Ağız vücuda açılan bir kapı gibidir, bu nedenle ağız sağlığı sadece düzgün konuşmak sağlıklı beslenmek güzel bir gülüşe ve ferah bir nefese sahip olmak için değil aynı zamanda bütün vücut sağlığı için çok önemlidir.
Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Ağız sağlığının bozulması sindirim sisteminde, kalp, beyin, böbrekler ve eklemlerde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Diğer yandan ağız içindeki bazı belirtiler de sistemik bazı hastalıkları işaret edebilir.
Ağız ve diş sağlığının korunması dişhekimi ve bireyin ortak görevidir. Birey düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmeli ve gerekli ağız bakımını yapmalıdır. Günlük akış içerisinde bakımı ve kontrolleri ağrı olmadığı sürece ihmal edilen dişler çok daha büyük sorunlarla karşılaşılmasına neden olabilir. Dişler tutarlı bir alışkanlıkla her sabah kahvaltıdan sonra ve her gece yatmadan önce özenle fırçalanmalıdır. Aynı şekilde her gece yapılacak arayüz temizliği ağız ortamındaki bakteriyel birikimi engellemenin tek yoludur. Ağız kokusu ve dişeti kanamalarını önlemenin temeli doğru ve eksiksiz diş bakımıdır. Dişlerin çürümesinde ve dişeti hastalıklarının ortaya çıkmasında rol alan bakteriler besin olarak çikolata ve şeker gibi gıdaları kullanırlar. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarının meyve sebze ve kalsiyum içerikli gıdalardan zengin olacak şekilde düzenlenmesi kişiye ağız sağlığını korumada avantajlı bir pozisyon sağlayacaktır. Özellikle çocuklara beslenme ve ağız bakımı alışkanlıkları kazandırmak hayat boyu sağlam dişlere sahip olmaları açısından çok önemlidir. Çocuklarda diş hekimi korkusu oluşmaması için mutlaka düzenli kontrollere götürülmeli ve gerekli koruyucu uygulamalar yapılmalıdır.
Düzenli diş hekimi kontrollerine gitmek hem ağız ve diş sağlığının hem de genel sağlığın korunmasında çok önemli bir yere sahiptir. Diş hekiminden öncelikle ağız ve diş bakımının nasıl yapılması gerektiği ayrıntılı ve uygulamalı bir şekilde öğrenilmelidir. Doğru fırçalama ve arayüz temizliği teknikleri kişinin yaşına, genel sağlığına, diş ve çene yapısına göre belirlenir. Özellikle sigara kullanan ve sistemik hastalıkları olan bireyler yüksek risk grubunu oluşturdukları için diş hekimi kontrollerine daha sık gitmelidirler. 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne giden birey herhangi bir sorunla karşılaştığında erken teşhis şansı olacaktır. Erken teshis edilen her hastalık gibi diş ve dişeti hastalıklarında da her açıdan daha yüz güldürücü tedaviler uygulanabilmektedir.
Dişler bizlere hayat boyu sağlıkla beslenebilmek, güzel konuşabilmek ve rahatlıkla gülümseyebilmek için gereklidir. Dişlerin bu görevleri unutulup makas, açacak, kıracak ya da tırnak makası olarak kullanıldığında yaşlılığımızda onların da bizleri unutup yerlerini protezlere bırakma ihtimalleri artacaktır. Yapılacak en başarılı protezin bile hiçbir zaman kendi dişimizin yerini tutamayacağının bilinciyle dişlerimize zaman ayırmalı özenle bakmalıyız. Özellikle yeni nesli ağız ve diş sağlığının öneminin farkında olarak büyütmeliyiz.