Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu öğrencileri son iki yıldır gösterdikleri Fulbright Bursu başarılarına bir yenisini daha eklediler.
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu öğrencileri son iki yıldır gösterdikleri Fulbright Bursu başarılarına bir yenisini daha eklediler. Üst üste 3. Fulbright Bursu başarısını yaşatan Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu İngilizce Dış Ticaret 1. Sınıf öğrencisi Burcu Çakır oldu.
İçinde kültür alış verişinin olduğu sektördür Dış Ticaret
Oto yedek parça ve doğalgaz bağlantı ekipmanları üretimi yapan bir ailenin kızı olan Burcu, lisede başlayan dış ticaret eğitimi ile birlikte babasının ürettikleri parçaları ihraç etmeye başlaması ardından eğitimini Dış Ticaret üstüne devam ettirme kararı verir ve tercih formuna yazdığı okul Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu İngilizce Dış Ticaret Programı olur:
Dış ticaretin sadece mal alıp satmak değil, aynı zamanda kültür alışverişinin olduğu ve konukseverliği de içinde bulunduran bir endüstri olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, lisede başladığım dış ticareti öğrenme sürecimi İngilizce Dış Ticaret bölümü okuyarak Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nda devam ettiriyorum.
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu benim aradığım meslek yüksekokulu profiline sahip. İngilizce eğitim veriyor olması, yurtdışı bağlantılarının olması. Diğerbir sebep ise okulumuzun lojistik adıyla ve lojistik teması ile eğitim veriyor olması ve bu okulun dünyanın önemli ticaret şehirlerinden birisi olan İstanbul’da olması hiç düşünmeden tercih etmeme yetti de artı bile.
Fulbright’ı keşfeder ve başvurur
Hazırlık sınıfı öğrencisiyken okulda Uluslararası İlişkiler ve Erasmus Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen bir konferansa katılımı ile Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestijli burs programı olan Fulbright hakkında bilgi sahibi olduğunu söyleyen Burcu, Türk ve Amerikan Dış İşleri Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü bir çalışma olduğunu ve bursu kazananların 1 yıl boyunca Amerika’da kendi bölümleriyle ilgili bir Community College (meslek yüksekokulunda) eğitimlerine devam ettiklerini söyledi. Amerikada bulundukları süreç içerisinde dil kursları, sosyal faaliyetler, geziler ve tanıtımlar gibi faaliyetlerde de bulunacaklarını ve tüm masrafların Türk ve Amerikan Dış İşleri Bakanlığı tarafından karşılanacağını da sözlerine ekledi. Burstan faydalanacak öğrencilerin kalacak yeri, sağlık sigortası, sosyal harcamaları gibi pek çok harcamanın da burs kapsamında olduğunu ve öğrencilerin yerleştirildiği eyalete göre aylık harçlık alarak yaşam masraflarını karşıladığını hatırlatan Burcu Fulright Bursu’na nasıl başvurdun? sorusuna şöyle cevap verdi:
‘Fulbright’ı aslında ilk olarak hazırlık sınıfındayken, okulumuzda Uluslararası İlişkiler ve Erasmus Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen konferansta tanıdım. O günden sonra yapılan burs duyurularını takip etmeye başladım. Başvuru tarihi gelince zaman kaybetmeden başvuru formunu doldurdum ve gerekli evraklarla birlikte Fulbright Ankara Ofisi’ne gönderdim. Başvuruların bittiği tarihten 1 hafta sonra Ankara’ya mülakata çağrıldım ve okulumuzun Uluslararası İlişkiler ve Erasmus Koordinatörlüğü mülakatta nasıl davranmamız gerektiğini ve hangi konular üzerinde konuşacağımızı anlattı, taktikler verdi. Mülakata girdik ve 5 gün sonra gönderilen e-mailde kazandığım yazıyordu. O anki duygularımı anlatmaya kelimeler yetmez. ‘
İngiltere’de 3 ay
Her öğrencinin yurtdışında okumak isteyeceğini, yaz tatilinde İngiltere’ye İngilizcesini geliştirmek için gittiğini anlatan Burcu Çakır, İngiltere dönüşü yeni hedefini Fulbright Bursu olarak belirler:
‘Bir çok öğrencinin hayalidir yurtdışın da okumak ve geçen sene hazırlık sınıfında okurken benim hayalim İngiltere’ye giderek bir yaz tatilimi orda İngilizce konuşarak geçirmek, dil okuluna gitmek, farklı şehirler görmekti. Ailemin de desteğiyle 2012 Temmuz ayında İngiltere’ye gittim ve orda yaşadığım 3 ay benim okullara, öğretmenlere, insanlara ve kendime olan bakış açımı olumlu yönde değiştirdi. Döndüğümde artık yeni bir hedef vardı benim için o da kesinlikle Fulbright bursunu kazanıp Amerika’ya gitmekti. Hayallerimi tek tek gerçekleştiriyorum. ‘
Şanslarını denesinler
Sayıları 700’ün üzerinde olan MYO’larda okuyan öğrencilerin başvurduğu ve Türkiye kontenjanının 20 olduğu Fulbright Bursu için Burcu Çakır, öğrencilerin şanslarını denemeleri gerektiğini, mülakat aşamalarından korkmamalarını söyledi. En önemli noktanın başvuru formunu doldurulurken öğrencinin kendi cümleleri ile yazılması olduğunu söyledi:
‘En azından başvursunlar çünkü kaybedecek bir şey yok. Aksine mülakatta yeni insanlarla tanışma fırsatı oluyor ve küçük de olsa bir tecrübe oluyor aslında. Hocalarımızın desteği de çok büyük onlara mutlaka danışsınlar. Başvurdum ve kazandım.‘