Müftülük Helal Gıda konusunda bilgilendirildi

Beykoz Müftülüğü, TSE ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan protokol gereği, helal gıda konusunda uzman yetkililer tarafından bilgilendirildi.

Beykoz Müftülüğü personeli, TSE ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan protokol gereği, hel

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Müftülüğü, TSE ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan protokol gereği, helal gıda konusunda uzman yetkililer tarafından bilgilendirildi.

Beykoz Müftülüğü personeli, TSE ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan protokol gereği, helal gıda sertifikalandırma konusunda, Prof.Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezinde uzman yetkililer tarafından bilgilendirildi.

Helal Gıda bilgilendirme toplantısına Beykoz İlçe Müftüsü Hüseyin Demirtaş, TSE Marmara Bölgesi Halkla İlişkiler Müdürü Ayhan Doğan, Gıda Mühendisleri Hicran Göksel, Gıda Mühendisi Hürriyet Yıldız, TSE görevlisi Yavuz Demir ile ilçe müftülüğüne bağlı camilerde ve Kur’an Kurslarında görev yapan 265 personel katıldı.

Program, İlçe Müftsüsü Hüseyin Demirtaş’ın açılış konuşması ile başladı. Müftü Demirtaş konuşmasında şunları söyledi:

“Bu gün bireysel ve toplumsal hayatımızda çok önemli bir konu hakkında bilgilendirilmek üzere toplandık. Yüce Rabbimizin insanlığa sunduğu mutluluk projesi olan İslamın, yiyecek ve içeceklerimize dair emrettiği, inanan insanların dikkatini çektiği helal ve temiz gıdaların yenmesi ve içilmesi konusu bizleri yakından ilgilendirmektedir. Yüce Rabbimiz değerli kitabında yiyecek ve içeceklerin helal olması konusunda şöyle buyuruyor: ‘ Kendilerine hangi şey’in helâl edildiğini sana sorarlar. De ki: «Bütün iyi ve temiz (nimetler) size helâl edilmiştir’ (Enam,4). Ayet-i Kerimede helal olmanın standardı ‘tayyibat’ olarak belirtilmektedir.

Tayyibat’dan kastedilen şey 3 unsurdur. İlgili içecek ve yiyeceğin;

1-Temiz (hijyenik olması),
2-Leziz ve hoş olması,
3-Helal olmasıdır.

Yüce Rabbimiz hayat kitabı Kur’an’da nimetlerin temiz ve helal olanından yenilmesi konusunda kullarına hitap ederken 3 gruba ayırarak hitapta bulunmuştur:

1. Grup : Peygamberler,
2. Grup: Müminler,
3. Grup: Tüm İnsanlar.

Hitap şöyledir:

1.“Ey peygamberler! Temiz şeylerden yiyiniz ve iyi ameller işleyiniz….” (Müminun, 51).,

2.“Ey iman edenler! Eğer siz ancak Allah’a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların iyi ve temizlerinden yiyin ve Allah’a şükredin. (Bakara, 172).

3. “Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helâl ve temiz olanlarından yiyin! Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.(Bakara, 168), Özellikle peygamberlere yapılan hitapta ilk emrin helal ve temiz gıdaların yenmesi, arkasından da amellerin yapılması emri gerçekten dikkat çekicidir. Önce helal gıda, arkasından salih amel vurgusu gerçekten bizler çok önemli mesajlar vermektedir. TSE Kurumu hakikaten çok önemli bir hizmet sunmaktadır. Milletimizin kahir ekseriyetinin Müslüman olması hasebi ile TSE’nin Diyanet İşleri Başkanlığı ile protokol imzalaması ve ürünlerde TSE ile Diyanet logolarının yanyana yer alacak olması bir güven unsurudur. Bu standardın tüm dünyada geçerli olması bizler için onur vericidir”, dedi.

Tanıtım toplantısında ilk konuşmayı TSE Maramara Bölgesi Halkla İlişkiler Müdürü Ayhan Doğan yaptı. Doğan konuşmasında şunları söyledi:

TSE ile Diyanet İşleri başkanlığı arasında imzalanan protokol gereği, İstanbul Müftülüğünce yapılan program gereği bugün sizin huzurundayız. Gerek toplantı salonunun standardı ve gerekse bay-bayan kardeşlerimizin programa ilgisi sebebi ile sizleri kutluyorum. Bu güne kadar İstanbul’un 10 ilçesinde program yaptık. Her biri birbirinden güzel oldu ve verimli geçti. Sayın Müftümüzün açılış konuşması gerçekten takdire şayandı. Konuya hazırlıklı ve bu konuya çok değer verdiğini anlamış olduk” dedi.

