Beykoz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Ekinci, kurban alırken ve keserken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Beykoz Güncel Haber’in sorularını cevaplayan Beykoz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Ekinci, Kurban Satış ve Kesim Yeri olan Kurbankent hakkında bilgi verdi. İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu olarak vatandaşlarımızın kurbanlık alışverişlerinde mağduriyet yaşamaması için gerekli tüm tedbirler alındı. Güven ve huzur içerisinde Kurbankent’ten kurbanlık hayvan satın alınabilir. diyen Ekinci, kurban alırken ve keserken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Kurbankent Türkiye genelinde örnektir
Çavuşbaşı mahallesinde 16 dönümlük alanda kurulan Kurbankent; 150 çadır, modern kesim ünitesi, sosyal donatılar, gübre çukuru, karantina çadırıyla Beykoz Belediyemiz tarafından vatandaşlara kurban hizmeti vermek için hazır hale getirildi. Beykoz Kurbankent olarak yapılan örnek uygulamalar ve çalışmalar, Diyanet İşleri Başkanlığımızın Kurban Tebliğiyle Türkiye genelinde uygulanıyor. (21 Haziran 2017 tarih ve 30103 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2017 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’in Bilgilendirme Çalışmaları Madde 6’nın (f)bendi ve Ek-4)
Kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilmeli?
Kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilecek hususlara gelince Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önemlidir. Kurbankent’e getirilen kurbanlık hayvanların hem bulaşıcı hastalıklar açısından denetimi hem de kurbanlık vasfı taşıyıp taşımadıkları yönüyle kontrolleri görevli veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın Hayvan Kayıt Sistemine kayıtlı olan Veteriner sağlık raporu, büyükbaş hayvan pasaportu, küçükbaş hayvan nakil belgeli küpeli hayvanların satın alınması,
Kurbanlık hayvanın genel durumu iyi olmalı,
Çevresine ve uyarılara tepki vermeli,
Düşkün ve halsiz olmamalı.
Tüy yapısı düzenli ve parlak olmalı.
Sağlıklı, azaları tam ve besili olmalı.
Fiziki görünüşlerinde olumsuzluk ve anormallik bulunmamalı.
Ağız ve burun kısımlarında salya, yara, akıntı bulunmamalı.
Vücutta yara, şişlik ve ödem bulunmamalı,
Bunların yanında şüphe edilen bir durumda görevli veteriner hekimlere müracaat edilerek detaylı bilgiler alınmalıdır.
Peki kurban keserken nelere dikkat etmeliyiz?
Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir.
Stresli hayvanların etlerinin kullanımı uzun ömürlü olmayacağı için kesimden önce kurbanlık hayvanlar strese sokulmamalıdır. Ayrıca vatandaşlarımızın çevre temizliğine önem göstermelerini istiyoruz.
Ülkemizin et ve süt ihtiyacının karşılanmasında temel unsur olan gebe veya damızlık değeri taşıyan dişi hayvan varlığımızın korunması ve sürdürülebilir hayvancılığın tesis edilebilmesi çok genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar ile ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların yerine erkekler kurbanlık hayvanların tercih edilmesi konusunda vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz.
Kurban, aynı zamanda bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma örneğidir. Kurban Bayramı’nın, ülkemizin birliğinin, bütünlüğünün sağlanmasına, kardeşliğimizin pekiştirilmesine ve huzura vesile olmasını diliyorum.