6G'nin temeli Beykoz çalıştayında atıldı

Beykoz Kavacık'ta yapılan “Haberleşme Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı” ile 6G teknolojisi masaya yatırıldı.

TÜBİTAK, SSM ve BTK gibi kamu kurumlarından üst düzey yöneticileri Turkcell, Aselsan, Argela, Netaş, Ericsson, TAI, Savronik ve…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Kavacık’ta yapılan “Haberleşme Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı” ile 6G teknolojisi masaya yatırıldı.

TÜBİTAK, SSM ve BTK gibi kamu kurumlarından üst düzey yöneticileri Turkcell, Aselsan, Argela, Netaş, Ericsson, TAI, Savronik ve Ctech işletmelerle ve akademisyenlerle buluşturan ‘Haberleşme Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı’ Medipol Üniversitesi Kavacık Kampüsü’nde yapıldı.

Türkiye, iletişim teknolojisinde en ileri nokta olan 6G, Medipol Üniversitesi’nin düzenlediği Haberleşme Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı’nda masaya yatırıldı. Üniversitenin Kavacık Kampüsü’nde gerçekleşen çalıştaya, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) üst düzey yöneticiler ile Turkcell, Turk Telekom, ASELSAN, Argela, Netaş, Ericsson, TAI, Savronik ve Ctech şirketlerinin yöneticileri ile çok sayıda akademisyen katıldı.

İlginin yoğun olduğu çalıştayda küreselleşmeye büyük etkisi olan haberleşme teknolojileri masaya yatırılırken, 6G teknolojisi Türkiye açısından tüm boyutları ile ele alındı.

“6G ÇALIŞMALARI HIZLA BAŞLAMALI”

İlk konuşmayı yapan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan, 5G çalışmalarının 2012 yılından beridir devam ettiğini söyledi. 6G çalışmalarının hızla başlaması gerektiğini kaydeden Arslan, çalıştayın amacının kamu kurumlarını, endüstriyi ve üniversiteleri bir araya getirmek olduğunu belirtti.

“HABERLEŞMEDE ‘SAĞLIK’ UNUTULMAMALI”

Arslan’ın ardından konuşan Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın ise disiplinlerarası çalışmalar yapmanın önemine değindi. Aydın, haberleşme sistemleri üzerine araştırmalar yaparken sağlık faktörünün de unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Teknolojinin gelişimiyle birlikte sağlık sektörünün büyük yollar kat ettiğini belirten Prof. Aydın, bu gelişimin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

“AKADEMİK ÇALIŞMALAR UYGULANMALI”

Akademik çalışmaların uygulamaya geçirilmesinin önemine değinen Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı C. Sami Tüfekçi ise yabancı firmalarla işbirliği yaparak Türkiye için en yüksek katma değerin oluşturulması gerektiğini savundu. Tüfekçi, 5G ve 6G’de fikri mülkiyet konusunda söz sahibi olabilmek için bilgi ve teknoloji havuzunun oluşturulmasının çok önemli olduğunu söyledi.

‘TAKİP EDEN DEĞİL, TAKİP EDİLEN OLMALIYIZ’

Türkiye’nin bilimsel gelişmelerde Avrupa Birliği’ni takip eden değil, takip edilen bir ülke olması gerektiğini belirten TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu de, 6G’nin ihmal edilemeyecek bir konu olduğunu söyledi. Hasekioğlu, bu gibi teknolojik araştırmaların yeni çalışmalara da kapı araladığına işaret etti.

“5G VADİSİ ÇALIŞMALARI BAŞLATILMALI”

Eğlence, finans ve sağlık gibi sektörlerin 5G’nin geliştirilmesiyle büyük kazançlar sağlayacağını ifade eden BTK Teknik Düzenlemeler Dairesi Başkanı Ramazan Yılmaz da üniversitelerin işbirliğiyle ‘5G Vadisi’ çalışmalarının başlatılması gerektiğini savundu. Yılmaz ayrıca haberleşme sistemlerinin gelişimiyle ortaya çıkan toplumsal faydalara değindi. ‘6G’ ve ‘İletişim Güvenliği’ panellerinin de yapıldığı çalıştayda öğrenci posterleri de sunuldu.

6G'nin temeli Beykoz çalıştayında atıldı
Bizi Takip Edin