Beykoz Kız Teknik ve Meslek Lisesi Uygulama Okulu’nun anaokulu öğrencileri, sergiledikleri bir tiyatro oyunu ile 23 Nisan’ı kutladılar.
Beykoz Kız Teknik ve Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Uygulama Ana Okulu’nun minikleri, öğretmenleri Aslı Nişancı Şişman’ın hikâye anlatımı eşliğinde sergiledikleri bir tiyatro oyunuyla hem 23 Nisan’ı kutladılar, hem de kendilerini hayranlıkla izleyen büyüklerine çevre dersi verdiler!
Ayakta alkışlandılar!
Tiyatro gösterisine, Beykoz ilçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Yekrek’in eşi Hülya Karakurt Yekrek, Şube Müdürü Necla Çağlayan, araştırmacı Dilek Yıldırım, Halk Eğitim Müdürü Beycan Kal, Beykoz Kız Teknik ve Meslek Lisesi Uygulama Okulu’nun öğrencileri, Acıbadem Hasan Tan ilköğretim Okulu 3-A sınıfı öğrencileri ile anaokullu minik öğrencilerin velileri katıldılar.
Miniklerin Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nin sahnesi üzerindeki performansları ve giydikleri kostümler, oyunun sonunda büyükleri tarafından ayakta alkışlandı.
Miniklerden 23 Nisan’ın anlamına katkı
Beykoz Kız Teknik ve Meslek Lisesi Uygulama Okulu Müdiresi Müzeyyen Özgür oyunun öncesinde yaptığı konuşmada, hazırlanan tiyatro oyununu, 23 Nisan’ın anlamına katkıda bulunmak amacıyla hazırladıklarını belirterek, salonu kendilerine tahsis eden Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e teşekkürlerini sundu.
Öğretmenleri hakları ödenmez
Okul Müdiresi Özgür’den sonra konuşan Beykoz İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Necla Çağlayan ise, kendisinin de 22 yıl anaokulu öğretmenliği yaptığını belirterek, “ her meslek güzeldir ama öğretmenlik mesleği kadar güzel bir meslek yoktur; öğretmenlerin hakları asla ödenmez” dedi. Konuşmasında okul öncesi eğitimin önemine de vurgu yapan Çağlayan, “ 7 yaşına kadar öğrendikleriniz, 70 yaşına kadar öğrendiklerimize bedeldir” ifadesini kullandı.
Atatürk’ün çocuk sevgisinin bir göstergesi
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi öğretmeni Sema Bozbay da yaptığı konuşmada, 23 Nisan’ın önemine değindi. Bozbay, T.B.M.M.’nin açılışının 92. yıldönümünü coşku ile kutlayacaklarını ifade ederek, ilk defa 1929 tarihinde kutlanılmaya başlayan 23 Nisan’ın, Atatürk tarafından çocuklara armağan edildiğini hatırlattı. “Dünyada çocuklarına bayram armağan eden ve bunu diğer uluslar ile paylaşan tek devlet” olduğumuzu ifade eden Sema Bozbay, bunun “Atatürk’ün çocuklara olan sevgisinin bir göstergesi olduğunu” söyledi.
Ve perde sevgi dolu orman cinleri için açıldı!
Büyüklerinin günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalarının ardından ise, perde kuliste heyecanla bu anı beklemekte olan minikler için açıldı.
Doğa Perisi’ni kurtarmak için ellerinden geleni yaptılar!
Gelgelelim, 23 Nisan’ı kutlamak için heyecan içerisinde Doğa Perisi’nin kendilerine yapacakları ziyaret için hazırlanan minik cinleri kötü bir sürpriz beklemektedir! Ormanlarına gelen Doğa Perisi, hiçbir şey anlatamadan bayılmıştır ve bir türlü de uyanmamaktadır. Buna çok üzülen minik cinlerin ise Doğa Perisi’nin neden bayıldığı üzerinde en ufak bir fikirleri dahi yoktur! Ancak onu uyandırmak için birbirinden değişik ve ilginç oyunlar sergilemeye karar verirler. Çünkü Doğa Perisi’nin hep “Çalış, çalış, çalış!” ilkesini savunduğunu bilirler. O nedenle kendilerinin de çalışması gerekmektedir.
