Beykoz Emniyet'i trafik sorununa el attı

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü, Merkez Mahalle’de yapılacak pilot uygulama ile bölgeyi “trafik sorunu” olmayan bir alan haline getirmeyi hedefliyor.

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü, projeleri çerçevesinde başlattığı “ilk”ler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü, Merkez Mahalle’de yapılacak pilot uygulama ile bölgeyi “trafik sorunu” olmayan bir alan haline getirmeyi hedefliyor.

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü, projeleri çerçevesinde başlattığı “ilk”ler ile Beykoz’un adını duyurmaya devam ediyor. Bu kez altına imza atılan “ilk” ise, Beykoz Merkez Mahalle’de yapılacak pilot uygulama ile bölgenin “trafik sorunu” olmayan bir alan haline getirilmesi.

Beykoz Kaymakamlığı’nın İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün girişimleri ile “Trafikte Sorumluluk Hareketi- Trafikte Sorumlu Mahalle Arama Konferansı” adı altında  düzenlediği etkinlik, Türkiye’de bir ilk ve Beykoz açısından ise bir tarihi adım olma niteliği taşıyor. 

Beykoz Güncel Haber olarak biz de, başarı ile uygulanarak, ilçemiz için tarihi bir adım olmasını ümit ettiğimiz bu çalışmaya ait detayları siz değerli okuyucularımıza mümkün olduğunca aktarmak suretiyle,  gelişmelerden haberdar olmanıza bir katkı sağlamayı arzu ediyoruz. 

Beykoz Merkez’de sorun tespit gezisi yapıldı, vatandaşlar ile konuşuldu

“Trafikte Sorumluluk Hareketi” projesi kapsamında, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün “Beykoz El Ele Daha Güvenli Projesi” ile bağlantılı bir şekilde uygulanacak olan söz konusu çalışma için içerisinde bir Bakanlık temsilcisinin de hazır bulunduğu bir çalışma grubu, Kavacık Limak Otel’de gün boyu süren bir çalışmada bir araya gelerek, pilot bölge olarak seçilen Beykoz Merkez Mahallesi’nin sorunları üzerinde beyin fırtınası yaptı.

Ankara’dan da uzmanlar geldi

Kavacık Limak Otel’de gün boyu devam eden çalışmaya, Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün, İlçe Emniyet Müdürü İrfan Mazlum Bekaroğulları, Emniyet Müdür Yardımcısı Tülay Çik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Araç Muayene ve Denetleme Daire Başkanı Yılmaz Kılavuz, Beykoz Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Hanefi Dilmaç, TÜVTURK Kamu İşleri Direktörü Ahmet Bulut, Benchmark Ajans Başkanı ve Trafikte Sorumluluk Hareketi Proje Danışmanı Fadile Paksoy, Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İdil Işık, Beykoz Tokatköy Motorlu Taşıt Sahipleri ve Şoförleri Esnaf Odası Başkanı Bahattin Karadurmuş, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik C Bölgesi Eksper Amiri Cenk Bozkurt, TDP Beykoz Büro Amiri Musa Bağbaşı, Trafik Tescil Büro Amiri komiser Ali Kılıç, Beykoz Belediyesi Şehir Planlamacısı Abdullah Yıldız, Beykoz Belediyesi İmar Müdürü Fikret Ergin, TÜVTURK İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Koray Özcan, TÜVTURK İletişim Yetkilisi Mahmut Sipahi, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’ndan Yard. Doç. Dr. Emine Koban, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Eğitim Merkezi Müdürü Muammer Ünlü, Beykoz Kavacık Otoyol Bakım İşletme Şefi Secaattin Öz, Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül, Beykoz Merkez Mahallesi Muhtarı Hayri Nalbantoğlu, Beykoz İshakağa İlköğretim Okulu Müdürü Göksel Biçer, Beykoz Şahinkaya İlköğretim Okulu Müdürü Cihat Yeni, İBB Meclis üyesi Birzat Mermer, Beykoz Şahinkaya Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Hüseyin Bişkin, OFD adına Serap Beşer, kurye Görkem Dilsiz, Jandarma Trafik Amiri Ali Çoban, Kaymakamlık BEUROKOM sorumlusu Sema Çınar, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü ile minibüs şoförü Erdoğan Şahin katıldılar.

