Beykoz Belediyesi Sağlık İşleri, gerçekleştirdiği sağlık taramasının bir neticesi olarak Beykoz halkının sağlık durumunu ortaya koydu.
Beykoz Belediye Başkanlığı, 2 Şubat 2013 Cumartesi günü Kavacık Limak İnternational Otel’de gerçekleştirdiği “2012 Yılı Değerlendirme Toplantısı” kapsamında muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerine detaylı bir bilgilendirmede bulundu.
Söz konusu değerlendirme toplantısı ile ilgili haberimize ayrıca yer vereceğiz ancak öncesinde Belediye Sağlık İşleri Müdürü Dr. Meral Ocak tarafından sunumu yapılan ve Beykoz ile ilgili çarpıcı sonuçların yer aldığı araştırma sonuçlarını dikkatinize sunmak istiyoruz.
Toplam 14 bin 529 kişi
2012 yılında sağlık otobüsü de dahil olmak üzere toplam 14 bin 529 hastaya hizmet veren Beykoz Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, 2012 yılında toplam 873 hastaya pansuman, enjeksiyon gibi tıbbi işlemler uyguladı.
Beykoz, 2011 Nisan ayından beri taranıyor!
Otorefraktometre, tonometre, osteodansitometre, odyometre, glukoz, kolesterol ve trigliserit ölçümü yapan birden fazla glucocheck cihazı, oksijenasyon sistemi, elektrokardiograf ve defibrilatör gibi medikal cihazlar ile donanmış sağlık tarama aracı niteliğindeki özel sağlık otobüsü ile 13 Nisan 2011 tarihinden itibaren Beykoz’un mahalle ve köylerinde sağlık taramaları gerçekleştiren Beykoz Belediyesi’nin ulaştığı sonuçları tablolar şeklinde dikkatinize sunuyoruz.
Koruyucu hekimlik amacı
Beykoz Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Meral Ocak, bilgilendirme slaytının açıklamasında, sağlık otobüsü ile yapılan söz konusu taramaların amacını şu sözler ile açıkladı: “ Bu projeyi uygulamak suretiyle temel görevimiz olan koruyucu hekimlik alanında çok değerli bir hizmet sunmuş olmaktayız. Aynı zamanda hastalıkları agresif tedavi gerektirmeyen daha kolay tedavi edilebilen dönemde saptayarak tedavi edici hekimlik açısından ve bunun sonucu olarak daha az ilaç tüketimi ve daha az işgücü kaybı sağlayarak ülke ekonomisi açısından da katkıda bulunmaktayız.”
15 bin 100 kişi sağlık taramasından geçti
Edinilen bilgiye göre, 13 Nisan 2011 tarihinden bugüne kadar, sağlık otobüsünde 15 bin 100 kişi sağlık kontrolünden geçirildi; “ bu faaliyetin ekonomiye katkısı ise asgari 2.500.000 TL” oldu.
Mahallelerde açlık kan şekeri “normal” çıkanların oranı yüzde 75
Araştırma sonucuna göre, taramaya katılan Beykozluların yüzde 75’inin açlık kan şeker seviyesi normal, yüzde 25’inin ise yüksek çıktı.
Yalıköy, açılık kan şekeri yüksekliğinde lider mahalle!
Beykoz’un tarama sonuç tablosunda yer alan 13 mahallesi içinde yüzde 70’lik yüksek açlık kan şekeri oranıyla birinci olan ise Yalıköy! Yalıköy Mahallesi’ni yüzde 43’lük bir oran ile Tokatköy izliyor.
Bu arada Dr. Ocak, sunumu sırasında, Göksu Mahallesi ile ilgili rakamların gerçekleri tam olarak yansıtmadığını, çünkü bu mahallede taramaya katılımın diğer mahallelere göre az olduğu bilgisini de dipnot olarak ekledi.
