TDP kolları sıvadı!

Beykoz TDP Büro Amirliği, “Sessiz Dünyanın Özel Çocukları Projesi”nin startını verdi!

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü, Toplum Destekli Polislik (TDP) Büro Amirliği, “Sessiz Dünyanın Özel Çocukları” isimli yeni projesi için kolla

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz TDP Büro Amirliği, “Sessiz Dünyanın Özel Çocukları Projesi”nin startını verdi!

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü, Toplum Destekli Polislik (TDP) Büro Amirliği, “Sessiz Dünyanın Özel Çocukları” isimli yeni projesi için kolları sıvadı!

Beykoz’daki özel eğitim kurumlarında eğitim almakta olan çeşitli engele sahip çocuklar ile ailelerinin suç ve emniyet konusunda bilinçlendirilmeleri ve bu çocukların suç ve suç unsurlarından uzak tutulmaları amacını taşıyan ve geçtiğimiz günlerde TDP Büro Amirliği tarafından İlçe Kaymakamlığı’nda tanıtımı yapılan söz konusu proje, niteliği itibariyle Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.

TDP’ye “özel” karşılama!

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amiri Musa Bağbaşı ile TDP Polis memurları Levent Yeşilyurt ve Kerime Alpay, projenin startını Göksu Evleri’nde bulunan Özel Başlangıç Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret etmek suretiyle verdiler.

Hediyeleri olan boyama kitapları eşliğinde özel eğitim kurumunu ziyaret eden TDP görevlileri, burada kurumun sahibi psikolog Anıl Yetişen ve “özel” çocuklar Merve, Ali, Samed ve Murat tarafından karşılandılar.

Sorular sordular, bilgilendiler!

Polisler ile sohbet ederek, onlara sorular yönelten çocuklara meslekleri hakkında bilgi veren TDP yetkilileri, zihinsel engelli 17 yaşındaki Merve’nin, “ bir sivil polisin gerçek polis olup olmadığı nasıl anlaşılır?” şeklindeki sorusu üzerine, sivil ya da resmi kıyafetli olsun, şüphelenilen her durumda polislere kimliklerinin sorulabileceğini anlattılar. Bu amaçla TDP memuru Levent Yeşilyurt’un kimlik kartını dikkat ile inceleyen çocuklar, herhangi bir şüpheleri olduğu takdirde ALO 155’i arayarak, yardım isteyebileceklerini de öğrendiler!

Merve çaldı, hep birlikte şarkı söylendi!

Sıra, misafirlerine maharetlerini sergilemeye gelince ise, Merve eline gitarını aldı ve o çok sevilen Türk Sanat Müziği şarkısı “Hatırla Sevgili” hep bir ağızdan söylenmeye başlandı!

Samed meğer bir resim dahisi imiş!

Misafirlerine org çalan Merkez’in 13 yaşındaki otistik öğrencisi Samed’in bir şarkıyı çalabilmesi için sadece bir kere duymasının yeterli olduğunu öğrenen TDP yetkilileri, öğretmeni Anıl Yetişen’den küçük öğrencinin asıl maharetinin ise resim yapmak olduğunu öğrenince şaşırdılar. Şaşırdılar çünkü, Yetişen’in verdiği bilgilere göre, resim yarışmalarına katılan Samed’in resimleri, “ bu resimleri bir çocuk yapmış olamaz!” denilerek, geri gönderiliyor, yani zavallı Samet, yarışmalara dahil edilmiyormuş!

2,5 yaşındayken otizm teşhisi konulan Samed, erken teşhis sayesinde 3,5 yaşında özel eğitim ile tanışmış ve bugün “otizmli ressam” olarak anılıyor!

Bunu duyan TDP, kolları yeniden sıvamaya karar verdi!

Psikolog Yetişen’den bu bilgiyi alan TDP yetkilileri, hali hazırda Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’den bir öğretim görevlisinin yeteneği dolayısıyla kendisine ücretsiz ders verdiği Samed’i Beykoz’a ve belki de tüm Türkiye’ye tanıtabilecek projeler üzerinde kafa yormaya başladılar bile!

