Engelli araçlarda ÖTV muafiyeti kadük hale geldi!

Malumunuz engellilere tanınan haklar kapsamında ÖTV muafiyeti söz konusu. Her yıl “Yeniden değerleme oranı” ile belirlenen haliyle meydana çıkan limitler çerçevesinde engelli vatandaşlarımızın alabileceği motorlu taşıtın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Malumunuz engellilere tanınan haklar kapsamında ÖTV muafiyeti söz konusu. Her yıl “Yeniden değerleme oranı” ile belirlenen haliyle meydana çıkan limitler çerçevesinde engelli vatandaşlarımızın alabileceği motorlu taşıtın maksimum değeri belirleniyor.

Kimler ÖTV muafiyetli araç alabiliyor?

Bireyin engellilik yüzdesi 90 ve üstündeyse sıfır araç alırken ÖTV’den muaf tutuluyor. Bu oran dahilinde engelli birey ister kendisi isterse de tayin ettiği bir yakını aracı kullanabiliyor. Engelli birey 18 yaşın altındaysa ailesi kendisi adına işlemleri yürüterek aracı ÖTV’siz alabiliyor.

ÖTV muafiyetli araçlar satılabilir mi?

ÖTV muafiyetiyle alınan araçlar 5 yıl boyunca satılamıyor. 5 yıl dolmadan satılmak istenirse önce aracın ÖTV tutarının ödenmesi gerekiyor ve sonrasında satış yapılabiliyor. Araç kaza sonrası pert olup trafikten çekilirse ya da doğal afet nedeniyle kullanılamaz hale gelirse ÖTV ödemeden yeniden sıfır araç alınabiliyor. ÖTV’siz alınan araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden de muaf oluyorlar.

Üst limit ne kadar?

2022 yılı Ocak ayında yürürlüğe giren haliyle; 2022 için belirlenen ÖTV muafiyetli engelli aracı almak için üst limit 450 bin TL’dir.

Sorun nedir?

2022 yılında hem artan iç enflasyonumuz hem de küresel tedarik zincirinden ve hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle artan otomobil fiyatları 450 bin TL’lik üst limitin kadük yani kullanılamaz hale gelmesine sebep oldu. Yani sözün kısası 450 bin TL’ye otomobil kalmadı!

Bu nedenle engelli araç almak isteyen vatandaşlarımız mağduriyet yaşamaktadırlar.

Her yıl belirlenen “Yeniden Değerleme Oranı” “YDO” ile güncellenen fiyatlar bu sene yılın ilk beş ayında geri kalmıştır. Vatandaşlarımızdan gelen yoğun talep bu mağduriyetin giderilmesi için her yıl bir kez “YDO” ile güncellenen rakamların bu seneye özel yılın ortasında da güncellenmesidir.

Evvelki gün Meclis'ten geçen kira artışı da tek seferlik bir düzenlemeye yol açtı. Son dönemde büyük bir kaos yaratan kira artışı konusunda yeni bir düzenleme gerçekleşti; konutlardaki kira artışında tavan oran, bir önceki ay tüketici fiyatları endeksinde oluşan yıllık ortalama artış oranı iken, bu sınırlamanın askıya alınması kararlaştırıldı. 1 Temmuz 2023’e kadarki kira yenilemelerinde bir önceki kira bedelinin yüzde 25’inin aşılmaması öngörülüyor.

Her yıl Ekim sonunda açıklanan “Yeniden değerleme oranı” 2023 yılı için mevcut enflasyon rakamı ile muhtemel enflasyon göz önüne alındığında yüzde 90’nın üzerinde oluşacak.

Maksadın hasıl olması adına mağduriyet yaşayan engelli vatandaşlarımız için kira artışında olduğu gibi tek seferlik, ve yıl sonunu beklemeden, yıl içerisinde, muhtemel “YDO” nun yarısı kadar (%40-45) bir güncellemeyi yapmak Ticaret Bakanı Sn. Mehmet Muş ve Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Nureddin Nebati’nin gündeme alması gereken bir konudur.

Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan’ın bu konudan haberdar olması bile bu mağduriyetin giderilmesine yeteceği kanaatindeyim. Zira Sn. Erdoğan’ın bu konulardaki tavrı hep halkı ve mağduru önceleyen şeklinde gerçekleşmiştir. Umarız bu konuda da öyle olur…

Engelli araçlarda ÖTV muafiyeti kadük hale geldi!
Bizi Takip Edin