Beykoz Belediye Meclisi’nin Mart ayı olağan toplantısında İBB sorumluluğundaki 1’inci ve 3’üncü etap planlarının mahkemece yürütmesinin durdurulduğu belirtildi.
Beykoz Belediye Meclisi’nin Mart ayı olağan toplantılarının ilk oturumu gerçekleştirildi. Meclis Başkan Vekili Gaye Zayıf’ın yönettiği toplantıda İBB sorumluluğundaki 1’inci ve 3’üncü etap planlarının mahkeme tarafından yürütmesinin durdurulduğu söylendi.
Gündeme geçilmeden önce gündem dışı söz alan meclis üyeleri Temel Karadeniz, Gül Biçer, İbrahim Özdemir, Gülsüm Yılmaz ve Sema Asuman Aydın, Necmettin Erbakan’ın vefatının 10’uncu yıldönümü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla birer konuşma gerçekleştirdi.
CEMAL YAVUZ: MÜJDELİ HABER MEYVESİNİ VERMEYE BAŞLADI
CHP Meclis Üyesi Cemal Yavuz’da gündem dışı söz alarak Çavuşbaşı’nda satılan yerlerin fiyatlarının yüksek olduğunu söyleyerek; Sayın Belediye Başkanı, Ankara’dan müjdeli haberlerle döndü. Bu haber, Çavuşbaşı, Çiftlik ve Çengeldere Mahallelerinde İSKİ alanında kalan yerlerin tapularının verilmesiydi. Bu müjdeli haber meyvesini vermeye başladı. Bu günlerde bu yerlerin satışı için belediye tarafından vatandaşa tebligat gönderildi. Tebligatta, “tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde belediyemiz tarafından belirlenen satış şartlarına uyarak yerinizi alabilirsiniz aksi takdirde satış bedeline itiraz veya dava konusu etmeniz halinde hak sahibi olmanız ve doğrudan satış hakkında mı yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır” diyor. Satış şartları ise şöyle, 1 dönüm yerin fiyatı 1 milyon TL ve indirimlerden sonra 600.000TL oluyor. Plansız yerlerdeki fiyat bu şekildedir. Çok acil bir şekilde başta Çiftlik ve Çengeldere mahallesi sakinleri olmak üzere kamuoyuna açıklama yapması gerekiyor. “ dedi.
NAZIM KESKİN: 0-300 İÇERİSİNDE KALAN HAK SAHİPLERİ YERLERİNİ ALIYOR
AK Parti Meclis Üyesi Nazım Keskin de söz alarak şunları söyledi. “CHP grubu tarafından Çavuşbaşı’nda 2B fiyatlarının çok yüksek olduğu söyleniyor. Hepimiz gayet iyi biliyoruz ki o dönem rahmetli Belediye Başkanımız Yücel Çelikbilek ve AK parti grubunun gayretleriyle Türkiye’de hiç olmayan bir şey gerçekleştirilmiş ve 2B birim fiyatları yaklaşık %50 indirimle üzerindeki hak sahiplerine satışı gerçekleştirilmiştir. Örneğin, Çavuşbaşı Baklacı mahallemizdeki o dönemde 1 parsel 130 bin liraya tapusunu vatandaşa verebilir iken hemen yan sınırındaki Çekmeköy ortalama fiyatları 750 bin TL civarlarındaydı. Günümüzde de biliyorsunuz ki Çavuşbaşı mutlak koruma bantı içerisindeki bugün konu olan bölgemiz belediye dahi devri yapılmaması gereken alanlardı. Buralar üzerinde hak sahipleri de olsa yeşillenecek alan olarak gözüküyordu. Şimdi ise bu alanların üzerindeki kullanıcılarına satma hakkı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. AK Parti ilçe başkanımız ve belediye başkanımızın gayretleriyle mutlak koruma 0-300 alanı içerisinde kalan bu alanların Beykoz Belediyesi’ne devri gerçekleştirilerek hak sahiplerine satılıyor. “
297 HAK SAHİBİMİ FAYDALANIYOR
Fiyat değerlendirmesine de geldiğimiz zaman 600 bin lira gibi bir rakam belirtiyorsunuz hayır öyle değil bireysel tek parseller üzerinde de fiyat belirlemenin de doğru olmadığı aşikardır. Belediyemizin kıymet takdir komisyonumuz vardır. Bu ekibimiz arazide gerekli araştırmaları incelemelerinde yaptılar ve bölgenin güncel satış değerlerinin ortalama peşin üzerinden dörtte birini denk gelecek şekilde bir fiyat belirlemesi yaptılar. Şu anda 290 ila 500 civarlarında bir nakit ödeme birim fiyatları ortaya konulmuştur. Toplamda satılacak alanda 297 hak sahibimiz var. Bu kişilere de satılacak alanlardaki ortalama satış bedeli ile 430.000 TL civarlarındadır. Bölgenin de bu fiyatları belirlenirken güncel değerlendirmesi yapılan 5 binlik planlardaki bölgenin şerefi haklalar belirlenerek ortaya konulmuştur. Belki düşündüğümüzün bir tık üzerinde gözüküyor olabilir ama hemen akabinde ortaya çıkacak olan planlama ile beraber de değeri açısından gayet makul bir seviyeye taşınmış olacaktır.
