Beykoz un merakla beklediği, kamuoyunda 2B olarak adlandırılan yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı.
Arazilerin satış bedeline ilişkin madde üzerinde, AK Parti değişiklik önergesi verdi. Kabul edilen önergeyle, hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50’sinden 70’ine çıkarıldı. Satış bedelini peşin olarak ödeyen hak sahiplerine yüzde 20, yarısını peşin ödeyen hak sahiplerine ise yüzde 10 indirim yapılacak.
‘Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı’, orman niteliğini kaybetmiş yerlerin doğrudan hak sahiplerine satışını düzenliyor.
2B’LER YÜZDE 30 İNDİRİMLE SATILACAK
2B arazileri rayiç bedelin yüzde 70’i ile satılacak. Bu, değeri üzerinden yüzde 30 indirim anlamına geliyor. Satış bedelini peşin olarak ödeyen hak sahiplerine yüzde 20, yarısını peşin ödeyen hak sahiplerine ise yüzde 10 indirim yapılacak.
Taksitli satışlara gelince. Belediye ve mücavir alan içindeki arazilere 3 yılda 6 taksit, dışındakilere 4 yılda 8 taksit yapılacak.
2B’LERE BAŞVURU
Kanun yürürlüğe girmeden önceki hak sahipleri 3 ay içinde, yürürlüğe girdikten sonrakiler ise 6 ay içinde başvuruda bulunacak. Başvuru bedelleri de yerin konumuna göre bin ya da 2 bin lira olacak. Satış işlemleri, başvuru süresinin bitiminden itibaren 6 ay içinde sonuçlandırılacak.
EN ÇOK ARAZİ MARMARA, EGE VE AKDENİZ’DE
2B arazileri en çok Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde bulunuyor. İstanbul’da en büyük payı Beykoz, Çatalca, Şile ve Silivri alıyor. 2B kapsamında yaklaşık 410 bin hektar alan var. Bu alanın, kamu binaları çıkarıldığında kalan 300 bin hektarlık bölümünün satılması öngörülüyor.
YARGIDAKİ SORUNLAR GİDERİLECEK
Yasayla, vatandaş ile devletin karşı karşıya gelmesine neden olan sorunlar giderilecek. Geçmişte, 2B şerhi düşülerek tapusu iptal edilmiş vatandaşlar, tapularına kavuşacak.
Orman sınırları dışına çıkarma işlemi sonucunda mahkemelik olanlar ile de ihtilaflar çözülebilecek.
Rayiç bedelin yüzde 70’ine çıkarılması ile ilgili değişiklik önergesi üzerine söz alan MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, önergenin altında, AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş ile AK Parti Kayseri ve Yozgat milletvekillerinin imzalarının bulunduğunu, her iki ilde de 2-B arazisi olmadığını ileri sürdü.
Oranın, rayiç bedelin yüzde 70’ine çıkarılmasını eleştiren Yılmaz, ”Orman köylülerinin yiyeceği ekmeği yok. Komisyonda bu oranı yüzde 50’ye çekmiştik. Yeniden yüzde 70’e çıkarıyorsunuz” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de komisyonda yüzde 70’ten yüzde 50’ye indirilen oranın burada yeniden eski haline getirildiğini belirterek, AK Parti’nin samimi olmadığını savundu. Tasarıda orman köylüsünü destekleyen hiçbir hükmün bulunmadığını öne süren Hamzaçebi, orman köylüsüne arazilerin bedelsiz olarak verilmesi gerektiğini, bu yönde değişiklik önergesi verdiklerini ancak bunun kabul edilmediğini söyledi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise Kayseri’de de orman köylerinin bulunduğunu ifade etti. 2-B arazilerinin üzerinde 75 milyon kişinin hakkının bulunduğunu, kendilerinin de bu hakkı 75 milyona teslim etmek istediklerini belirten Elitaş, ”Eğer araziler dededen kalma ve tapusu var ise bunu zaten bedelsiz veriyoruz. Ama söz konusu olan denize nazır bölgelerde emsal bedelleri yüksek araziler ise bunu yüzde 50’ye düşürüp 75 milyonun hakkının yenilmesi doğru değil” diye konuştu.
”Temel Kanun” olarak görüşülen tasarıda verilen değişiklik önergesi üzerinde konuşan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, ”tüyü bitmemiş yetim hakkından en son söz edecek partinin AK Parti olduğunu” öne sürerek, ”Bunun kitabı yazılsa önsözünü sizin yazmanız lazım. Başbakan, adı yolsuzluğa karıştığı için bazı eski bakan ve milletvekillerinizi aday göstermediğini kendisi söylemişti. Bu nedenle tüyü bitmemiş yetim hakkından geri durun” dedi.
2-B alanlarını orman köylülerinin değil, rant elde edeceklerin alacağını savunan Türkkan, bedelli askerlikte olduğu gibi hedeflerin yakalanamayacağını ileri sürdü.
İstanbul bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, düzenlemeyle ”fırsat siyasetine” tanıklık ettiklerini ifade ederek, düzenlemenin rantın önünü açtığını, Hükümet eliyle ”insanlık suçu” işlendiğini ileri sürdü. ”Yararı olmayan orman alanı” şeklinde bir ifadenin olamayacağını beliren Tüzel, doğa düşmanlığı ve rant sevdasının el ele vererek her şeyi yapmayı mubah gördüğünü iddia etti.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da 21 bin orman köyü ve 7 milyon insanı ilgilendiren ve Anayasa değişikliği kadar önemli bir düzenlemenin ele alındığını belirterek, düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu söyledi.
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, rayiç bedelinin yeniden yüzde 70’e çekilmesinin orman köylüleri açısından olumsuz olduğunu belirterek, ”Denizi gören alanlarda rayiç bedeli çok yüksek. İnsanlar panikle bekliyor. Bu rayiç bedelle köylülerin alması mümkün değil. Bu köylüler tehcire tabi tutulacak. Bu yerler Hazine’ye kalacak. Yandaşlarınıza peşkeş çekeceksiniz. Dönüme 100 bin lirayı nasıl ödeyecek. Böyle yasalaşırsa Muğla’nın hiçbir köyüne gidemezsiniz sayın Bakan” diye konuştu.
Genel Kurul’da 2B olarak adlandırılan tasarının oylamasına 256 milletvekili katıldı. Oylamada; 249 kabul, 1 ret ve 6 çekimser oy çıktı.