BEDES: Kitaplar yaşama sebebimiz

Beykoz Eğitime Destek Derneği'nin (BEDES) okuyan ve bilinçli bir toplum oluşturmak için düzenlediği etkinlikler tüm hızıyla devam ediyor.

Beykoz Eğitime Destek Derneği'nin (BEDES) okuyan ve bilinçli bir toplum oluşturmak için düzenlediği…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Eğitime Destek Derneği’nin (BEDES) okuyan ve bilinçli bir toplum oluşturmak için düzenlediği etkinlikler tüm hızıyla devam ediyor.

Beykoz Eğitime Destek Derneği’nin (BEDES) okuyan ve bilinçli bir toplum oluşturmak için düzenlediği ‘Okuma Aşısı’ etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor.

Prof.Dr.Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Okuma Aşısı’ etkinliği yazar Ferhat Özen ile Beykoz halkını buluşturdu. Etkinlik, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çeklikbilek, Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşat Yayla, Türkiye Omurilik Felçlileri Beykoz Şube Başkanı Saniye Efe, BEDES Başkanı Gülay Demirel, Küçüksu Yeni Mahalle Spor Kulübü oyuncuları ve gönüllü çok sayıda anne ve babanın katılımıyla gerçekleşti.

Ferhat Özen: Bir toplumun yok edilmesi için atom bombasına gerek yok

‘Okuma Aşısı’ etkinliğinde yazar Ferhat Özen, Medya Okuyazarlığı’nın önemini vurguladı. Özen, ekran bağımlılığından korunmanın en kolay yolunun kitaplarla barışmak olduğunu belirterek, Türkiye’nin Cumhuriyet Dönemi’nde yakaladığı aydınlanmayı yeniden yakalaması için kitapla barışmak zorunda olduğunu söyledi. 

Özen, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ekran bağımlısı toplumlar olarak biz, gözleriyle düşünen, kulaklarıyla karar veren, aklını ise rafa kaldıran bir toplumuz ne yazık ki. Batı toplumlarının ekran bağımlılığından kendilerini korumak için sıkı önlemeler geliştirdiler. Türkiye’de de güzel şeyler oluyor. Yeşilay artık ekran bağımlılığını öteki bağımlılık yapıcı maddeler arasına aldı. Çocuklar televizyon, bilgisayar ve sosyal medya ağlarda çok fazla zaman harcıyor. Düşünmeyi sağlıklı bulmayan bir toplumuz. Rodin’in düşünen adam heykelini okullara dikmemiz gerekirken ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinin önüne koyduk. Bir toplumun yok edilmesi için atom bombası atılmasına gerek yok. O toplumun eğitim düzeyini biraz daha aşağıya çekin yeter. Ovidus’un da dediği gibi ‘Yeni yetişen zekalarını kitaplarla beslemeyen uluslar yok olmaya mahkumdur’. Dünyanın en çok okuyan devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ tür. Yaşamına 3994 kitap sığdırmıştır. Fatih Sultan Mehmet ise, önce kitapları sonra İstanbul’u fethetti. Çocuklarımıza, okuma alışkanlığı kazandırmak için en büyük görev ailelere düşüyor. ”dedi.

Özen, Mustafa Güzel’i (Eşekli Kütüphaneci) ve 1939 yılında Erzincan’da yaşanan deprem sırasında kitapları kurtarmak uğruna enkaz altında kalan isimsiz kütüphaneciyi anarak sözlerini noktaladı.

Neşat Yayla: Beykoz’da her şey var. Yeter ki birileri bir ışık yaksın!

İstanbul’da 3029 kişinin okuma yazma bilmediği belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşat Yayla: “BEDES’ in Beykoz’a yapmış olduğu bu katkıyı kutluyorum. Kültürel faaliyetleri çok önemsiyoruz. Okullarda okum-yazma ile ilgili yazarlarla çocukların buluşmasını sağlama noktasında öğrenci velilerinin duyarlı olmasını bekliyoruz. Beykoz’da her şey var. Yeter ki birileri bir ışık yaksın. Bu ışığın da arkasından bütün öğretmenlerimiz, velilerimiz koşarak gidecektir.”dedi.

Yücel Çelikbilek: Okumayan unutulur, çöpe atılır gider!

Kitaptan daha iyi bir dost aramamız mümkün değil diyen Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek: “ Önce Allah’a sonra kitaba sığınacağız. Kuran’ nın bile ilk emri Oku! İkra! Çünkü kitap sizi mutlaka varmak istediğiniz noktaya ulaştırır. Okuyan bir toplum okumayan bir toplumdan üstündür. Rabbimiz bilenle bilmeyen bir olur mu diyor. M. Kemal Atatürk’ ün okuduğu kitap sayısına bakınca gıpta ediyoruz. İşte okuyan bir insanla okumayan bir insanı bir tutamayız. Birisi gelir insanların gönlünde yer eder, kendisini unutturmaz, okumayanda unutulur, çöpe atılır gider.” diye ifade etti ve duyduğu bir sitemi de dile getirdi: ”Beykoz’da 330’un üzerinde kahvehane var. Devletimiz belli alanlara sigara yasağı getirdi. Bunların hepsine yazı gönderdim. Hangi kahvehane benden kütüphane isterse yapacağım ve içine kitap koyacağım dedim. Ama şu ana kadar bir Allah’ın kulu gelip benden böyle bir talepte bulunmadı.” dedi.

BEDES: Kitaplar yaşama sebebimiz
Bizi Takip Edin