Konferansta, Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) Büro Amirliği’nde görevli polis memurları da hazır bulundu.

Bir hayal olarak başladı, hayata geçirildi

Toplantının sunumu Benchmark Ajans Başkanı ve Trafikte Sorumluluk Hareketi Proje Danışmanı Fadile Paksoy tarafından yapıldı.

Paksoy, yaptığı konuşmada, Beykoz İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Tülay Çik ile bir sohbetleri sırasında, kendisine bir bölgeyi tamamen trafikten sorumlu hale getirmek şeklindeki hayalinden bahsettiğini ve Tülay Çik’in de bunun üzerine kendisine, “ her proje bir hayalden başlar” dediğini ifade ederek, İlçe Emniyet Müdürü İrfan Mazlum Bekaroğulları’nın da destek vermesiyle, konunun Kaymakamlık makamına iletildiğini belirtti. Paksoy, Beykoz Kaymakamlığı’nın da sahip çıkması sonucunda bu hayalinin bir projeye dönüştüğünü anlattı.

Kaymakam Aydın Ergün: Beykoz Merkez Mahallesi pilot bölge seçildi

Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün, yaptığı açılış konuşmasında, Beykoz’da trafik açısından sorumlu üç bölge bulunduğunu belirterek, bu yerleri Rüzgarlıbahçe, Paşabahçe Meydanı ve Beykoz Merkez Mahalle olarak sıraladı. Aydın Ergün, Kavacık Bölgesi’ndeki trafik sorunlarının daha çok Ulaştırma Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisinde olmasından dolayı, pilot bölge olarak Beykoz Merkez Mahallesi’nin seçildiği bilgisini verdi.

Beykoz Merkez’i daha yaşanabilir bir hale getirebiliriz

Ergün, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “ Bu yeri Beykoz Belediyesi ile birlikte belirledik. Burada tespit edilen aksiliklerin tamamını ortadan kaldıramayız ancak en azından burayı daha yaşanabilir ve daha az zaman kaybının yaşandığı bir yer haline getirebiliriz.”

Trafik sıkışıklığının İstanbul’a yıllık zararı: 3 milyar dolar

Kaymakam Ergün, yapılmış olan bilimsel bir araştırmanın sonucunu da salonda hazır bulunan katılımcılar ile paylaşarak, “1 yıllık trafik sıkışıklığının İstanbul’a maliyetinin 3 milyar dolar” olduğunu ifade etti.

Bakanlık yetkilisi Yılmaz Kılavuz: “2T; terör ve trafik”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Araç Muayene ve Denetleme Daire Başkanı Yılmaz Kılavuz ise Kaymakam Ergün’den sonra yaptığı konuşmada, trafiğin Türkiye’nin en temel problemlerinden biri olduğunu belirterek, “bazı arkadaşlarımız bunu ‘2T: Terör ve Trafik’ şeklinde adlandırıyorlar” dedi.

Yılda 4 bin insan trafik kazalarında yaşamını yitiriyor

Yılmaz Kılavuz konuşmasına şu sözler ile devam etti: “ Çok iyimser bir yaklaşım ile yılda 4 bin 500 insanımızı trafik kazalarında kaybediyoruz. Bunlar resmi istatistikler. Resmi olmayan rakamlar da katıldığında, bunun 9 bin civarında olduğunu tahmin ediyoruz.” Konuşmasının devamında yol, araç ve insan faktörlerinin, trafiğin üç temel bileşeni olduğunu ifade eden Kılavuz, Türkiye’de 20 bin kilometrenin üzerinde yol yapıldığını belirterek, “bunların trafiğe katkılarının çok yüksek” olduğunu kaydetti.

