Anadolu Hisarı'ndaki manevi hazineler

Sevgili Beykozlular,

Bu seferki yazımda, içinde bulunduğumuz Ramazan ayı münasebetiyle 630 yıllık köklü bir tarihi geçmişe sahip Anadoluhisarı bölgesindeki geçmiş zamanlarda birazda göz ardı edilmiş manevi hazinemiz olan ibadet yerlerinin tanıtımını..

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sevgili Beykozlular,

Bu seferki yazımda, içinde bulunduğumuz Ramazan ayı münasebetiyle 630 yıllık köklü bir tarihi geçmişe sahip Anadoluhisarı bölgesindeki geçmiş zamanlarda birazda göz ardı edilmiş manevi hazinemiz olan ibadet yerlerinin tanıtımını paylaşacağım.

Eski tarihten geriye doğru sıralamak gerekirse öncelikli Muhaşşi Sinan Camii gelir. Hicri 954 Rumi 1574 yıllarına tekabül eden eser Banisi muhaşşi (Haşiyeci) Sinanaeddin Yusuf bin Hüsameddin efendidir. Özelliği İstanbul’un fethinden öce Anadolu yakasında ilk Müslüman yerleşim mahallesi olan A.Hiasarı’nda ilk ezan okunan camii olması ile diğer özelliği ise minaresinde güneş saati olması özelliği ile dikkat çekmesidir.

Tarihi Mezarlık: A Hisarı -Göksu deresi kenarında bulunan Yıldırım Beyazıt dönemine ait ilk mezarlığın 1397 yıllarında yapıldığı belirtilmektedir. 

Tarihi Namazgah: Hisar kalesi içi Toplarönü mevkiinde bulunan Namazgah,  Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra kalede görev yapan askerlerin namaz kılması için yapılmıştır.

Mihrişah Valide Sultan Camii: 1750 yılında yapılmış olup,  Mihrişah Valide Sultan , Sultan  3. Selim’ in annesi 3. Mustafa’nın eşidir. Küçüksu’da bulunan cami 1835 yılında 2. Mahmut tarafından tekrar tamir edilerek hizmet vermiştir. Osmanlı döneminden sonra ilgisiz kalarak çeşitli amaçlarda kullanılmış ve daha sonra kapatılmıştır. 2012 Yılı itibari ile Beykoz Belediyesi tarafından projelendirilerek İBB tarafından aslına uygun olarak yeniden yapılarak hizmet vermektedir.

Peksimetçi Salih Ağa Camii: 1767 yılında vefat eden Peksimetçi Salih Ağa tarafından 1760 senesinde ahşap mescit olarak yapılmıştır. 1830 yılında Sultan 2. Mahmut fermanı ile aslına uygun olarak tamir edilmiştir.1962 yılında etrafına taş duvar eklenerek genişletilmiş 1995 Yılında 3 katlı beton yapıya dönüştürülerek hizmet vermektedir.

Bu yazımda anlatacağım açık hava namazgahımız, Yıldırım Beyazit Hisar Kalesini yaptırdıktan sonra Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethedince kaleye çeşitli eklemeler yaparak Namazgah’ı da askerlerin ibadetlerini yapmaları için yaptırmıştır. Osmanlı döneminden sonra Cumhuriyet döneminde 1950 lı yıllarda hizmete girdiği bölgemizin eski insanlarından Ahmet Yavaş tarafından şöyle anlatılmaktadır: “1950’li yıllarda o zamanki devlet idarecileri hizmete açtılar, imamlığını Hafız Harun YAVAŞ yapmaktaydı, bizler semt halkı olarak daha çok ilgi gösterdik az nüfus idik ama çok katılım olur idi. 1985 yılları Özal dönemi ilk Beykoz Belediye Başkanı Ali ZENGİN Tarafından yeniden hizmete açıldı.  Bu dönemi de dahil edersek Ramazan’ın yaz dönemine denk gelen 3’üncü yaz Ramazan’ını görmüş kişiyim

2000’li yıllar sonrası Muharrem ERGÜL başkanlığı döneminde aynı hizmet devam ederken şimdiki Beykoz Belediye Başkanımız Yücel ÇELİKBİLEK döneminde her yıl 29 Mayıs İstanbul’un fethi gününe denk getirilerek fetih kutlaması programı ile her Cuma namazı kılınmaktadır. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle altı yıldır Teravih namazlarını da biz semt halkı olarak idari ve mülki yetkililerimizin bilgisi, desteği ve müftülüğümüzün izni ile semtimizin emekli sevilen din görevlisi(imam) Mehmet Özer ÖZALP önderliğinde manevi haz duygularının doruğa eriştiği, halkımızın akın akın zevkle geldiği ve ibadet ettiği ecdadımıza dua ile yad ettiği bir huzur yeri özelliğini korumaktadır. Şahsım olarak ve birkaç arkadaşımızla namazgahımızda yaptığımız hazırlık çalışmaları ile hocamıza yardımcı olmakla ve her teravih Müslüman kardeşlerimize küçük ikramlarla farklı bir ramazan keyfi yaşatmaktayız. Bu huzurlu manevi görev İstanbul yaşantısındaki stresli yorucu günleri unutturarak manevi haz ile doyurmaktadır. Dikkat çeken güzel bir görünümü olan bölgemize, Avrupa yakasından bakıldığında namazgahımız üç camii arasında özel bir konuma sahiptir.

İstanbul’da ilk olan açık hava namazgahımız gelenler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Halkımızın çeşitli düzenleme istekleri olsa da korunması gereken eser olması sebebiyle mevcut yapı korunarak yaşatılmaya devam edilecektir.

Bu manevi ve huzur veren hizmetin ihya edilmesi konusunda ilçemizin önceki dönem Kaymakamları Cengiz GÖKÇE ve Aydın ERGÜN şimdiki Kaymakamımız Ahmet KATIRCI Belediye Başkanlarımız H.Ali ZENGİN ve Muharrem ERGÜL ile şimdiki üç dönem belediye başkanlığı yapan Yücel ÇELİKBİLEK başkanımıza ve ekibine önceki Müftümüz Hüseyin DEMİRTAŞ’ a yeni müftümüz Ali EFE’ye her fırsatta yalnız bırakmayan din görevlisi abilerimize bu hizmete öncülük ve emeklerinden dolayı semt ve bölge halkı adına teşekkür ederiz.

Ayrıca hocamızla bu hizmet esnasında birlikte olduğumuz Ahmet YAVAŞ abimiz, Barkın KOTİL ve Yaşar BABUZ kardeşlerimiz ile bize destek olan hayırsever tüm dostlara hiç bir semte nasip olmayan bu manevi haz dolu göreve ilgilerinden halkımıza sonsuz teşekkürler.

Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım.

Anadolu Hisarı'ndaki manevi hazineler
Bizi Takip Edin