli 24 yaşındaki Vahit Karakelle, Beykoz Göksu deresinde aldığı kano eğitimleriyle İstanbul Boğazı’na açılmayı hedefliyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuzeninin kucak açmasıyla yetiştirme yurduna verilmekten kurtulan otizmli 24 yaşındaki Vahit Karakelle, Beykoz Göksu deresinde aldığı kano eğitimleriyle İstanbul Boğazı'na açılmayı hedefliyor.

Karakelle, henüz bebekken, ebeveynlerinin ayrılığı ve babasının hastalığı sonucu Sivas'ın bir köyünde yaşayan dedesine emanet edildi. Burada 3,5 yaşına kadar bakılan Karakelle'nin kaderi, dedesinin de rahatsızlanıp tedavi için İstanbul'a gelmesiyle şekillendi.

KUZENİ SAYESİNDE HAYATA TUTUNDU

Dedesinin hastanede tedavi altına alınması ile bakacak kimsesi kalmayan Karakelle'ye halasının kızı ve o zaman 20'li yaşlarında olan Fatma Mutlu kucak açtı.

Kuzeni Mutlu, Vahit'le zaman geçirdikçe yaşıtlarından farklı olduğunu, onun konuşamadığını, hareketlere ve seslere tepkisiz kaldığını fark etti. Bunun üzerine hastaneye başvuran Mutlu, çocuk doktorunun, psikiyatrist ile psikologların incelemeleri sonucu kuzeninin otizm spektrum bozukluğu olduğunu öğrendi.

“Otizm” kelimesini ilk kez o an duyan Mutluya, “Bu çocuk çok ağır otizmli, bundan hiçbir şey olmaz. Aldığın yere geri bırak. Çok gençsin, yıpranırsın” dendi ama o yine de pes etmedi. Hastalığı tespitinden sonra bütün ailesi Vahit’e sırt döndü. Kuzeninin çocuk esirgeme kurumuna gönderilmek istendiğini öğrenen Mutlu, özel bağ kurduğu kuzeniyle ayrılmayı göze alamayarak birlikte yeni bir hayata adım attı.

KANO EĞİTİMLERİ İLE EL VE KOL BECELERİ GELİŞTİ

Lise eğitimini tamamlayan, artık öz bakımını kendi yapabilen ve sporla da rehabilite olmaya başlayan Karakelle, eğitimi ve gelişimi için yıllardır emek ve çaba sarf eden, öz annesi gibi kendisine bakan Mutlu sayesinde 21 yılda yüzde 90 otizmli olan bir bireyden kendi kendine yetebilen, yüzde 70 otizmli bir bireye dönüştü.

Kano dersleri ile ellerini ve kollarını daha etkin kullanmaya başlayan, insanlarla iletişim ve göz kontağı kurma konusunda büyük bir aşama kaydeden Karakelle, otizmli bireylerin her alanda var olabileceğini bir kez kanıtlıyor.

GÖKSU DERESİNDE DERS ALIYOR

Beykoz Göksu deresinde haftanın belli günlerinde kano eğitmeni Osman Alim’den ders gören Vahit, azmi ve isteğiyle normal bireylerden daha hızlı kano öğreniyor.

Ders öncesi eğitmeniyle karada kürek çekme pratikleri yapan Karakelle, can yeleğini giyerek korkusuzca kanosuna biniyor ve suya açılıyor.

İLK DENEMESİNDE KANOYA BİNDİ VE KÜREK ÇEKTİ

Otizm’den dolayı “tehlike” kavramı çok düşük olan Vahit, tek seferde komutlara uyarak kanoya bindi ve kürek çekti. Vahit’in aldığı dersler gelişimine de çok faydası oldu. Artık tehlike kavramını biliyor, bir insan gördüğünde selam verip tokalaşabiliyordu. Karakelle, kanoyu o kadar çok sevmişti ki artık kanoya gidecekleri günleri ip ile çekiyor.

Otizmli Vahit Karakelle de Beykoz’da aldığı derslerde eğitmeninin sözünden çıkmadığını, o ne derse yaptığını ve çok mutlu olduğunu ifade ederek, kanoya devam edeceğini söyledi.

Otizmli gencin hayali Beykoz’dan boğaza açılmak
Bizi Takip Edin