Beykoz’un tarihi yerleşimlerinden Akbaba Köyü’nde bulunan 426 yıllık Canfeda Hatun Camisi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ediliyor.
İlçedeki tarihi ihya çalışmalarıyla Safiye Sultan Çeşmesi, Beykoz Kasrı, Abraham Paşa Çiftliği, Riva Camisi, Küçüksu Mihrişah Sultan Camisi, Beykoz Kışlası, On Çeşmeler ve Ubeydullah Tekkesi bir bir ayağa kaldırıldı.
Ecdat yadigârı eserlerin restorasyonu kapsamına ilçenin en eski camilerinden olan Akbaba Canfeda Hatun Camisi de alındı. Beykoz Belediyesi’nin girişimleriyle Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından mabedde ihya çalışmaları başladı.
III. Murad döneminde Topkapı Sarayı’nda Harem Kethüdası (harem dairesindeki en yüksek mevkinin sahibi) olan Canfeda Hatun tarafından 1588 yılında yaptırılan camiye yılın her döneminde uzak ve yakından ziyaretçiler ilgi gösteriyor.
Haziresinde, İstanbul’un fethine katılarak Fatih Sultan Mehmet’in saygı ve sevgisini kazanan ve daha sonra Akbaba Köyü’ne yerleşerek köyü kuran, halkın zamanla Akbaba Sultan adını verdiği AK Mehmet Efendi’nin mezarı yer alıyor.
Akbaba Köyü’nde yeşilliklerle ve kuş sesleriyle çevrili tarihi caminin bahçesinde Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı söylenen hamamın kalıntıları ve kemerli bir de su sarnıcı bulunuyor.
Beykoz’un tarih mirasına sahip çıktıkmak üzere Canfeda Hatun Camisi’nin restorasyonuna öncülük ettiklerini ifade eden Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, başlatılan çalışmayla mabedin daha nice yıllar ayakta kalacağını ve ecdat yadigârı bir eseri daha geleceğe ulaştıracak olmanın kıvancını yaşadıklarını belirtti.
Beykoz Belediyesi ilçenin kültür ve tarih mirasında önemli bir yeri olan caminin restorasyonu sırasında vatandaşların ibadete devam edebilmesi için alanda geçici bir mescit oluşturdu.