Doğan, konuşmasının devamında: ”Uluslararası ticarette tüm ülkeler için önemli bir kriter haline gelen bu ihtiyaca cevap vermek üzere pek çok ülke ve kuruluşun yanı sıra Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) de Helal Gıda Standardı çıkarma hazırlığı yapmakta. TSE, 14 Temmuz 2011’den bu yana, İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından yayınlanan Helal Gıda Standartlarına göre Helal Gıda Belgelendirmesi yapıyor. SMIIC vasıtasıyla Helal Gıda Belgelendirme’sine uluslararası bir nitelik kazandırılması çalışmalarının içinde bulunan TSE, konuya ticari boyutuyla değil, tüm dünyada dini hassasiyetleri olan insanların bilgilenme ihtiyacı boyutuyla yaklaşıyor. Uluslararası kalite ve güvenlik standartlarına uygun üretimlerin ayrıca İslami şartlara da uygunluğunu gösteren TSE Helal Gıda Belgesi’nin Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yapılarak verilmektedir”, dedi

Ayhan Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın TSE Helal Gıda Belgelendirme Komisyonu’na üye katılımı sağladığı gibi, yapılan Helal Gıda Belgelendirme incelemelerine ve eğitimlerine uzmanlar görevlendirdiğini belirterek şöyle dedi:”Belgelendirme sürecinde, TSE’nin uzman personeli gıda güvenliği ve hijyen konuları ile ilgilenirken, Diyanet görevlileri ise İslami kurallara uygunluk değerlendirmesi yapmaktadır. TSE uzmanları İslami kurallara uygunluk açısından her hangi bir değerlendirme hakkına sahip değil. Bu yetki tamamen Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerine ait. İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevlendirilmiş Diyanet İşleri Başkanlığı’nın TSE Helal Gıda Belgelendirme sürecine katkısı, bu konudaki resmi otorite olması nedeniyle verdiği katkıdır” dedi.

Programın son bölümünde TSE Gıda Mühendisleri Hürriyet Yıldız ve Hicran Göksel , Helal Gıda Sertifikalandırılmasında nelere dikkat edildiği ve Helal Gıda Sertifikasının işleyişi hakkında sunum yaptılar ve soruları cevaplandırdılar.

“Sunumdan notlar:

TSE Hangi ürünleri Belgelendirmektedir:
-Meyve ,sebze ve Mamulleri
-Şeker ve Şekerleme Mamulleri
-Meşrubat alkolsüz içecekler
-Bal ve Yan ürünleri
-Besin Takviyeleri
-Genetiği(GDO) Değiştirilmiş Gıdalar
-Gıda Katkı Maddeleri
-Enzimler
-İslami kurallar dahilinde Tüketilmesine izin verilen Standard (TS OIC/SMIIC) ismi ile isimlendirilir. Bu standarda uygun olan yiyecek ve içecekler, gönül huzuru ile yenir ve içilir.

-Çok ünlü markalarda bile hilelerin bulunduğunu duymak ,yadırganacak bir durum olmaktan çıktı. Pek çok üretici firmanın; gerek üretim maliyetlerini düşürmek gerekse gıdaların raf ömrünü uzatmak için bu tür, zararlı yöntemlere başvurduğu ispatlanmıştır.

-Türkiye’nin tanınmış firmalarından bazılarının sucuklarının içine et,soya fasulyesi,tavuk ve en çok tavuk derisi ve renk vermesi için sucukların içine ekvator ülkelerin de çoklukla bulunan KARMİN BÖCEĞİ kattıkları ortaya çıkmıştır.

-Bu durum etiketlerde yer almıyor. Bu sadece bir örnek, bunun gibi daha niceleri var.
-Bu yüzden bir tüketici olarak herhangi bir gıda maddesini satın alırken DİKKAT ETMELİYİZ.

-Monodigliserid bir çok Gıda sektöründe, İlaç Sanayinde ,Kozmetik ve Temizlik ürünleri sektöründe kullanılan kimyasal bir maddedir.

-Monodiglıserid’i bir çok Gıda ürünlerinde bulabiliriz. Örneğin; Fıstık Ezmesi,Dondurma, Ekmek ve Unlu Mamullerde ve bunların karışımındaki katkı maddesi olarak ve gıdaların korunmasını daha uzun süre sağlamak için kullanılır.

-Monodigliserid gıda maddesinin içindeki suyu tutucu ve ayırıcı özelliktedir.Bu yüzden emilgatör olarak ,yani homojen bir karışım elde etmek için kullanılır.Ayrıca ürünün tazeliğini korumak ,ömrünü uzatmak için de kullanılır.

-Monodigliserid ‘in kaynağı Hayvansal ve Bitkisel yağlardan olmak üzere ikidir.

-Monodigliserid genellikle hayvanların derisinden ve kemiklerinden elde edilir.

-En fazla kaynağı çabuk ve çok hızlı büyüyen bir hayvan olan hınzır(domuz) ‘dan elde edilir.
Program sonunda din görevlileri tarafından sorular sorulan uzmanlar tarafından cevaplandırıldı.

İlçe Müftüsü program sonunda TSE yetkililerine teşekkür etti. Misafirlere Beykoz Korusunda standartlara uygun ikramda bulunuldu.

Müftülük Helal Gıda konusunda bilgilendirildi
Bizi Takip Edin