Toplum Gönüllüleri Vakfı Pembe Ev Gençlik Merkezi, projeler üretmek sureti ile çevrelerine katkı sunmaya meraklı gençleri Beykoz’da bir araya getirdi.
Toplum Gönüllüleri Vakfı Pembe Ev Gençlik Merkezi, Mart ayının ilk haftasının “Girişimcilik Haftası” olarak kutlanması sebebi ile girişimci ruhlu gençlerin projeler üretmelerini ve ürettikleri projelerde Avrupa Birliği kaynaklı fonlar almalarını sağlamak üzere Beykoz’da iki günlük bir eğitim semineri düzenledi.
Kanlıca Sedat Simavi İlköğretim Okulu’nun konferans salonunda gerçekleşen seminere, sadece Beykoz’dan değil, Beykoz dışından da üniversite öğrencileri katıldı.
Amaç, gençlerin ufkunu genişletmek
Faaliyetlerini Kavacık’ta bulunan merkezlerinde sürdüren Toplum Gönüllüleri Vakfı Pembe Ev Gençlik Merkezi, 2010 yılında ayrıca AB Gençlik Programları hakkında bilgi vermeye yetkili bir EURODESK temas noktası olarak görevlendirildi.
Bu amaç ile Beykoz ve diğer ilçelere çağrıda bulunan Gençlik Merkezi yetkilileri, hem AB Gençlik Programları hakkında gençleri bilgilendirmek, hem de Girişimcilik Haftası dolayısıyla “Eylem1” ve “Eylem 2” adı verilen Gençlik programlarını anlatmak üzere bir aydınlatma ve proje yazma atölyesi düzenledi.
4 bin 200 Avro’ya kadar karşılıksız hibeler var
İki günlük eğitim semineri sırasında, “Proje nedir? ” “Neden yapılır?” “Bir proje nelerden oluşur?” “Aşamaları nelerdir?” “Proje başvurusu nasıl yapılır?” “Başarılı bir projenin öğeleri nelerdir?” “Birer gençlik girişimleri hibe programları olan Eylem 1 ve Eylem 2 nedir?” şeklindeki konularda bilgi alan katılımcılara ayrıca bulundukları yerlerde gerçekleştirmek istedikleri proje fikirleri için AB Bakanlığı altında faaliyet gösteren bir birim olan Ulusal Ajans’a nasıl hibe başvurusu yapacakları konusunda uygulamalı örnekler de sunuldu.
Gençler, proje fikirleri de sundular
Sunumları Pembe Ev Gençlik Merkezi Koordinatörü Volkan Pirinççi ve Pembe Ev Gençlik Merkezi Gençlik Çalışanı Merve Seda Çevik tarafından gerçekleşen seminerde, gençlerin önerdikleri çeşitli proje fikirleri üzerinde duruldu ve seçilen bir örnek proje üzerinden proje yazılımı konusunda bilgi verildi.
EURODESK- Avrupa Masası nedir?
Düzenledikleri seminer ile ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan koordinatör Volkan Pirinççi, şunları söyledi: “ Birçok ülkede EURODESK denilen bir bilgi ağı var. Bu bilgi ağının temel amacı, gençlere AB fırsatları konusunda doğru bilgi götürmek. Çünkü bu konuda çok fazla bilgi karışıklığı var. Gençler arasında bu konuya ilgi de artmaya başladı. Ancak bu gençler hem doğru bilgi kaynağı bulamıyorlar, hem de güncel bilgiye ulaşma konusunda çok fazla sorun yaşıyorlar. Bu ihtiyaç üzerinden “EORODESK- Avrupa Masası” sistemi kuruldu.
Bu bilgi ağı içerisinde Türkiye’de 95 farklı temas noktası var. Bunların birincil görevi, hem Ulusal Ajans’a gelen sorulara cevap vermek, hem de kendi yerellerindeki hedef kitlelerine AB projelerini tanıtmak.
Beykoz Kaymakamlığı destek verdi
Bu sene Beykoz Kaymakamlığı tarafından düzenlenen BEUROKOM toplantısının “kendilerine yeni bir ruh kattığını” ifade eden Pirinççi, Girişimcilik Haftası dolayısıyla Kaymakam Aydın Ergün’ün ve Beykoz Belediyesi’nin destekleri ile bu eğitim seminerini düzenlemeye karar verdiklerini belirtti.
Söz konusu BEUROKOM toplantısında, yereldeki sivil toplum kuruluşlarının projelerine para bulmak konusunun sıkça gündeme geldiğini hatırlatan Volkan Pirinççi, “ böyle bir ihtiyaç varken biz de iki günlük bir seminer organize etmek istedik. Kaymakamlık aracılığı ile bize Sedat Simavi İlkokulu’nun konferans salonu ayarlandı” dedi. Pirinççi, katkılarından dolayı Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı’na teşekkürlerini de iletti.
Beykoz için yeni bir proje düşünülüyor
Düzenleyecekleri bir sonraki etkinlikte Beykoz’daki STK’ların konuya daha fazla ilgi göstereceklerine inandığını da sözlerine ekleyen Pembe Ev Gençlik Merkezi koordinatörü Pirinççi, bilgi vermek amacıyla Beykoz’daki STK’lara tek tek ziyaretlerde bulunacaklarını da kaydetti. Pirinççi, yereldeki STK’lar ile işbirliği içinde Beykoz için yeni bir proje hazırlamayı düşündüklerini de sözlerine ekledi.
Gençler, yurtdışına çıkmak sanıldığı gibi zor değil!