Ekonomik ömrünü tamamlamış bulunan araçların piyasadan çekilmelerinin, dünyada benzeri olmayan bir uygulama olduğunun altını çizen Daire Başkanı, “ bu kapsamda 76 bin aracın piyasan çekildiği” hatırlatmasını yaptı. Bu şekilde bu araçların sebep olabilecekleri muhtemel kazaları da önlediklerini ifade eden Kılavuz, Türkiye’deki “araç muayene sistemi”nin de Avrupa’nın en iyi sistemlerinden biri olduğunu sözlerine ekledi.

Beykoz’un projeyi gönüllü olarak hayata geçirmesi takdire şâyan

TÜVTURK’un 2010 yılında bakanlıklarına sunduğu Trafikte Sorumluluk Hareketi Projesi’nin  derhal hayata geçirildiği hatırlatmasında bulunan Kılavuz, bu çalışmadaki en önemli paydaşlarının ise İç İşleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları olduğunu ifade etti.

Bazı kişilerin kendilerine yapılmakta olan bu çalışmalar ile ilgili olarak, “ ne elde ettiniz?” şeklinde eleştiriler yönettiklerini ifade eden Yılmaz Kılavuz, “bunun sonuçlarını belki 5- 10 yıl sonra elde edeceğiz” dedi ve “Beykoz gibi önemli bir ilçenin projeyi gönüllü olarak hayata geçirmesinin de takdire şâyan olduğunu” kaydetti.

Trafik kazaları dünyada ölüm sebebi olarak 9. sırada

Bakanlık Daire Başkanı Yılmaz Kılavuz’un ardından söz alan TÜVTURK İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Koray Özcan ise, katılımcılara trafik kazaları ve Trafikte Sorumluluk Hareketi ile ilgili bir bilgilendirme sunumu yaptı.

Trafik kazaları nedeniyle dünyada her yıl ortalama 10 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Özcan, bunun dışında kazaların yıllık 20 milyar dolarlık bir zarara da sebebiyet verdiğini ve ölüm nedeni olarak da dünyada 9. sırada bulunduğunu belirtti. Bu sıranın 2030 yılında beşinciliğe yükseleceği hatırlatmasında da bulunan Koray Özcan, Trafikte Sorumluluk Hareketi’nin, Birleşmiş Milletler’in “Eylem 10 Yılı Çalışması”nın içinde olduğunun da altını çizdi.  

Projenin amacı, insanlarda davranış değişikliği oluşturmak

Trafikte Sorumluluk Hareketi Projesi’nin amacının insanlarda davranış değişikliği oluşturmak olduğunu söyleyen Koray Özcan, bu kapsamda verilmiş bulunan eğitimler sonrasında katılımcıların bilgi seviyesinin yüzde 56’dan yüzde 76’ya yükseltilmiş olunmasının da, projenin başarısının bir göstergesi olduğuna işaret etti.

Beykoz Merkez Mahalle hem teknik, hem de insan davranışları açısından incelendi

Yrd. Doç. Dr. İdil Işık: Türkiye’de bir ilk

Yapılan bu bilgilendirme sunumunun ardından ise, Trafikte Sorumluluk Hareketi kapsamında Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan “ Trafikte Sorumlu Mahalle Arama” çalışması ile ilgili olarak Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İdil Işık tarafından katılımcılara bilgiler aktarıldı.

Beykoz Merkez, Türkiye’nin ilk “trafik güvenli” mahallesi olacak

Beykoz’da yapılacak olan çalışma ile Türkiye’de bir mahallenin ilk kez “trafik güvenliğinin tüm yönleriyle” ele alınacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr. İdil Işık, pilot olarak seçilen Beykoz Merkez Mahallesi’nin hem teknik, hem de davranışsal yani insan faktörü kaynaklı sorunlar açısından incelenerek, ortaya çıkacak sonuçlar ışığında alınacak önlemler ile güvenli ve sorumlu bir mahalle haline getirileceğini belirtti. 

İkiye bölündüler; bir kısmı sokaklarda teknik denetime çıktı, diğer kısmı mahalleli ile sohbet etti.