Köylerde yüksek şeker yüzde 21
Açlık kan şekeri köylerde ise yüzde 21 oranında yüksek; yüzde 79 oranında ise normal çıktı.
Kolesterol tablosuna gelince…
Taramaya giren Beykozlu mahalle sakinlerinin yüzde 59’unun kolesterolu normal çıkarken, yüzde 41’inin ise yüksek bulundu. Köylere gelince… Köylerde hiperkolesterolemi oranı yüzde 64 oranında normal ancak 36 oranında yüksek.
Mahalle bazında kolesterol tablosu ne diyor peki?
Kolesterol oranı en yüksek çıkan mahalle ise yüzde 61’lik oran ile Göksu. Onu yüzde 56 ile Soğuksu Mahallesi izliyor. Üçüncülük ise yüzde 51 ile Kavacık’ın!
Kemik yoğunluğumuz düşük görünüyor
Araştırmanın ortaya koyduğu diğer bir bulgu da, kemik yoğunluğu ölçüm sonuçlarına göre yüzde 51’lik bir oranın kemik yoğunluğunun düşük olduğu yönünde.
İşitme testine göre, işitme duyumuz da alarm veriyor!
İşitme konusunda yapılan taramalarda, işitme testi normal çıkanların oranı yüzde 33 iken, kulak burun boğaz polikliniklerine sevk edilen hastalar ise yüzde 67 gibi yüksek bir oran teşkil ediyor.
Psikolojik Danışma Merkezi’ne talep yüksek
27 Nisan 2011 tarihinde hizmete girmiş olan Psikolojik Danışma Merkezi, “ kişinin kendisini tanıması ve doğru bir şekilde ifade edebilmesi, sıkıntılarıyla başa çıkmayı öğrenmesi ve çevresiyle sağlıklı bir iletişim kurabilmesi amacıyla kuruldu.”
874 kişi sırada bekliyor
Çocuk ve aile danışmanlığı, ergen danışmanlığı ve yetişkin danışmanlığı hizmetlerinin verildiği bu merkezde 3 psikolog ile hizmet veriliyor. Edinilen bilgiye göre, 874 kişi şu anda bu hizmetten yararlanmak için sırada bekliyor.
Toplam 2 bin 887 seans gerçekleştirildi
Psikolojik Danışma Merkezi hizmete girdiği tarihten bugüne kadar, psikologlar tarafından 2 bin 887 seans psikoterapi uygulandı.
Beykoz Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün aktardığı bilgiye göre, “ söz konusu bu hizmetin ekonomimize olan katkısı ise ortalama 600 bin TL.”
İlginç ve üzücü bir sonuç
Söz konusu bilgilendirmede önemli bir detay var ki, özellikle altının çizilmesi gerekiyor. Zira bu veriye göre, Psikolojik Danışma Merkezi’ne başvuranların yaş gruplarına göre dağılımı yapıldığında ilk sırayı kapan grup “çocuklar.” Çocuklar, yüzde 44’lük bir oran ile yetişkin ve ergenleri solluyor.
Ölüm nedeninin başında kanser geliyor
Araştırmaya göre, ölüm nedeni olarak “kanser,“ Beykoz’da yüzde 36 ile birinci sırada. Bu hastalığı yüzde 34 ile kalp damar hastalıkları izliyor.
En çok ölüm Ocak ve Kasım aylarında
Ölümün en fazla gerçekleştiği aylar ise Ocak ve Kasım. En az ölüm ise yüzde 6 ile Haziran ayında.
Erkeklerde akciğer, kadınlarda ise kolon kanseri birincil ölüm sebebi
2012 yılında erkeklerde en sık görülen kanser türleri sırasıyla; akciğer, mide ve prostat kanseri iken, kadınlarda ise sıralama kolon kanseri, Jinekolojik kanser ve meme kanseri şeklinde gerçekleşti.
Tüm halkımıza sağlıklı günler dileriz!
Haber: Arzu Başlantı