İki belgesel film ilk kez Beykoz Kundura Sinema’da!

Mısır ve Rusya’daki kadınların hayatlarını konu alan iki belgesel film Türkiye’de ilk kez Beykoz Kundura Sinema’nın çevrimiçi izleme platformu Kundurama’da gösterime girdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mısır ve Rusya’daki kadınların hayatlarını konu alan iki belgesel film Türkiye’de ilk kez Beykoz Kundura Sinema’nın çevrimiçi izleme platformu Kundurama’da gösterime girdi. 

Beykoz Kundura Sinema’nın çevrimiçi izleme platformu Kundurama’nın güncellenen programında bu hafta, muhafazakârlığın dayattıkları ile değişim ve özgür yaşam arzusu arasında sıkışıp kalmış Mısırlı ve Rusyalı kadınların hikâyelerini anlatan iki belgesel film gösterime girdi.

14 Mayıs Cuma günü sınırlı kontenjanla gösterime giren filmler, Türkiye’de ilk kez Beykoz Kundurama’da seyirciyle buluştu ve 30 Mayıs’a dek İngilizce ve Türkçe altyazı seçenekleriyle, ücretsiz izlenebilecek.

İsviçreli yönetmen Julia Bünter imzalı “Fiancées / Nişanlılar”, sosyal geçmişleri ve dini mezhepleri farklı Mısırlı üç kadını evliliğe giden uzun ve karmaşık yolda yakın çekim takip ederken; Rusyalı yönetmen Alina Rudnitskaya’nın ülkesinden üç kadını yedi yıl boyunca izlediği “School Of Seduction / Baştan Çıkarma Dersleri”, ‘tercihen zengin adamlar’ı baştan çıkarmanın yollarının öğretildiği bir kursa giden üç kadının yaşadıklarını anlatıyor.

BEYKOZ KUNDURAMA’DA: ARAP BAHARI’NIN GENÇLERİ

Dünya prömiyerini 2019’da Visions Du Réel’in Ulusal Yarışma’sında yapan ve Tirana Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü, Mumbai Film Festivali’nden de En İyi Kurgu Ödülü’nü kazanan “Nişanlılar”, sosyal geçmişleri ve dini mezhepleri farklı Mısırlı üç kadının evliliğe giden uzun ve karmaşık yolda yaşadıklarını anlatıyor.

KAHİRE’DE MODERN TOPLUMUN PORTRESİ

Bu üç kadının düğün hazırlıklarını kaydedebilmek için 2015’te Cenevre’den Kahire’ye taşınan Julia Bünter, 2011’de ‘Arap Baharı’nın simgesine dönüşen Tahrir Meydanı isyanı ve 2013’teki askeri darbe başta olmak üzere çok sayıda siyasi, kültürel ve ekonomik çalkantı yaşayan günümüz Mısır toplumunu, nüfusun yüzde 60’ını oluşturan gençlerin sorgulamaları eşliğinde keşfe çıkarıyor. Gençlerin değişim ve özgürlük arzuları ile muhafazakâr toplumun onlardan bekledikleri arasında sıkışıp kalmış hayatlarını yargıya dönüştürmeden anlatmayı seçen Bünter, kahramanlarını olabildiğince yakın çekim izleyerek, devrimin Mısır orta sınıfı içinde yol açtığı değişimi incelikle ve samimiyetle anlatmayı başarıyor.

BEYKOZ KUNDURAMA’DA: ÜÇ KADININ KESİŞEN HAYATLARI 

Yönetmen Alina Rudnitskayanın “Bitch Academy” (2007) isimli kısa belgeselinin bir devamı niteliğindeki “Baştan Çıkarma Okulu”, modern Rusyanın ataerkil toplum yapısıyla şekillenen ideal kadın’ tanımını; 30lu yaşlarda, birbirinden çok farklı arka planlara sahip üç Rusyalı kadının zengin bir eş bulmak amacıyla kesişen hayatları üzerinden ele alıyor.

ATAERKİL YAPI İLE MÜCADELE

Psikolog Vladmir Rakovskynin liderliğinde kurulan Baştan Çıkarma Okulu”nda bir araya gelen Diana, Lida ve Vikanın bu okul bünyesinde verilen; kadınların nasıl giyinmesi gerektiğinden nasıl konuşması gerektiğine, ayrılıkla sonuçlanabilecek krizlerin yönetiminden beslenme şekillerine varan çeşitli dersler üzerinden öğrendikleri kadınlık performansını adım adım izleyen belgesel, incelikli ve çok boyutlu bir toplumsal cinsiyet okuması ortaya koyuyor. Bu üç kadını yedi sene boyunca takip eden belgeselin anlatısı, günümüz Rusyasında köklenmiş toplumsal cinsiyet normlarına eleştirel bir bakış açısı getirirken, bu ataerkil yapının kendini nasıl sürekli yeniden inşa ettiğini de ülkenin lideri Vladimir Putinin çeşitli konuşmalarından çeşitli alıntılarla örnekliyor.

TÜRKİYE PRÖMİYERİ BEYKOZ’DA 

Rusyanın ataerkil toplumsal düzeninde kendilerine daha geniş bir özgürlük alanı açacak sosyal statüyü ancak zengin ve prestijli bir erkeğin yanında bulabilecekleri fikrini içselleştiren bu üç kadının mutluluk arayışının beraberinde getirdiği pek çok çelişki, soru ve sorunu yıllara yayılan özenli bir emekle sunan belgesel; yönetmen Rudnitskayanın ifadesiyle bu üç kadın üzerinden kendi kişisel hikâyesini de anlatıyor. Geçtiğimiz yıllarda Moskova, Sydney, Zürih gibi çeşitli film festivallerinde gösterilen “Baştan Çıkarma Okulu”, Türkiye prömiyerini ise Beykoz Kundura Sinemada.

 “Nişanlılar” ve “Baştan Çıkarma Dersleri”, 14 Mayıs-30 Mayıs tarihleri arasında Kundurama’da orijinal dilinde, İngilizce ve Türkçe altyazı seçeneğiyle yayında olacak ve sınırlı kontenjanla ücretsiz izlenebilecek.

İki belgesel film ilk kez Beykoz Kundura Sinema’da!
Bizi Takip Edin