Konferansa davet edilen katılımcılar, bu amaç ile kendi aralarında ikiye ayrıldılar ve kendileri için ayrılmış bulunan iki ayrı otobüse bindirildiler. “Teknik” grup adı altındaki birinci grup, Merkez Mahallesi Muhtarı Hayri Nalbantoğlu’nun eşliğinde Kavacık’tan yola çıkarak, Merkez Mahallesi’ne ulaştı.

İlk grup, adım adım Merkez Mahalle’yi keşfe çıktı

Beykoz Onçeşmeler Meydanı’nda otobüsten inen grup, bu noktadan başlayarak Merkez Mahallesi’ni kaldırımların genişliği, güvenliği, yolların park durumu, yayaların geçiş güvenliği, trafik işaretleri, levhalar, yaya geçitleri, okul geçitleri, çocukların geçiş güvenliği, oyun alanlarının yeterli olup olmadığı, riskli gün ve saatler, trafik akışını olumsuz etkileyen (okul, camii, hastane, alışveriş noktaları, benzin istasyonları) kamusal mekânların bulunup bulunmadığı gibi çeşitli alt başlıklar altında denetledi.

Bu sırada ikinci grup mahalle temsilcileri ile bir araya geldi

Birinci grubun Yrd. Doç Dr. İdil Işık başkanlığında ve Mahalle Muhtarı Hayri Nalbantoğlu’nun rehberliğinde yerinde keşifler yaparak, sorunları not ettikleri sırada, Trafikte Sorumluluk Harekeli Proje Danışmanı Fadile Paksoy moderatörlüğündeki ikinci grup ise Bakanlık Daire Başkanı Yılmaz Kılavuz, Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün, İlçe Emniyet Müdürü İrfan M. Bekaroğulları, Emniyet Müdür Yardımcısı Tülay Çik ve Belediye Başkan Yardımcısı Hanefi Dilmaç ile birlikte Merkez Mahallesi temsilcileri ile Beytaş Sosyal Tesisleri’nde bir araya gelerek, dile getirilen mahalle sorunları ve olası çözüm önerileri üzerinde fikir teatisinde bulunup notlar aldılar.

Merkez Mahallesi temsilcileri oldukça dertli

İkinci grubun katılımı altında Trafikte Sorumluluk Hareketi, Sorumlu Mahalle Arama Çalışma Grubu ile bir araya gelen Merkez Mahallesi temsilcilerinin konuşmalarında özellikle alışveriş merkezlerinin mal indirme sırasında sebep oldukları park ve trafik sıkışıklığı sorununu dile getirdikleri ve Beykoz’da son dönemde artmış bulunan trafik sorunu nedeniyle oldukça dertli oldukları dikkat çekti.

Mahalle temsilcileri neler söylediler?

Ferruh Dalgıç (esnaf): Beykoz’da bu işi başarırsanız, Türkiye’de başarırsınız!

Mahalle adına söz alan esnaf Ferruh Dalgıç, çalışma grubuna hitaben, “Türkiye’de güzel ancak çok zor bir bölgede işe başladınız” sözleriyle başladığı konuşmasında şunları söyledi: “ Beykoz, özel kanunların hüküm sürdüğü ve bu kanunların da birbirleriyle kavga ettiği bir bölge. Bu zorluklar sizi yıldırmasın. Beykoz’daki bu zorlukları yenerseniz, Türkiye’de çözemeyeceğiniz bir sorun kalmaz.

Beykoz’da bir yer dışında ölümlü kaza yaşanmıyor: Otobanın Elmalı yolu ile birleştiği nokta tam bir kangren. Burada ölümcül kazalar oldu. Bizde trafik akmıyor, kilitleniyor; ölümlü kaza bundan yok. Kısa vadede insan faktörüyle bu sorunların çözüleceğini zannetmiyorum. Otobüs duraklarında 24 saat park yapılıyor ancak bir ayda sadece dört adet ceza kesilmiş; bu çok az.

Beykoz’da makine ile kazı yapamazınız, kazma ile yapacaksınız!