Psikolog Anıl Yetişen: Akbil basmayı bir ayda öğrettik

TDP görevlileri ile sohbetinde, özel eğitime muhtaç çocukların sosyal hayatın içinde olmalarının önemine vurgu yapan Psikolog Anıl Yetişen, “ sosyal hayat ancak sosyal hayatın içinde öğrenilir” dedi.

TDP’nin söz konusu projesinin bu anlamda çocukları hayatın içine katacağını ve toplumdaki bireylerin de basın vasıtasıyla bu özel çocukların durumundan haberdar olarak, daha bilinçleneceklerine vurgu yapan Yetişen, geçtiğimiz günlerde grup olarak yaptıkları bir Beykoz gezisini ise buna örnek olarak gösterdi.

Alışveriş, insanlar ile yapılır!

Çocukları otobüse bindirdiklerini ve onlara bu şekilde AKBİL kullanmayı öğrettiklerini ifade eden Yetişen, bu çocukların bir yerden alışveriş yaparak, para verme ve para üstü almayı öğrenmelerinin hep sosyal hayatın içinde olmakla öğrenilebilecek şeyler olduğunu belirtti.

Yetişen, şunları söyledi:  “ Bunu bu çocuklara istediğiniz kadar anlatın, kitaplardan öğretin; ‘ kartı okutacaksın, inmek için düğmeye basacaksın’ diye! Çocuklar, bunu ancak sosyal hayata katılarak öğrenebilirler.”

Asıl olan, akmakta olan hayatın aktif bir parçası olmak!

Bu özel çocukların toplumun bir parçası olduklarını belirten ve onları eğitmek ve sahiplenmek anlamında toplumun tüm kesimlerinin el ele vermesi gerektiğine işaret eden psikolog Yetişen, “sosyal hayatın kendisi, burada verdiğimiz bütün eğitimlerin üstündedir. Çocuklarımız keşke sağlık ocaklarını hastaneleri de ziyaret etseler, doktorlar ile konuşsalar, onları da bu şekilde sevseler” dedi ve TDP’nin “ Sessiz Dünyanın Özel Çocukları Projesi”nin aile bireylerini de kapsıyor oluşunu memnunluk verici olarak niteledi.

Merve’ye verilen söz tutulacak!

Öğrenciler ile yaptıkları sohbet sırasında aynı zamanda Beykoz İş Okulu öğrencisi olan zihinsel engelli Merve’nin “Arka Sokaklar” dizisini çok sevdiğini ve özellikle de bir komiser Murat hayranı olduğunu öğrenen TDP yetkilileri, Merve’ye kendisini film setine götürme ve burada sanatçılar ile tanıştırma sözü de verdiler!

Proje, büyüyerek devam edecek

Çiçeği burnunda proje, özel eğitim kurumlarının TDP görevlileri tarafından ziyaret edilerek, çocuklar ile tanışılması şeklinde başlıyor. Bu ısınma hareketlerinden sonra ise sıra gerçek antrenmanlara gelecek!

Bu kapsamda, TDP’nin, toplumun tüm kesimlerinin duyarlılığına ve desteğine ihtiyacı olacak. Zira proje başarılı olursa, tüm Türkiye’ye örnek olacak ve bu özel çocuklar, toplumdan dışlanmadan, suç ve suçlular konusunda bilinçli, kimden, nasıl yardım isteyebilecekleri konusunda eğitimli, kayboldukları takdirde polis siteminde kayıtlı olarak ailelerine kolay ulaştırabilir durumda bulunacaklar. 

Birçok artıyı bünyesinde barındıran bu proje, içlerinde cinsel istismara da maruz kalanların olabildiği sessiz dünyanın bu çocuklarının kurtuluşları için belki birçok çözüm önerisini de beraberinde getirecek. Kısacası, bu proje, sessiz çocukların sesi olmayı hedefliyor.

Bu çocuklar bizim

İçinizden bu projeye maddi ve manevi destek vermek isteyenleriniz olursa,  Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ile irtibata geçebilir. İrtibat Telefonu: 0507 464 23 34

Haber: Arzu Başlantı

TDP kolları sıvadı!
Bizi Takip Edin