40 yıldır tahrip edilen, adım adım yok edilen Küçüksu Çayırı’na bir darbe daha… Bu kez de çayır bölünüyor. Beykozlular, boydan boya çitlerle kaplanan mesire alanının halkın kullanımına kapatılacağını iddia edip yetkilileri göreve çağırıyor…
BEYKOZ Küçüksu Çayırı ve makus talihi malumunuz… Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuş, yüzyıllar boyu şenliklere ev sahipliği yapmış, onlarca anıt ağacın bulunduğu bu tarihi mekân, tam 40 yıldır hunharca tahrip ediliyor, can çekişiyor. Bir zamanlar kentin en gözde mesire yeri olan bu doğa harikasının başına neler gelmedi ki! Saymakla bitmez…
MAKUS TALİHİ
Önce Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün yapımı sırasında şantiye sahasına çevrildi, ardından Küçüksu Deresi’nin ıslahı sırasında hafriyat döküm alanı olarak kullanıldı, sonra İETT garajı yapılırken bazı bölümlerine beton atıldı, yetmedi hayvan pazarı ve hurdalık açıldı ve daha neler neler… İşte tüm bu iç acıtan süreç boyunca Beykozlular hep mücadele etti, çayırı kurtarmak için çırpındı durdu. Peki sonuç! Elde var sıfır. Her bir darbede protesto gösterileri, imza kampanyaları, suç duyuruları yapıldı ama çayıra yeni bir darbe vurulmasına engel olunamadı. Beykozluların gücü çayırın kaderini yenmeye yetmedi. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl çayırın üçüncü köprünün yapımı sırasında da şantiye sahası olarak kullanılması gündeme gelince ortalık bir kez daha karışmıştı. Beykozlular yine ayaklanmış, yine eylemler, kampanyalar falan düzenlenmişti. Henüz çayırın üçüncü kez şantiye sahasına dönüştürülüp dönüştürülmeyeceği netlik kazanmamışken, tartışmalar sürerken bu sefer de çayırın bölünmesi için çalışma başlatılmasın mı! Evet… Şimdi de çayır tellerle bölünüyor, halkın kullanımına kapatılıyor. Çeşitli iddialar var… Çayırın mülkiyetini elinde bulunduran Marmara Üniversitesi’nin, alanın bir kısmını TIr parkına kiraya vereceği söylentisi ağırlık kazanıyor. Şu günlerde çayırda hummalı çalışmaların yapılması, koca koca tel örgülerin çekilmesi de bu iddiaları güçlendiriyor. Uzun yıllardır Küçüksu Çayırı’nı kurtarmak için mücadele Eden anadoluhisarı Turizm Derneği, yine harekete geçti tabii…
YETTİ ARTIK!
Beykoz Kaymakamlığı’na, anıtlar Kurulu’na başvuruldu, imza kampanyası başlatıldı… Dernek üyelerinin mesajı açık: “Bunca yıldır çayırın başına gelmedik kalmadı. Yeter artık. Yeşil alan göz göre göre yok edilecek. Her şeyden önemlisi çayır halkın kullanımına kapatılacak. Kenti yönetenler artık bir şeyler yapmalı. Çayır eski, yemyeşil günlerine döndürülmeli…”
‘Amacı dışında kullanıldı’
Marmara Üniversitesi rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Selçuk, Küçüksu Çayırı’nın tel örgülerle kapatılmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Burası daha önce halka açık bir yerdi. ancak zamanla amacının dışında kullanılmaya başlandı. Marmara Üniversitesi’nin tapulu arazisi olduğu halde anadoluhisarı Spor Kulübü burada inşaat yapmıştı. Birkaç halı saha, mısırcılar, hatta lokanta bile yapılmıştı. Biz de bunun böyle olamayacağını söyledik. arsanın boşaltılması için ihtarname çekildi, buna rağmen arazi boşaltılmayınca yıkım gerçekleşti. arazi 50 dönüm.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de çayırda küçük bir arazisi var. Biz İBB ile ortaklaşa bu araziyi projelendirmeye karar verdik. Nisan ayında projeyi tamamlanıp arazi yeniden halka açılacak. Projede otopark, halı saha ve çay bahçesi olacak. Daha önce bu arazi üzerinde yer alan cami ve polis karakolu da yeniden inşa edilecek. Yaptığımız tüm uyarılara rağmen arazide amacı dışında faaliyetler devam edince biz de çitle çevirmek zorunda kaldık.”
Esra Boğazlıyan
[email protected]
Kaynak:Habertürk