Beykoz halkı ne kadar mutlu? İşte sonuçlar

Beykozlu Giresunlar Derneği Başkanı  Ali Bilir yüksek lisans tezi olarak Beykoz halkının mutluluğunu araştırdı.

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı'nda Yüksek Lisans yapan Beykoz Giresunlar Dern

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykozlu Giresunlar Derneği Başkanı  Ali Bilir yüksek lisans tezi olarak Beykoz halkının mutluluğunu araştırdı.

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı’nda Yüksek Lisans yapan Beykoz Giresunlar Derneği Başkanı ve TÜRSAB-ASYA-BYK Başkanı olan 5. Dönem Belediye Başkan Yardımcısı Ali Bilir, Beykoz’da yaşayan yetişkin halkın demografik dağılımlarına göre psikolojik durumlarını kamuoyu ile paylaştı.

Beykoz Üniversitesi Kavacık kampusü Rektörlük Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Yetişkinlerde Psikolojik İhtiyaç Doyumu’nun Yaşam Kalitesi ve Mental İyi Oluşla İlişkisinin İncelenmesi- Beykoz İlçesi Örneği” bitirme tezi sunumuna Beykoz Rizeliler Dernek Başkanı Mikail Akyıldız, OFD Beykoz Şube Başkanı Saniye Efe, Kavacık Final Okulları Sahibi Coşkun Türk, Çubuklu Spor Kulübü Başkanı Coşkun Tosun, Beykoz Belediyesi 6. Dönem Meclis Üyesi Hayrullah Usta, Ferda Turan Takmaz Ortaokulu Müdürü Dr.Sare Emanet, Ziya Ünsel Ortaokulu Müdürü Bekir Sağır, Beykoz Özel Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Şevin Yelseli, Yeniköy Spor Kulübü Başkanı Osman Pirgaip ile akademisyenler, öğrenciler ve iş dünyasından isimler katıldı.

Yetişkinlerde psikolojik ihtiyaç doyumunun yaşam kalitesi ve mental iyi oluşla ilişkisinin incelendiği araştırmada örneklem grubu olarak Beykoz’da yaşayan 606 kişi ile birebir görüşüldü.  Bu araştırma ile Türkiye’de ilk defa ilçe bazında mutluluk ölçümü Beykoz’da yapılmış oldu.

Ali Bilir: Türkiye’de bir ilk

Hazırladığı yüksek lisans tezi ile daha öncesinde de kitabını yazdığı Beykoz halkının mutluluğunu araştırmayı amaçladığı belirten Ali Bilir; “İçinde yaşadığım ve hep daha iyiye götürmek adına yıllardır emek verdiğim Beykoz bölgesinde böyle bir araştırmanın yapılması benim için çok önemliydi çünkü bir üniversite kimliği altında yapılacak olması nedeniyle konu tamamen bilimsel verilerden yola çıkılarak araştırılacak ve sonuçlar da bilimin ışığında değerlendirilecekti. Konu ile ilgili literatür taramalarımı yaparken ilçe bazında mutluluk ölçümünün Türkiye’de daha önce hiç araştırılmadığını fark ettim. Dolayısıyla çalışma, kendi alanında bir ilk olarak literatüre katkı sağladığı gibi diğer şehirlere yönelik yapılacak benzer araştırmalara da örnek oluşturacaktır. Dünya bazında her yıl açıklanan ve kalkınmanın önemli göstergelerinden biri olan mutluluk raporları dikkate alındığında böyle bir çalışmanın önemi daha da iyi anlaşılacaktır. Bu kapsamda, kurmuş olduğumuz Uygulamalı Psikoloji Akademisi bünyesinde bu çerçevedeki çalışmalarımızı devam ettireceğimizi ve talep eden kurumlarla tecrübelerimizi paylaşabileceğimizi ve onlara yol göstererek gönüllü bir şekilde önderlik edebileceğimizi bildirmek isterim. Zira ilçe sakinlerinin dolayısıyla da ülke halkının refahını sağlamak açısından çok önemli olduğunu düşündüğüm mutluluk düzeyi çalışmalarının arttırılmasına katkıda bulunmak benim için özel bir önem arz etmektedir. “ ifadelerini kullandı.

