Beykoz’un oldukça büyük bir kısmını kapsayan 1/1000 Ölçekli Boğaziçi Alanı Gerigörünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı İBB tarafından onaylandı.
Çubuklu, Kavacık, Göztepe, Yenimahalle, Anadoluhisarı, Göksu ve Kanlıca Mahallelerinin bir kısmını kapsayan 1/1000’lik 2.etap planları yürürlüğe girdi.
2024 yılında askıya çıkan uygulama imar planı ile önceki planda parsel büyüklüğüne göre belirlenen emsal kısıtı ve minimum parsel büyüklüğü şartı da kaldırıldı. Bu sayede, ifraz (parseli bölebilme) koşulu kolaylaştırıldı.
Bu imar planı ile önceki plana göre yapılaşma koşulları artırılmış olup bodrum, çıkma ve çatı piyesi ile ilgili kısıtlar kaldırıldı.
Planlama alanı, 1983 yılında yürürlüğe giren 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu kapsamında olup kanun gereği hesaplar brüt alan üzerinden yapılıyor. Daha önce terk edilmiş alanlar ve imar planında terki bulunan parsellerin hesabı da brüt parsel alanı üzerinden yapılıyor.
Terke konu alanlarda ise sadece Boğaziçi Alanı’na özgü olan ve vatandaşların menfaatine 0.15 olan Boğaziçi Kanununda Taban Alan Kat Sayısı (TAKS) hesabı kullanılıyor.
Rezerv Alan Planı ile Revizyon Planı ise vatandaşlar tarafından sıkça karıştırılmaktadır. 2. etap plan bölgesinde Rezerv Alanı bulunmazken, Rezerv Alan kavramı kentsel dönüşüm alanlarında kullanılmaktadır.
Beykoz Belediyesi tarafından vatandaşı daha kolay bilgilendirmek adına Kavacık’ta (Mezarlık Karşı) ‘’İletişim Noktası’’ kuruldu.