Gelişmiş ülkelerde denizin altında otopark yapılıyor. Bu, Beykoz Merkez’de de olur. Ama 2960 sayılı Yasa’ya göre makine ile kazı yapamazsınız, kazma ile yapacaksınız! Burada çağdışı kalmış bazı mevzuatların da değişmesi lâzım. Proje yapılıyor, İmar Müdürlüğü’nden geri dönüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı söz verdi; sorunu çözecek olan metrodur.

Bahattin Karadurmuş ( taksici esnafı): Temel sorun marketler

Beykoz Meydanı çok tarihi bir yer ancak çok kısıtlı. Temel sorun, marketlerin meydanı kullanış şekli. Ben ve taksici arkadaşlarım bu şekilde kullanıma kesinlikle karşıyız.

Beykoz Meydanı’nda diklemesine park sorunu çıktı; caddenin şeridi bire düştü.

Zeki Paşalı (esnaf): Merkez mahallesi çok zor bir bölge

Merkez Yavuz Caddesi’nde oturan vatandaşlar arabalarını mutlaka kaldırıma çekme zorunda kalıyorlar. Ancak bu yol aynı zamanda itfaiye yolu. Merkez Mahallesi çok zor bir bölge. Mahalleler de kaldırımlar da sıkıntılı. Bu sorunları çözebilirsek, çok faydalı bir iş yapmış oluruz. Beykoz’da trafiğin özellikle kilitlendiği noktalar var.

Birzat Mermer (Meclis Üyesi):

Beykoz’da otopark yok deniyor. Aslında bahsi geçen bölgede iki tane özel otopark var. Bu nedenle alışkanlıklarımızın değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Trafikte Sorumluluk Hareketi’nin başarılı olabilmesi için muhakkak denetlenmesi lâzım. Kişi, denetlendiğini bilirse o zaman sorumlu davranmaya başlıyor. Beykoz bu konuda denetlenmeden yoksun.

Mustafa Yavuz (esnaf): Beykoz, bu konuda hiçbir hizmetin sunulmadığı bir yer

Beykoz’u tek başına Merkez Mahallesi olarak düşünmek, Beykoz’un sorunlarını çözmek anlamına gelmiyor. Beykoz’daki arterin yıllardır çapı daralıyor ve yükü de artıyor. Toplumsal alışkanlıklarımız da var. Başka bir semte gittiğimiz zaman böyle kötü davranışlarımız olmuyor. Biz, Beykozlu olarak Beykoz’da her yere park etme özgürlüğümüz olduğunu düşünüyoruz. Yani, görüntüde masum taleplerimiz var. Beykoz’da araçlara nizami dönüş sunacak olanaklar yok. Döner kavşak yok. Beykoz bu konuda hiçbir hizmetin sunulmadığı bir yer. Önce bu hizmeti sunacaksınız; sonra bunlar ile ilgili kurallar uyulmasını isteyeceksiniz. Trafikte kurallara uyan ve uymayan olmak üzere iki insan tipi oluştu ve bu iki insan tipi, birbiriyle kavga etmek durumunda. Haklı olan adam, trafikte polis görmek ister. Kazalardan artık polis çekildi. Meydanlardan da çekildi polisler. Merak ediyorum, bu polisler nerede görev yapıyorlar? MOBESE’den söz ediliyor ama biz bunun yansımalarını görmüyoruz. Kamu organize olmadan, vatandaşın organize olması bana zor gibi görünüyor.

Cavit Gül (Muhtarlar Dern. Başk.): Belediyelerimiz trafik sorununu çözer

Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyemiz buradaki trafik sorununu çözer diye düşünüyorum. Beykoz’da eskiden trafik sorunu yoktu. Biz halk olarak, esnaf olarak biraz da kendimiz sorunu çıkarıyor gibi görüyorum ben. Yapılacak bu çalışma bir ilk adım olur diye düşünüyorum.  