606 kişiyle yüz yüze anket yapıldı

Bu çalışmada 2017 yılında Beykoz’da yaşayan ve 249 bin 727 kişi içerisinde bulunan 18 yaş üstü 186 bin 617 yetişkin nüfus baz alınarak %96 güven aralığına tekabül eden 278 kadın, 328 erkek olmak üzere toplam 606 kişiyle yüz yüze anket yapıldı. Yaş, cinsiyet, medeni durum, gelir düzeyi, eğitim seviyesi gibi etkenler dikkate alınarak mutluluk düzeyleri araştırıldı.

TÜİK’in Beykoz verileri ile benzerlik gösteriyor

Araştırmaya katılan kişilerin yaş değişkeni incelendiğinde en fazla kişinin %42,7 ile 18-24 yaş aralığında yer aldığı görülmektedir. Genç yetişkinlik dönemi olan 18-25 yaş grubundaki kişiler ergenlikten yetişkinliğe geçiş kavramı ile tanımlanmaktadır. Araştırmaya katılan diğer yaş grupları 25-34 yaş aralığı %32,5, 35-44 yaş aralığı %12,7, 45-54 yaş aralığı %6,3 ve 55 yaş üstü ise %5,8 olarak gerçekleşmiştir. Bu sonuçlar TÜİK’in Beykoz için açıklamış olduğu yaş gruplarına benzerlik göstermektedir. Araştırmaya katılan kişilerin yarısından fazlasını yetişkin ve orta yetişkin kişilerin oluşturduğu görülmektedir. Gelir düzeyi incelendiğinde en fazla kişinin %80,7 ile orta gelir düzeyinde yer aldığı, cinsiyet incelendiğinde kişilerin %54,1’inin erkeklerden oluştuğu, medeni durum incelendiğinde ise kişilerin %66,7’sinin bekar olduğu görülmektedir.

Araştırmaya katılanların mutluluk düzeyine bakınca yüzde 86,2 civarında bir memnuniyet dikkat çekiyor. Yüzde 13,9’luk bir bölüm ise mutsuzluğunu ifade ediyor.

Araştırma grubu içerisinde Beykoz’un tüm mahallelerinden katılımcılar bulunmaktadır. Çok büyük farklar olmamakla beraber zihinsel, psikolojik ve yaşam kalitesi ölçeklerine göre mahalle bazında mutluluk seviyeleri analizleri ise şöyle;

Araştırma sonucuna ilişkin çıkarımlar ise şöyle belirtildi;

✤     İnsan psikolojisinin daha iyi olması için insanların kendi farkındalığını bilmesi gerekmektedir.

✤     Psikolojik iyi oluş için, insan psikolojisini etkileyen olumsuz faktörlerden uzak durulması gerekmektedir.

✤     Yaşam kalitesinin ölçülmesi çok kolay olmadığı için birey kendi yaşam kalitesini belirleyebilmelidir.

✤     Cinsiyet faktörünün yaşam kalitesini, mental iyi oluşu ve psikolojik ihtiyaçları etkilemediği bilinmelidir.

✤     Evli bireylerin pozitif iyi oluşları, bekar bireylere göre daha yüksek değer vermiştir, bu durumun değerlendirilmesinde fayda vardır.

✤     Bireyin kendini daha iyi hissedebilmesi için yeterli gelir düzeyine ulaşmış olması gerekmektedir.

✤     Pozitif iyi oluş düzeyinin artması için temel psikolojik ihtiyaçlar ve mental iyi oluş seviyelerinin yeterli oranda artırılmış gerekmektedir.

✤     Bireylerin kendi farkındalığına varması önerilmektedir. Böylece birey, öznel ve psikolojik iyi oluşuna katkı sunacaktır.

✤     Bireyler temel psikolojik ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik çalışmalar yapması sonucunda yaşam kalitesinin artmasını sağlayacaktır.

Beykoz halkı ne kadar mutlu? İşte sonuçlar
Bizi Takip Edin