Yöre Dernekleri'nde Kentsel Dönüşüm bilinci

Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği, üye dernek yöneticilerine yönelik “Kentsel Dönüşüm Nedir?” adı altında bilgilendirme programı gerçekleştirdi.

Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği, Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde Prof.Dr.İb

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği, üye dernek yöneticilerine yönelik “Kentsel Dönüşüm Nedir?” adı altında bilgilendirme programı gerçekleştirdi.

Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği, Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde Prof.Dr.İbrahim Baz ve Jeoloji Mimar ve Mühendisler Odası Başkan Yardımcısı Erdal Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı “Kentsel Dönüşüm Nedir?’ konulu eğitim semineri düzenledi. Dernek Başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı proğramın sunuculuğunu Bayburtlular Dernek Başkanı Metin Torun yaptı.

Proğrama İl ve Bölge Dernekler Birliğine üye olan Giresunlular Dernek Başkanı Hasan Karakaya ve Yönetimi, KAS-DER Beykoz Şube Başkanı Süleyman Çalık ve Yönetimi, Ordu Mesudiye Dernek Başkanı Özkan Ayduğan ve Yönetimi, Samsunlular Dernek Başkanı Fatih Yılmaz ve Yönetimi, Batumlular Dernek Başkanı Ali Kemal Kılıç ve Yönetimi, Sinoplular Dernek Başkanı Adnan Çeliker ve Yönetimi, Sivaslılar Dernek Başkanı Mustafa Demir ve Yönetimi, Artvinliler Dernek Başkanı Savaşer Şentürk ve Yönetimi, Gümüşhaneliler Dernek Başkanı Salih Keleş ve Yönetimi, Çankırı Dernek Başkanı Bilal Karabacak ve Yönetimi, Bayburtlular Dernek Başkanı Metin Torun ve Yönetimi, Erzurumlular Dernek Başkanı Ziya İnik ve Yönetimi ile Tokatlılar ve Doğu Karadeniz Derneği’nin yöneticileri katıldı.

Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği Dönem Başkanı Hasan Karakaya yapmış olduğu açılış konuşmasında, Beykoz’da görev yapan STK yöneticilerinin Beykoz’un geleceğine katkı sunma yönünde kendisini geliştirmesi amacıyla bu ve buna benzer etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi. Karakaya ayrıca “Kentsel Dönüşüm Nedir?” proğramının Beykoz ile ilgisi olmadığını sadece amaçlarının konuyu öğrenmek ve bu konuda bilinçlenmek olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmasının ardından Bayburtlular Dernek Başkanı Metin Torun yapmış olduğu kısa bir sunumla 1980’den günümüze Beykoz’daki binaların gelişim ve değişim sürecini aktardı. Torun elde edilen veriler ışığında yaptığı sunumda Beykoz’da bina yapımının 1987-1995 arasında yüzde 49, 1995-1999 arasında yüzde 12, 1999-2006 arası yüzde 2 artış gösterdiğini ifade etti. 2006’dan bugüne ise 5 bin civarında bina artışı olduğu söyleyen Torun, Beykoz’un 1985 bu güne plansız bir yapılaşma ile geliştiğini aktardı.

NEDEN KENTSEL DÖNÜŞÜM

Metin Torun’un ardından kürsüye Prof.Dr.İbrahim Baz çıkarak “Kentsel Dönüşüm Nedir?” hakkında sunumuna başladı. 1999 depremi sonrasında İstanbul genelinde bina ve zemin risk çalışmalarının başlaması ile Kentsel Dönüşüm’ün gündemimize girmeye başladığını söyleyen İbrahim Baz, son Van depremi ile de büyük çoğunluğu sismik hareket içerisinde kalan Türkiye’de kentsel dönüşümün başlatılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Afetlerden sonra şehirlerin uğrayacağı maddi ve manevi kayıplar göz önüne alındığında riskin net olarak görülebileceğini ifaden eden Baz, büyük kentlerde bulunan ve ekonomiden, sosyal hayattan kopuk köhne binaların bile kentsel dönüşüm başlatılması için yeterli neden olduğunu dile getirdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPARKEN İNSANLARLA BARIŞIK OLMALIYIZ

Prof.Dr. İbrahim Baz sözlerine şöyle devam etti. “Kentsel dönüşüm de bir yeri yıkıp yerine aynısını ya da benzerini yapmak olmamalıdır. Çünkü mevcut şehir yapıları, pek çok alt ve üst yapı sorunlarını da beraberinde getiriyor. Donatı alanı yetersizliklerini beraberinde getiriyor. Dolayısıyla bunun yenileme olarak değil de dönüşüm olarak ele alınması gerekiyor. Bu dönüşümden de hem sosyal hem ekonomik olarak, hem kentin hem de ülkenin fayda görmesi gerekiyor.

Kentsel dönüşüm yapılırken insanlarla barışık hareket edilmesi gerektiğini bilmemiz lazım.” uyarısını yapan Baz, “Kentsel dönüşüme tabi olabilecek alanlardaki mülkiyet sahiplerinin bir dernek çatısı altında toplanmasının ve geliştirilecek plan ve projelerin bu dernekler muhatap alınarak yapılmasının doğru olacağını düşünüyoruz. İstanbul’da benzer uygulamaları hayata geçirdik. Bunda da büyük ölçüde başarılı olduk. Şimdi o insanlar mutlular. Çünkü bir yerin planlamasında neler olmalı neler olmamalı hep beraber elimizi taşın altına koyarak çözüm aradık. Hem katılımcı hem de planlama adına çok olumlu bir yaklaşım oldu. Dolayısıyla bu konunun önemsenmesi lazım.” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM’DEN KAÇIŞ YOK

Jeoloji Mimar ve Mühendisler Odası Başkan Yardımcısı Erdal Yılmaz’da yapmış olduğu konuşmada “Kentsel Dönüşüm can güvenliğini korumak ve yaşanabilir kentler kurmak amacıyla yapılıyor olsa da bugüne kadar her hangi bir ilçede somut örneği yok” dedi. Beykoz halkının içinde bulunduğu mülkiyet sorunu beklide ileride size avantaja dönüşebilir diyen Yılmaz kentsel dönüşüm yasasında ki zorlamaları da aktardı. Riskli yapılarda kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğu söyleyen Yılmaz, “riskli binalarda gönüllülük esası olmasa da Kentsel Dönüşüm’den kaçış yok” dedi.

Proğramın sonunda katılımcıların soru ve cevapları ile toplantı sona erdi.

Yöre Dernekleri'nde Kentsel Dönüşüm bilinci
Bizi Takip Edin