Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu ve Moda Lions Kulübü desteği ile “Madde Bağımlılığı” tüm boyutları ile tartışıldı.
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun Moda Lions Kulübü ile birlikte organize ettikleri “Bağımlılık” konulu panel Kavacık Yerleşkesi Konferans salonunda yapıldı.
Moda Lions Kulübü Genel Yönetmen Yardımcısı Selva Ülgen, Moda Lions Kulübü Başkanı Yılmaz Oralı ve CHP İl Genel Meclis Üyesi İlyas Yılmaz’ın teşekkür konuşmaları ile başlayan panele Yrd. Doç. Dr Turhan Şalva, Uzman Klinik Psikolog Saba Başoğlu ve Av. Muzaffer Değirmenci panelist olarak katıldılar.
Sürecin en tehlikeli aşaması kullanım sonrası yaşanan kimyasal reaksiyon…
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin katıldığı ve madde bağımlılığının psikolojik boyutları, hukuksal boyutları ve insan vücudunda yarattığı fiziksel yıkımlarının tartışıldığı panelde, ilk konuşmacı olarak kürsiye gelen Uzman Klinik Psikolog Saba Başoğlu inkarın bir savunma mekanizması olarak kullanılıp deneyimlerden kaçınma davranışı olduğunu ve bu durumun sorunun kendisi haline geldiğini söyledi. Üzülmeyeceğim, korkmayacağım gibi düşünceler ile bedenin verdiği tepkileri yatıştırmak isteğinin madde kullanımını tetiklediğini söylerken, bağımlılığın ve madde kullanımının en tehlikeli tarafının kullanım sonrası vücudun maruz kaldığı kimyasal reaksiyonlar olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’de devam eden 200bin narkotik davası devam ediyor…
Av. Muzaffer Değirmenci uyuşturucu kullananların toplum sağlığını tehdit etmeleri nedeni ile kamu hukuku açısından suç işlediklerini söyledi. Uyuşturucu türlerini tanımladığı konuşmasında Değirmenci üretiminin ve satımının Türk Ticaret Kanununa göre suç teşkil ettiğini ve 10 yıldan başlayan hapis cezasının olmasına rağmen Türkiye’nin, Avrupa ülkelerine sevkiyat yolu olarak kullanıldığı dönemlerin geride kaldığını artık üretiminin de yapıldığını söyledi. Av. Muzaffer Değirmenci yaşanılan sorunun ne kadar büyük olduğunu Adalet Bakanlığı raporlarındaki rakamlar ile göstermeye çalışırken “bütün engelleyici yasalara ve cezalara rağmen mahkemelerde yargılaması devam eden 200bin narkotik davası bulunuyor” dedi.
Uyuşturucu en büyük hasarı beyin ve sinir sistemine veriyor…
Uyuşturucu maddeyi “uyuşturan” olarak tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Turhan Şalva uyuşturucu madde sınıflandırması yaparken insan fizyolojisi üstündeki etkilerinin de altını çizdi. Konuşmasında en büyük hasarın beyin ve sinir sistemi üzerinde olduğunu söyleyen Şalva gençleri uyuşturucudan korumak için halk evleri, gençlik merkezleri, yaz okulları, toplum gönüllüleri ve gençlik kollarının organize edecekleri faaliyetlerle korunabileceği ve toplumsal bilinçlendirmenin yapılabileceğini söyledi.
Konferans salonundaki etkinlik Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin panelistlere yönelttikleri soruların ardından okul müdür yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Baki Aksu’nun teşekkür konuşmasının ve katılımcılara plaketlerin sunulması ile tamamlandı.