Prematüre çocuklara dikkati çekmek ve farkındalığı sürdürmek amacıyla her yıl Dünya Prematüre Günü’nde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Her yıl 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nde, ülkelerin sembol yapıları mor renkle aydınlatılarak, erken doğuma dikkat çekiliyor.
Bu kapsamda, önemli günlerde renk ve ışık gösterileriyle aydınlatılan İstanbul’un simge noktalarından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 17 Kasım Dünya Prematüre Çocuklar Günü’ne dikkati çekmek için mor renkle aydınlatıldı.
Bir ayağı Beykoz’da bulunan FSM Köprüsü, akşam saatlerinde mor renge büründü. İstanbul’un gerdanlığı olan köprü, şehrin siluetine ayrı bir güzellik kattı.
17 KASIM DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ HAKKINDA
Dünya Prematüre Günü, prematüre doğum sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla her yıl 17 Kasım’da kutlanıyor. Her yıl dünya genelinde yaklaşık 15 milyon bebek erken doğuyor ve bu oran her 10 bebekten birine denk geliyor. Ne yazık ki, her yıl yaklaşık 1 milyon çocuk erken doğum kaynaklı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Hayatta kalan birçok prematüre bebek ise öğrenme güçlüğü, görme ve işitme sorunları gibi ömür boyu sürecek engellerle karşılaşıyor.
Dünyada her 10 bebekten biri 37 haftadan önce prematüre olarak doğuyor. Son yıllarda endüstrileşmiş ülkelerde prematüre doğumların sayısı artış gösteriyor. Avrupa’da her yıl yaklaşık 500.000 bebek prematüre doğarken, Türkiye’de bu sayı yılda 150.000’e ulaşıyor. Bu bebeklerin 50.000’i ise 1.000 gramın altında doğuyor ve hayatta kalmak için zorlu bir mücadele veriyor.
Prematüre doğumlar, bebek ölümlerinin en yaygın nedeni olarak öne çıkıyor. Ancak prematüre doğumların %50’sinin nedenleri hala bilinmiyor. Bu durumun beklenmedik bir şekilde herkesin başına gelebileceği unutulmamalı. Prematüre doğumlar aileler için büyük bir duygusal yük, toplum içinse önemli bir ekonomik ve sosyal yük oluşturuyor. Doğum süreci ailelerde şaşkınlık, tedirginlik, korku, kabullenmeme, isyan, suçluluk, sevgi, umut ve bekleyiş gibi karışık duygulara neden oluyor.
Yorumlar kapalı.