Tarihi Beykoz Küçüksu Çayırı'nın akıbeti belirsiz

Beykoz Belediyesi ve İBB tarafından daha önce dinlenme ve sosyal alan yapılacağını duyurulan tarihi Küçüksu Mesire Alanı'nın akıbeti belirsiz. 

Beykoz Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği, mega kentin en güzel yerlerinden biri ol

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Belediyesi ve İBB tarafından daha önce dinlenme ve sosyal alan yapılacağını duyurulan tarihi Küçüksu Mesire Alanı’nın akıbeti belirsiz. 

Beykoz Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği, mega kentin en güzel yerlerinden biri olan Tarihi Küçüksu Çayırı’nda İSPARK tarafından yapılmakta olan usulsüz otopark ile ilgili basın açıklaması yaptı. 

Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuş mekân yüz yıllardır Beykoz başta olmak üzere İstanbulluların doğayla buluştuğu, şenliklerle bir araya geldiği, mısır kazanlarının kaynadığı bir alan olarak ön plana çıktı. Boğaziçi Köprüsü’nün yapımında şantiye alanı olarak kullanılan mesire alanı yıllardır kaderine terk edildi. 40 yılı aşkın atıl vaziyette kalan toplam 96 bin metrekarelik mesire alanı, birinci ve ikinci köprünün yapımı sırasında şantiye sahası olarak kullanıldı. Küçüksu Mesiresi, son yıllarda otopark işletmecileri tarafından kazanç kapısı olarak görüldü.

Küçüksu Mesiresi’nde 578 metrekarelik alana sahip olan Marmara Üniversitesi, Anadoluhisarı yerleşkesinin deniz kenarındaki bu alanı 2012’de bir işletmeye otopark olarak kiraladı. Beykozluların şikâyeti üzerine İstanbul 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Küçüksu mesire alanında yer alan alanın Boğaziçi Doğal ve Tarihi Sit alanı ve Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde bulunduğunu belirterek, ‘Ağaçsız Mesire Alanı Projesi’ planına aykırı kullanımına izin verilmemesine karar verdi. Üniversite karar üzerine sözleşmeyi bir yıl sonra feshetti.

Proje hayata geçirilmedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de 2013 yılında ‘Küçüksu Mesiresi Koruma ve Çevre Düzenleme Uygulama Projesi‘ kapsamında yeşil alan dokusu büyük oranda zarar gören mesire yerinin dinlenme ve sosyal alan yapılmasına karar verdi. Ancak proje bir türlü hayata geçmedi. 

İSPARK devreye girdi

 İBB’nin şirketi İSPARK, 2 yıl önce Marmara Üniversitesi’ne ait alanı otopark haline getirdi. Boğaziçi Kanunu ve Boğaziçi İmar ve Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile koruma altında olan alan, mıcır dökülerek düzleştirildi. Beykozlular alanın otopark olmasına yine karşı çıktı.

Küçüksu Mesiresi sahipsiz değildir

Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği tarafından Tarihi Küçüksu Çayırı’nda İSPARK tarafından yapılmakta olan otopark ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirildi. Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mustafa Babuz başta olmak üzere Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı H. Hüsnü Kolcu, Göztepe Mahalle Muhtarı Ahmet Duran, Anadoluhisarı Mahalle Muhtarı Güzin Merve, KAS-DER Beykoz Şube Başkanı Süleyman Çalık, Göksu Yardımlaşma Derneği Başkanı Gül Bağdatlı, Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü Başkanı Güven Sanin ve Yenimahalle Spor Kulübü Başkanı Recayi Çelik de açıklamaya destek verdi.

Dernek Başkanı Mustafa Babuz tarafından okunan basın açıklaması şu şekilde;

Boğaziçi’nin hemen kıyısındaki Küçüksu Mesiremiz Osmanlı’dan günümüze kadar gelebilmiş çok değerli bir kültür ve tabiat varlığımızdır. Varlığı ile şarkılarımıza konu olmuş, ‘Asya’nın tatlı suları‘ olarak dünyaca tanınmış, halk yaşamındaki yeri ile anılarımızda yer edinmiş, gönlümüzde müstesna bir yere sahip bir mesiremizdir. Bizim gözbebeğimizdir.

Boğaziçi Doğal ve Tarihi SİT Alanı üzerinde bulunan Küçüksu Mesiresi  2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun koruması altındadır. Bir kültür ve tabiat varlığı olarak da 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu tarafından korunmaktadır.

İki ayrı kanunun koruması altında bulunmasına rağmen mesiremiz çeşitli tarihlerde izinli/izinsiz çok sayıda  fiziki müdahalelere maruz kalmıştır. Her defasında da ona sahip çıkan çevre halkı ve derneğimizin sevgisi ve mücadelesi sonucunda yok olmaktan kurtulmuş, günümüze kadar gelebilmiştir.

Mesiremize yapılan bu müdahale ve tahribatlar özellikle son yıllarda çok artmıştır. Bu müdahalelerin listesini basın açıklamamız ekinde bulabilirsiniz.

Yapılan en son müdahale ile  İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait araçlar ile mülkiyeti Marmara Üniversitesi’ne ait alanda yaklaşık 10 dönümlük bir yeşil alan kazınmış, moloz ve mıcırla doldurulmuştur. Bu tahribatın İSPARK otoparkı için yapıldığı anlaşılmaktadır.

2013 onay tarihli Küçüksu Mesiresi Koruma ve Çevre Düzenleme Projesi’ne aykırı olarak yapılan bu hukuksuz müdahale ile ilgili olarak İstanbul 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Komisyonu’na ve Marmara Üniversitesi’ne yazılı başvurular derneğimiz tarafından yapılmıştır. Bu kurumlardan gelecek yanıtlara göre mücadelemiz devam edecektir.

Küçüksu Mesiresi etrafındaki otopark ihtiyacı için İBB tarafından hazırlanmış 2013 tarihli onaylı projede gerekli alanlar ayrılmıştır. Rafa kaldırılmış bu projenin uygulanması ile bu sorun büyük ölçüde çözülebilir. Ayrıca deniz ulaşımına ağırlık verilmesi, Küçüksu iskelesi için ring seferlerinin düzenlenmesi, yakın çevredeki otopark alanlarının kullanılması, yeni açılacak işletmelerin sınırlandırılması gibi önlemler yardımı ile bu sorun çözülebilir.

Bugün bu basın açıklaması için hep beraber Küçüksu Mesiresindeyiz. Etrafımızda bu mesire ile anılan mısır kazanları yok, yemyeşil zemin yok, uçurtma uçuran, bisiklete binen çocuklar yok. Tel örgülerin arasında, moloz ve kapkara mıcırların üzerindeyiz. Bu yakışıksız manzaraya sebep olan  kurumlarımızı tarihi mesiremize ve bu ülkenin yasalarına saygılı olmaya davet ediyoruz.

Derneğimiz var olduğu sürece Tarihi Küçüksu Mesiresi’nin sesi olmaya, onun doğal/kültürel dokusunu bozacak her türlü müdahalenin karşısında olmaya devam edecektir.

Küçüksu Mesiresi sahipsiz değildir.

Tarihi Beykoz Küçüksu Çayırı'nın akıbeti belirsiz
Bizi Takip Edin