Türkiye potansiyelini keşfediyor: Milyar dolarlık yeni nesil şirketlerimiz

Büyüklüğü daha rahat anlamak açısından; Borsa İstanbul’un en değerli şirketi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası A.Ş’nin...

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Büyüklüğü daha rahat anlamak açısından; Borsa İstanbul’un en değerli şirketi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası A.Ş’nin değerinin 8,5 milyar dolar olduğunu belirttikten sonra Türkiye şirketi Trendyol’un Softbank ve Qatar Refah Fonu'ndan en son aldığı yatırımlar ile beraber şirket değerlemesinin 10 milyar dolar üzerine çıktığını belirtelim. Daha evvel de yatırımcı çeken Trendyol’un en büyük yatırımcılarından biri de 350 milyon dolarlık girişim sermayesi ile Alibaba ‘dır (Çin’in ve Dünya'nın en büyük pazaryeri şirketi).

Pek yakın zaman evveline kadar “Unicorn” diye tabir edilen, değeri 1 milyar doları geçen şirket sınıflamasında şirketimiz yok, bunun nedeni; şuna buna yatırılan kaynaklar, eğitimde yetersizlik, hukuk vs. yok Türkiye çıkmazda denirken, ardı ardına gelen satın almalar ile manzaranın böyle olmadığı ortaya çıkmış oldu.

Trendyol, Hepsiburada ve PeakGames de dahil edilirse, Türkiye’deki “Unicorn” sayısı 5’e çıktı. Geçtiğimiz ay Hepsiburada’nın, ABD Borsası'nda, Nasdaq’a kote olmasıyla değerinin 4,5 milyar dolar olduğuna şahit olduk. Ayrıca sektör uzmanlarının verdiği bilgilere göre yılsonuna kadar yeni Türkiye menşeli “Unicorn”ların çıkacağını, ayrıca çok kısa sürede 10 kadar şirketin bu değerlemelerin üzerinde gerçekleşmelere sahip olacağını isim vererek ifade ediyorlar. Yani pek kısa zamanda on beşin üzerinde şirketimiz bu unvana sahip olacak.

İşin bir diğer önemli tarafı; bu şirketlerin dış satıma odaklanmasıdır. Her ne kadar Türkiye’de faaliyet gösterse de mesela, değerlemesi 7,5 milyar dolara ulaşan Getir, ABD pazarını da gözüne kestirmiş. İngiltere’de aynı sistem ile hizmete başlamış bile…

Trendyol’dan aldığımız bilgiler de işletmenin hizmet alanını genişletme yolunda çevre ülkelere hizmet verme çabası içerisinde olduğudur. Şirketin CEO’su Evren Uçok yaptığı açıklamada Trendyol’un Türkiye üreticilerine ve tüccarlarına yeni pazarlar ve ihracat kanalları açacağı şeklindedir.

Perakendecilik alanında satış ve pazaryeri şirketi hüvviyeti ile bahse konu iki şirketin yurtdışı operasyonlarını geliştirme çabaları Türkiye ekonomisi için yarattıkları finansal varlık değerlerinden daha büyüktür. Bunu not edelim.

Startups.watch tarafından düzenlenen Türkiye Girişim Ekosistemi 2021 2. Çeyrek Etkinliği’nde paylaşılan rakamlara göre Melek ve Risk sermayesi yatırımları kapsamında Türkiye, ikinci çeyrekte Avrupa’da 8’inci, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ise 2’nci sırada yer aldı. İkinci çeyrekleri karşılaştırıldığında Finlandiya, Norveç, Avusturya, Danimarka, İrlanda, İtalya, Belçika, Polonya gibi birçok Avrupa ülkesinden daha çok yatırım aldı.

Geçen yıl ikinci çeyrekte yapılan 29 milyon dolar yatırımla 2’nci ligde olan Türkiye, bu yıl 1’inci ligin en üst sırasına yerleşti. Kişi başına düşen melek yatırım ve girişim sermayesi yatırımlarına bakıldığında ise Türkiye’de 2021 2. çeyreğinde kişi başına 8,8 dolar yatırım yapıldı.

Bu istatistik ile Türkiye; İtalya, Yunanistan, Portekiz, Rusya, Polonya gibi ülkeleri geride bırakmış.

Bu yılın ilk yarısında 129 Türk girişimine 1.3 milyar dolarlık yatırım yapılırken, son 10 yılda yapılan yatırım miktarı, bu yıl tek çeyrekte gerçekleşmiş. Buna göre; son 10 yılda 736 milyon dolar yatırım gelirken, yılın ikinci çeyreğinde 63 girişim toplam 746 milyon dolar yatırım aldı.

Türkiye yetkinliklerini ve kapasitesini her dakika geliştiriyor. Bu gelişim sürecini iyi izleyen yerli ve yabancı yatırımcılar bunun farkına varmış görünüyor. Olaylara kısır döngüler üzerinden, pranga vurulmuş zihinleriyle, ezberletildikleri nağmeleri terennüm eden, sözüm ona kalem erbapları, her geçen gün erimeye mahkûm olacaklardır. Yeter ki biz yolumuza istikrar ve kararlılıkla devam etme iradesi gösterelim.

 

Türkiye potansiyelini keşfediyor: Milyar dolarlık yeni nesil şirketlerimiz
Bizi Takip Edin