Bugün Orhan Veli’nin doğum günü
13 Nisan 1914’te Beykoz’da dünyaya gelir Orhan Veli Gerisi ise hepimizin iyi kötü bildiği o kısacık ömür
Türk edebiyatının devrimcisi 36 yıllık hayatından geriye o kadar çok şey bıraktı ki Sadece şair olarak değil, bir aydın, bir entelektüel olarak fikirleri bugüne de ışık tutuyor. Gazetelere verdiği söyleşilerde, Yaprak’ın her nüshasında her birine tek tek tanık oluyorsunuz
Bugün Orhan Veli’den geriye sadece kız kardeşi Füruzan Yolyapan kaldı. Ağabeyinden 10 yaş küçük. 1924 doğumlu. İlk kez 2012’de tanıştığım Füruzan Hanım’la sık sık biraraya geldim ve ağabeyi ile ilgili anılarını dinledim Fırfırım diye çağırırmış kardeşini . Füruzan Hanım’ın tüm dünyası ise hala daha ağabeyi Eğlenceli zamanlarını, huzursuzlukları, üzüntüleri ve ölüm acısını hala daha yaşıyor. Hatırına gelen bir kaç anıyı paylaşıyor benimle
SAHNE ÇÖKÜNCE
Beykoz‘da yaşıyorduk. Arkadaşlarıyla tiyatro oynarlardı. 30-40 kişi sandalyelerini alıp oyun izlemeye gelirdi. Bir gün dram oyunu oynuyorlarken sahne çöktü. İnsanlar gülmeye başladı. Ne gülüyorsunuz biz burada dram oynuyoruz; hem oyun, hem olay dram’ dediler. Gülüşme oldu. Moliere oynuyorlardı. Ciddi oyunlar oynarlardı.
KAYIK SEFALARI
Balık tutmayı çok severdi. Kayığımız vardı. Beykoz’da bir yalımız vardı. Ahmet Mithat Efendi’nin yalısı ile aynı hizadaydı. O zaman yalıda oturmak lüks değildi. Ben çok küçük yaşta bile kürek çekerdim. Annemi Paşabahçe‘ye götürürdüm. Yeniköy’e, Bebek’e konvoy halinde giderdik. Orhan ağabeyim balık tutmayı çok severdi, beni de balığa götürürdü.
NE VAKİT ŞİİR YAZDIĞINI HİÇ BİLEMEDİK
Ne vakit şiir yazdığını hiç bilmedik. Bitirdiği zaman getirip okurdu. Ben en çok Açsam Rüzgara Yelkenimi‘ şiirini severim. Ama ağabeyimi çok sevdiğim için hep güzel gelirdi. Bir de rubaisi var: Ömrün o büyük sırrını gör bir bak da, bir tek kökü kalmış ağacın toprakta. Dünya ne kadar tatlı ki binlerce kişi kolsuz ve bacaksız yaşayıp durmakta.’ Bu şiiri engelli insan gördüğüm zaman hatırlıyorum. Hayatımda gördüğüm her şey bana ağabeyimi çağrıştırıyor.
BABAMI KIRMAYA DEĞER Mİ DEDİ, SONRA KAYBETTİK
Şişli’ye yeni taşınmıştık. Bir gün misafirler de vardı, oturuyorduk. Birden kayboldu ortalıktan. Ben balkona sigara içmeye gittiğini tahmin ettim. Yanına gittim. Üzerinde beyaz çizgili bir gömleği vardı. Babam sigara içtiğini biliyordu. Ağabey, buna bir son vermelisin, gel içeride iç, babam biliyor’ dedim. Bana bir sarıldı, Fırfırcığım, babamın 3 günlük ömrü kaldı, onu kırmaya değer mi’ dedi. 3 gün sonra da kendisi öldü.
KOYU GALATASARAYLI
Futbolu çok severdi. Koyu Galatasaraylıydı. Formaları, futbol takımı vardı. Sokakta ayağına taş ya da başka bir şey gelmesin, hemen vururdu. Bu yüzden ayakkabılarının uçları hep aşınmıştır. Çok sonradan ayakkabılara merak saldı. Kendisi boyatırdı hep ayakkabılarını. Çok güzel türkü söylerdi. Güzel sesli değildi, ama benim sesim gibi bozuk da değildi.
UNUTULMAYAN FOTOĞRAFLAR
Bu fotoğrafta kaç yaşındayım bilmiyorum ama ayaklarım yere değmiyor. Orhan ağabeyim en solda, başında şapka var. O zaman ortaokulda değil. Adnan ağabeyim, annem, babam, ben ve dadımız. Biz babama, Adnan ağabeyim anneme benzerdi. Annem çok güzel kadındı. Ben o kadar benzerdim ki Orhan ağabeyime beni hiç tanımayan biri bir gün Kardeşini Ulus Meydanı’nda gördüm’ demiş. Geldi Senin bugün Ulus Meydanı’nda ne işin vardı’ dedi. Ben de söyledim. Dünya görüşümüz, duygularımız da benzerdi. Dadımızla arası çok iyiydi. Orhan abim öldüğü zaman görseydiniz halini. Belki komaya girecek kadar ağladı. Hasta oldu.
DOĞUMDA BU YAZI YAZILDI
Orhan Veli’nin doğumunda yazılan bir yazı. Yazıda şöyle deniliyor: Bir Veli pak-ı nihale lütfedip Rab-bı Celil; Verdi bir mahdum-u mergub kim misal-i afitab; Nur-u Ahmed pertevinden halk olan Orhan’ın Hak; Ömrün-Efzun eylesin, hem kendin ali cenap.
Ulu Allah (bu) temiz gence bir veli(sahip çıkan) lutfedip, güneş misali sevilen bir hanım/efendi verdi. Hz.Muhammed’in ışığından yaratılan Orhan’ın Allah ömrünü uzun etsin, hem de onu şereflilerden kılsın.
Seray ŞAHİNLER DEMİR