Beykoz Belediyesi'nin gözü önünde çürüyor!

İstanbul'un emektarı Paşabahçe Vapuru, 2010'dan beri Beykoz'da kaderine terk edildi.

Paşabahçe Vapuru, 2010'dan beri Beykoz'da kaderine terk edildi. Nikâh salonu bile olan vapur, bir ara batırılmak istendi, sonra karar askıya alındı. Vapurun

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’un emektarı Paşabahçe Vapuru, 2010’dan beri Beykoz’da kaderine terk edildi.

Paşabahçe Vapuru, 2010’dan beri Beykoz’da kaderine terk edildi. Nikâh salonu bile olan vapur, bir ara batırılmak istendi, sonra karar askıya alındı. Vapurun belediye binasının hemen önünde çürümesi, tepkilere yol açıyor.

Paşabahçe Vapuru… Bir dönem Kabataş-Adalar hattında İşleyen en büyük ve hızlı vapurdu. Savaş gemisi olarak tasarlandığı Genova’da şarkılar eşliğinde suya İndirilen, daha sonra kardeşleri Dolmabahçe ve Fenerbahçe vapurlarıyla 50 yıldan fazla bir süre İstanbullulara hizmet veren bu emektar vapur, 2010 yılından beri tonoz ve halatlarla sabitlenerek kaderine terk edildi. Seferden çekişinden bir yıl sonra Beykoz Belediyesi tarafından alınan 65 yıllık vapurun, bir süre nikâh salonu olarak hizmet vermesinden sonra da müze yapılmasına karar verildi. Mart ayında da bambaşka bir proje gündeme geldi. Gerekli İzinlerin alınabilmesi durumunda vapurun Beykoz açıklarında batırılacağı ve böylece hem dalış turizmine hem de eğitime katkı sağlayacağı açıklandı.

‘Anılarımız çürüyor’

Seferden ayrılışının üstünden 7 yıl geçen, İçinde tadilat yapmadan nikâh salonuna dönüştürülemeyen ve 3 milyon TL’ye çıkan İhale bedeli nedeniyle üzerine bir çivi bile çakılamayan Paşabahçe’nin akıbeti yılan hikâyesine döndü. Doğa koruma uzmanları metalin suda korozyon yaparak Boğaz’ın doğal yapısına zarar vereceğini belirtince, batırma projesi de muamma oldu. Hal böyle olunca başta Beykozlular olmak üzere tüm İstanbullular duruma tepki gösteriyor. Senelerce kendilerini taşıyan vapurun şimdi de anılarını sakladığını belirten vatandaşlar sıkıntılarını şu sözlerle dile getirdi: ‘Geçmişte vapurda diziler çekilmiş, bu bile ilçemizde hareketlilik yaratmıştı. Biz vapurun ‘Paşabahçe Kütüphanesi’ adı altında sadece Beykoz’a değil tüm İstanbul’a yakışır bir şekilde değerlendirilmesini İstiyoruz. Vapurla birlikte gençliğimiz, anılarımız da çürüyor. Yok oluşunu izlemek istemiyoruz.’ Vapurun açık kısımlarının okuma alanlarına dönüşebileceğini savunan Beykozlular, belediyenin bu yönde harekete geçmesini istiyor.

65 yaşında 994 grosston

İtalya’da 22 Haziran 1952’de yapımı tamamlanan Paşabahçe Vapuru Türkiye’de aynı yıl 17 Ekim’de sefere çıktı. 73.99 metre uzunluğunda, 13.71 metre genişliğindeki vapurun ağırlığı 994 grosston.

Beykoz Belediyesi'nin gözü önünde çürüyor!
Bizi Takip Edin