SADULLAH KABAHASANOĞLU: ERBAKAN HOCAMIZI 9 SAAT AYAKTA BIRAKAN ZİHNİYET BUGÜN ONU HAYIRLA YAD EDİYOR
AK Parti İBB ve Beykoz Meclis Üyesi Sadullah Kabahasanoğlu ise Necmettin Erbakan’ı anarak başladığı konuşmasında “Hocamızın 10’uncu vefat yıldönümünde rahmetle anıyorum. Kendisinden çok şey öğrendim. Bugün hem sevinç hem de bir hüznü yaşıyorum. Erbakan hocamızı 9 saat ayakta savunma yapmak zorunda bırakan zihniyet bugün onu hayırla yad ediyor. O günler için üzülüyorum bugünler için ise seviniyorum. İnşallah bundan sonrada aynı anlayışla devam ederler.” Eleştirisinde bulundu.
MÜLKİYET KONUSU %90 GÜNDEMDEN DÜŞMÜŞTÜ
Kabahasanoğlu sözlerinin devamında ise şunları söyledi; Başkanım 1-2 konuyu teknik olarak değerlendirmek üzere hatırlatmalar yapmak üzere söz aldım bunlardan bir tanesi Beykoz’un en önemli sorunları başında konuşulan hepimizin en birinci gündeminde olan hem vatandaşlarımızın en çok dile getirdiği hem de meclisimizde en çok yer bulan konulardan mülkiyet sorunu ve imar sorunudur. Mülkiyet konusu aslında %90 oranında gündemden düşmüş Bir konudur. 2B kanunu’yla aslında Beykoz’da yaklaşık 16 milyon metrekare 2B alanı bulunmakta bu alanların 14,4 milyon metrekaresi yani biz de 89 buçuk oranında olanı vatandaşa tapulandırılmıştır. Geriye kalan 100’de 10 buçukluk bir kısım vardır onlar da hukuki mevzuat müsaade ettiği sürece işlemler yürütülmek yoluyla devam etmektedir.
PLANLAMA YETKİSİ VE SORUMLULUĞU İBB’DEDİR
Beykoz imar planlama açısından üç temel hat üzerine oturuyor üç ana noktadan bölümden oluşuyor. Bunlardan bir tanesi Boğaziçi öngörünüm alanlarıdır bir tanesi geri görünüm ve etkileme bölgeleridir. Üçüncüsü de doğal SİT alanlarıdır. Ön görünüm alanlarında imar yapma yetkisi, plan hazırlama işini sekreterya kısmı Boğaziçi imar müdürlüğünde yani İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde karar noktası Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olan Boğaz Kurulu’ndadır. Geri görünüm ve etkileme alanları ile ilgili imar planlama yetkisi ve sorumluluğu İstanbul büyükşehir belediyesindedir. 1/5000 Nazım planları İstanbul büyükşehir belediyesi yapar, o planlara bağlı olarak 1/1000’lik uygulama planlarını ilçe belediyeleri yapar. Yine İstanbul büyükşehir belediyesinin onayını almak kaydıyla.
BİRLİKTE…
Son olarak doğal sit alanları bunlarda bizim geri görünüm ve etkilenme bölgelerinin arka tarafında kalan bölgelerdir buralarda da imar planlama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndadır. AK parti 19 yıldır Türkiye’de tek başına iktidar dolayısıyla pek çok halkımızı ilgilendiren ülkemizi ilgilendiren sorunu peyderpey çözüm noktasına taşıdığı gibi Beykoz’umuzdaki imar ve mülkiyet konularını da sıfır noktasından alıp %90’lara kadar mülkiyeti getirmiş durumdadır. 23 Haziran’dan sonra İstanbul’da fiili durum var bu milletimizin kararıdır. Herhangi bir konuda kısmen ilçe belediyesini, kısmen büyükşehri, kısmen bakanlıklarımızı ilgilendiriyorsa da birlikte çözüme varmak, birlikte konuşmak, birlikte üretmek birlikte yol almak mecburiyetimiz var.
1 VE 3 ’ÜNCÜ ETAP PLANLARINDA YÜRÜTMEYİ DURDURMA
Şuan sıcak bir konu olarak iptal edilen, yürütmesi durdurulan 1’inci etap planları var. Burada süreci takip eden, planları yapan, mahkemelerde durumu savunan İBB’dir. İlçe Belediyemiz de davayı müdahil oluyor konuyu takip etmektedir. Yine son günlerde 3’üncü Etap planları ile ilgili bir yürütmeyi durdurma söz konusudur. Büyükşehir Belediyemiz ile Beykoz Belediyemizin birimleri birlikte konuşarak, çalışarak beraber orada bir argüman üretmeye çalışıyorlar.
TÜRKİYE’DE SADECE ÇAVUŞBAŞI’NA…
Çiftlik Mahallesi’nde, Çengeldere Mahallesi’nde şu an bahsedilen 2B satışlarla ilgili sürecin hukuki altyapısını oluşturan Elmalı Havza koruma yönetmeliği Şubat 2019 tarihinde çıktı. Dolayısıyla yönetmeliği hazırlayan İSKİ, onaylayan ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır. Türkiye’de sadece Çavuşbaşı’na bölgesine verilen kontrollü yaşam alanı tanımlaması getirilerek oradaki mülkiyet sorununun çözülmesinin önü açıldı. Şimdi de oradaki hak sahiplerine tapularını verilmesi süreci devam ediyor.
Toplantı gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.