Bu amaç ile şiirler okuyan, rontlar, danslar sergileyen minik orman cinleri, her performanslarının arasında da Peri’nin uyanıp uyanmadığını kontrol ederler.
Oyun repliklerine doğaçlama ilaveler yaptılar!
Anaokulu’nun minik öğrencilerinin görülmeye değer sahne performanslarında, oyun replikleri dışında doğal replikler de duymak mümkündü!
Orman cinlerinden Fatih Akay Taymaz’ın, oyun sırasında diğer bir minik arkadaşına hitaben, tiyatro eğitiminin ilk temel kurallardan birini ciddiyetle hatırlatması, izleyenlerinde gülüşmelere sebep oldu: “ Seyircilere arkanı dönüyorsun, farkında mısın?” Böylece minikler, farkında olmadan, büyüklerine halka asla sırt dönülmemesi gerektiği dersini de tekrar hatırlatmış oldular!
Gökyüzü Perisi gökten fotoğraflar indirdi!
Oyun aralarında teknik odada oturmakta olan Gökyüzü Perisi’nin de yardımlarıyla gökten ara sıra bir slayt sunumu indi ve salonda bulunan büyükler, böylece oyuncu minik cinlerin ana okullarındaki hallerinin sergilendiği fotoğrafları izleme olanağı buldular. Ve büyükler, bir daha hissettiler ki, çocuk olmak ne güzel bir şeymiş; çocukken ağlamak da, gülmek de ne kolay şeymiş ve bu hallerin hepsi de çocuklara ne güzel yakışırmış!
Bilge ağaçlar, minik cinlerin imdadına yetişti!
Neyse ki, minik orman cinlerinin yardımına ormandaki bilge ağaçlar koştu ve onlara dünyanın ne kadar çok kirletildiğini, ağaçlara nasıl zarar verildiğini ve bunun insanları ne kadar olumsuz etkilediğini anlattılar. İşte minik cinler bu açıklamalardan sonra anladılar ki, Doğa Perisi, çevre kirlenmesi nedeniyle, atıklar ve çöpler nedeniyle oksijensiz kalmış, hava alamamış ve bayılmış!
Peki, siz büyükler, Bilge Ağaç’ın şu söylediğini daha önceden biliyor muydunuz bakalım? Her biriniz 30’ar ağaç dikerseniz, global ısınmayı önleyebilirmişsiniz!
Şakacı Cin, köstek oluyor!
Gelgelelim, minikler, Doğa Perisi için canla başla çalışırlarken, içlerinden Şakacı Cin işleri biraz zorlaştırmaya başladı ve arkadaşlarının rahat bir ortamda çalışmalarına, Doğa Perisi için müzik yapmalarına fırsat vermedi. Ama ne olursa olsun, minik cinler, kendilerini engellemek isteyen Şakacı Cin’e rağmen asla yılmadılar, çalışmaktan vazgeçmediler; çünkü onlar azimli cinler!
Ve başardılar!
Minik cinler baktılar ki, sorunun sebebi çevre kirliliği, bu konuya dikkat çekmeye karar verdiler. Her biri, üzerlerine “çevre kirletici” faktörlerden oluşan birer kıyafet giyerek, bir defile sergilediler: Plastik tabak giyen cin, ped şişe giyen cin, cips poşetleri giyen cin, naylon torba giyen cin…
Azmin elinden ne kurtulur ki? Çalışmaların karşılığını da sonunda aldılar. Doğa Perisi nihayet ayıldı ve ayıldıktan sonra da cinlerine çalışkanlıkları ve sevgileri dolayısıyla teşekkür etti.
Bu duruma çok sevinen orman cinleri, bunun üzerine bir kutlama yapmaya kara verdiler ve hikâyelerini izlemeye gelmiş olan büyüklerini Oscar ödüllü ünlü sinema filmi “Batı Yakası Hikayesi (West Side Story)”nin müziği ve dansları eşliğinde uğurladılar!
Haber: Arzu Başlantı