Göksel Biçer (İshakağa İ.Ö.O. Müdürü): Okul girişindeki veli araçları trafiği aksatıyor

Okulumuzda giriş ve çıkış saatlerinde yoğunluk yaşanıyor. Velilerimiz arabaları ile geliyor, servis araçları da var. Okul girişimiz ana caddeye açıldığı için veliler giriş kapısına ‘2 dakikalık işimiz var’ diyerek park ediyorlar. Bu da trafiği aksatıyor.

Yılmaz Kılavuz: Beykoz’da trafik sıkışıklığı önemli bir problem

Trafikte Sorumluluk Hareketi’nde asıl kaynağımız insan. Önce iğneyi kendimize batıralım. Biz nasıl hatalar yapıyoruz? Beykoz’da trafik sıkışıklığı öncelikli bir problem. Bu durumu ilgili kurumlara ileteceğiz. Trafikte Sorumluluk Hareketi’nde asıl istediğimiz şey, davranış değişikliği. İstediğimiz, Beykoz Merkez Mahallesi’nin bütün bireyleriyle örnek insanlar olmaları. Biz hoşgörülü bir toplumuz ama trafiğe çıkınca bir acayip oluyoruz.

Aydın Ergün: Beykoz’da trafik denetleme yetkisini benim Emniyet Müdürüm’e verin

Bahsi geçen Elmalı Yolu’nda son 2 yıldır burada ölümlü kazalar çok şükür yok. Trafikte Sorumluluk Hareketi Türkiye’de bir ilk; Beykoz’da uygulanıyor. Bu projede ağırlıklı olarak trafik güvenliği üzerinde duruyoruz. Ancak İstanbul’da bir trafik sıkışıklığı yaşanıyor. Benim Beykoz trafiğini denetleme yetkim yok. Bu kararın hangi gerekçeyle alındığını bilmiyorum. Trafikte ciddi bir yetki karmaşası var. Trafik denetleme yetkisinin yasalar ile kısa vadede Büyükşehir Belediyesi’nden tekrar Beykoz’a devredilmesi gerekiyor. Vali Bey’in ‘tamam’ demesine rağmen niye bize yetki verilmiyor? Verilir ise, Beykoz herkesin yaşayabileceği bir yer haline gelir kısa vadede. Ancak uzun vadede kanun değişikliklerinin yapılmasına ihtiyaç var. Beykoz’da trafik denetleme yetkisini benim Emniyet Müdürüm’e versinler, biz o zaman sorumlu olalım. Denetim ekiplerinin bizde olması da yeterli değil, sayısı da önemli. Denetim yetkisinin Beykoz’a verilmesi konusunda kamuoyu da destek versin.

Şahinkaya Projesi de trafiğe yeni yükler getirecek

Marketlerin mal indirme ve bindirmeleri çok önemli bir sıkıntı. Şahinkaya Projesi de trafiğe yeni yükler getirecek. Kanlıca tarafında gidildiğinde olta balıkçılığı yapanlar, yalılar da trafik sıkışıklığına yol açıyor.

Çalışma grubunun öğleden sonraki aşaması

Öğlen arasında Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek de gruba katıldı

Trafikte Sorumluluk Hareketi’nin her iki çalışma grubu, Beykoz Merkez Mahallesi’nde ayrı ayrı yaptıkları bu tespit ve sohbet çalışmalarının ardından tekrar Limak Otel’de bir araya geldiler.

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek de, öğle yemeğinde çalışma grubuna katılarak, bilgi aldıktan sonra aralarından ayrıldı.

Beykoz Merkez mahalle’de hangi sorunlar tespit edildi?

Yemeğin ardından Trafikte Sorumluluk Hareketi Beykoz çalışma grubu, tespit ettikleri hususlar üzerinde yoğun bir şekilde çalışmaya başladı. Bu amaçla dört gruba ayrılarak, yuvarlak masa çalışması yapan ekip, Beykoz Merkez Mahallesi’nin “teknik” ve “davranışsal” sorunları üzerinde fikir teatisinde bulundu.

