Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Beykoz Anadolu Feneri’nin restore edileceğini açıklamıştı. Anadolu Feneri’nin son durumu drone ile havadan görüntülendi.
https://www.youtube.com/watch?v=Ln6toeBjyvg***
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Beykoz Anadolu Feneri’nin restore edileceğini açıklamıştı. Restorasyon yapılacak olan Anadolu Feneri’nin son durumu İHA tarafından drone ile havadan görüntülendi.
Beykoz Yon Burnu’ndaki Anadolu Feneri, İstanbul’un Karadeniz’e açıldığı noktada Karadeniz’den gelip boğaza giren gemilere rehberlik ediyor. Anadolu Feneri’nden, güzel havalarda 16 deniz mili açıklığı görülebiliyor.
1834 senesinde Kırım Savaşı sırasında Fransız ile İngiliz gemilerine boğazın ve Karadeniz’in girişlerini fark edebilmeleri için rehber olması için yaptırılan Anadolu Feneri, 15 Mayıs 1856 senesinde karşısındaki Rumeli Feneri ile beraber kule bölümü de yapılarak Fransızlar aracılığıyla işletilmeye başlandı.
Fener, Fransızlara verilen yüz yıllık işletme imtiyazının iptal edilmesinin ardından 1933 senesinde tamamen Türkiye’ye geçti. Orijinal halini muhafaza eden ender deniz fenerlerinden biri olan Anadolu Feneri, beyaz taştan inşa edilmiştir. Boyu yirmi metre olan fener, 75 metre yükseklikten her saniyede bir beyaz ışık verip denizcileri selamlıyor, ardından da 18 saniyelik bir bekleme süresi başlıyor.
Adil Karaismailoğlu: 1856’da inşa edilen bu yadigârı geleceğe ulaştıracağız
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “İstanbul Boğazı ile Karadeniz’i birleştiren, yüzyıllardır gemilerimizin kıyı emniyetini sağlayan Anadolu ve Rumeli Fenerlerini restore ediyoruz. 1856 yılında inşa edilen bu yadigâr rehberlerimizi geleceğe en zarif ve güzel haliyle ulaştırmaktan gurur duyuyoruz.”