Volkan Pirinççi, haberimizi okuyan gençlere de şu müjdeyi verdi: “ Gençlerin yurt dışındaki akranları gibi ülke dışına çok rahat bir şekilde çıkabilmeleri ya da yerellerinde uluslar arası projeler yapabilmeleri çok mümkün. Bununla ilgili en büyük dert, bu programların bilinmiyor olması. Zaten bilinmediği için bizler bu konuda destek veriyoruz. Örneğin, “Eylem 2” adı verilen “Gençlik Girişimleri Programı”nda, hiçbir şart aranmadan, 18 – 30 yaş arasındaki bir gencin 12 ay boyunca tüm masrafları karşılanarak, hatta üzerine cep harçlığı verilerek yurt dışında gönüllülük yapması mümkün.
Seminerlerede katılınabiliyor
Yine, bu şekilde yurt dışındaki eğitim seminerlerine katılmak da mümkün. “Eylem 1.1 adı verilen “Gençlik Değişimleri Programı”nda, 13- 25 yaş aralığındaki gençlerin farklı kültürlerdeki gençler ile biraya gelerek belli konular üzerinde çalışmaları söz konusu. Bunun amacı, kültürler arası öğrenmeyi ve aktif vatandaşlığı güçlendirmek.
Pembe Ev’e başvurabilirsiniz
İlgilenen herkesin Pembe Ev Gençlik Merkezi’ne telefon, elektronik posta ya da yüz yüze görüşme yolu ile ulaşabileceklerini hatırlatan Volkan Pirinççi, meraklıların kendilerinden Avrupa Birliği fırsatları konusunda bilgi alabileceklerini belirtti. Pirinççi, “ Projelerine AB’den hibe almak isteyen STK’lar, gençler lütfen bize gelsinler!” dedi ve ekledi: “EURODESK’in Türkiye için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum.”
Kimler katıldı?
BEDES’ten burs almakta olan üniversite öğrencileri, Toplum Gönüllüleri Vakfı öğrencileri, Riva Kültür ve Eğitim Derneği yetkilisi Billur Cöbek ve BEUROKOM’dan Sema Çınar’ın Beykoz’dan iştirak ettikleri eğitim seminerinde, Beykoz dışından ise Okan ve Kadir Has üniversitelerinin girişimci ruhlu gençleri hazır bulundular.
Katılımcılar, iki günlük bu interaktif seminerin sonrasında katılım belgesi de aldılar.
Gençler neler söylediler?
Proje sonrasında Beykoz Güncel Haber’in objektifine özel pozlar veren katılımcılardan bazılarına, iki günlük bu eğitim semineri hakkındaki fikirlerini sorduk.
Fundem Ece Kaykaç (Okan Üniversitesi): İki günlük bu seminerde proje oluşturmayı öğrendik. AB’den nasıl hibe alabiliriz, projeleri ne şekilde yazmamız lazım? Verimli olduğunu düşünüyorum. Ben psikoloji okuyorum. Bu alanda projeler üretmek istiyordum. Seminerin etkili olduğunu düşünüyorum.
Deniz Kara (Kadir Has Üniversitesi): Seminere üniversite olarak 9 kişi katıldık. Yurt dışına gönüllü olarak gidebileceğimizi öğrendik. Oraya gidince yarı yolda bırakılır mıyız şeklindeki endişemiz giderildi. Yapacağımız işin garantili olduğunu söylüyor yetkililer. Seminerin ilk gününde oldukça fazla soru sorduk ve kafamıza takılan hususları yönelttik. Sosyal sorumluluk olarak ülkemizde de projeler uygulamayı kesinlikle düşünüyoruz.
Hasret Utaş (Kadir Has Üniversitesi): Yerelde başlayıp yurt dışında bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Bu, bizim için de çok iyi olacak. Bu seminerde daha sosyal bir genç olmayı öğrendik. Buraya gelmekteki amacımız, bu seminerin ileride bizim için bir referans olabileceği idi, ama inanın daha sosyal, daha aktif genç nasıl olunabilir, Avrupa Birliği ve kendi ülkemiz için daha iyi şeyleri nasıl başarabiliriz, bunlar açısından bir adım daha atmış olduk böylece.
Merve Seda Çevik (eğitimci & Pembe Ev Gençlik Merkezi çalışanı): EURODESK noktaları gençlerin gerçekten birebir iletişime geçebilecekleri, bilgi alabilecekleri çok önemli noktalar. AB projeleri yaşam boyu öğrenme ile ilgili, kültürler arası kaynaşmadan tutun da, kalkınmaya, gelişmeye yönelik pek çok konuda gerçekten inanılmaz fırsatlar sunuyor. Bu, gençlerin en çok ihtiyaç duydukları şeylerden birisi. Bu projeler de bunun için inanılmaz güzel kaynaklar.
AB projeleri fikri, ülkeler arasında sosyal adaletin sağlanması düşüncesinden yola çıktı. Bunu Türkiye’de T.C.’nin bir bakanlığı yürütüyor. Biz, verdiğimiz vergilerden oluşan bir havuzdan karşılıksız kredi alıyoruz aslında.
Esma Yaman ((Kadir Has Üniversitesi): Her şey çok güzeldi! Buraya geldiğimde ilk başta kafamda çok soru vardı. Hiçbir şey bilmiyordum! Avrupa’ya nasıl gidebileceğimi, nasıl gönüllü olabileceğimi… EURODESK denilen bir şeyin varlığından haberim bile yoktu. Ancak bu eğitim sayesinde var olan ülke sorunlarının ya da yerel sorunların, mahalle sorunlarının belli projeler kapsamında bir şekilde çözülebileceklerini öğrendim. Bunun için neler yapılması gerektiğini ve aklımda olan birçok soruyu sordum. Ve şu an gerçekten bir proje yapasım var! Kendi kişisel gelişimim yanında, bu eğitim benim çevreme olan bir katkı da aynı zamanda. İlk önce kendimizi, daha sonra toplumu değiştirmek daha mantıklı.