Çalışma gruplarınca Beykoz Merkez Mahalle’de tespit edilen “teknik sorun” başlıkları şunlar oldu: Trafik işaretlerinin olmaması, yolların dar olması, şeritlemenin yapılmaması, alternatif yolların olmaması, otopark yetersizliği, çocuklar için oyun alanlarının olmaması, bisiklet yolu yokluğu, genel park problemi, araç durakları, köy otobüsleri, toplu taşıma araçlarının yolcu indirme bindirme sorunu, yaya geçitlerinin olmaması ve yetersizliği, işaretlemelerin bulunmayışı, yol, zemin ve satıh kalite bozukluğu, banka ve ATM’lerin yerleşim problemi, iş yerlerinin plansız yerleşimi, yetki kargaşası ( Boğaziçi İmar Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Beykoz Belediyesi), yayalar için kaldırımların darlığı, trafik alt yapısı dikkate alınmadan iş yerleri açılması, görüş kısıtı olan yerlerde ayna sisteminin olmaması, toplu taşıma imkânının sınırlı oluşu, yükleme, indirme, bindirme saatlerinin belli olmaması.

Tespit edilen “davranışsal sorunlar”a gelince: Park yasaklarına uyulmaması, kaldırım işgalleri (esnafların kaldırımlara eşya koyması), durak yakınlarına park etme, durak dışında otobüse binme, yatay ve dikey işaretler ile sinyalizasyon eksikliği, marketlerin kaldırım işgali, 14- 17 yaş grubu ehliyetsiz araç kullanımı, emniyet kemeri kullanmama, yol şeridine çöp bidonu koyulması, karşıdan karşıya geçişlerde kurallara uyulmaması, yaya disiplininden kaynaklanan sorunlar ( karşıdan karşıya geçme, yola ani çıkış), trafikte hoş görüsüz davranış, okul çevresi yollarında kaldırım olmaması veya yetersizliği, sürücü disiplinsizliği (özellikle kavşak geçişlerinde), emniyet kemeri susturucusu takılması, vatandaşların tutumu (‘Beykoz benim, istediğim gibi davranırım’ zihniyetinin varlığı).

Tespitlerden sonra çözüm önerileri de sunuldu

Tespit edilen bu sorunlar, not alındı. Ardından çözüm önerilerine geçildi. Katılımcılar, çeşitli çözüm önerileri sundular. Kaymakam Aydın Ergün’ün önerilerinden biri, Beykoz Motor İskelesi önündeki trafonun değiştirilmesi oldu.

İlçe Emniyet Müdürü Bekaroğulları: Elimize ilk defa bir rapor geçecek

Türkiye’de ilk olarak gerçekleştirilen ve Beykoz Merkez Mahallesi’nin pilot bölge olarak seçildiği Trafikte Sorumluluk Hareketi’nin Beykoz’da hayata geçirilmesine ön ayak olan İlçe Emniyet Müdürü İrfan M. Bekaroğulları ise yaptığı kapanış konuşmasında öncelikli olarak katılımcılara teşekkürlerini sunarak, “ Bu konuda elimize ilk defa bir rapor geçecek. Çok güzel bir çalışma ortaya çıktı” diyerek, gerçekleştirilen bu çalışmanın sonuçlarının hayırlara vesile olmasını diledi.

Tespit edilen sorunlar ile ilgili bir rapor hazırlanacak

Beykoz Kaymakamlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Beykoz Belediyesi’nin işbirliğinde Kavacık Limak Otel’de sabah saatlerinde başlayarak, akşam 18: 00’e kadar süren bu çalışma sonucunda Türkiye’nin ilk pilot bölgesi olarak seçilen Beykoz Merkez Mahallesi’nin trafik ile ilgili sorunları ve bu konudaki çözüm önerileri, Trafikte Sorumluluk Hareketi’nin Türkiye çapındaki çözüm ortaklarına sunulacak. Bu konuda neler yapılabileceği konusunda varılacak olan mütabakata göre de bir aksiyon planı oluşturularak, belirlenen çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi yönünde çalışmalar yapılacak.   

Haber: Arzu Başlantı

Beykoz Emniyet'i trafik sorununa el attı
Bizi Takip Edin