Beykoz’un doğa güzelliklerinden biri Küçüksu Deresi’nin üstü çöplerle kaplandı.
TEHLİKE SAÇIYOR
İBB’nin sorumluluğundaki Küçüksu Deresi, sıcaklarla birlikte yayılan kötü kokusuyla hastalık saçıyor. Kırmızı alarm veren dere, insan sağlığını, doğayı ve diğer canlıları tehlikeye atıyor.
2022 EYLÜL’DE ÇALIŞMALAR TAMAMLANACAKTI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise 2022 Ağustos ayı ziyaretinde Göksu Deresi’ndeki temizleme çalışmalarının Eylül sonunda tamamlanacağı aktarmıştı.
“BİR AN ÖNCE ISLAH EDİLMESİ LAZIM”
İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, derenin son durumu hakkında açıklamalarda bulundu.
Zafer Murat Çetintaş, “Küçüksu Deresi bir zamanlar şiirler, şarkılar yazılan bir yerdi. Birkaç tane böyle dere var İstanbul’da. Ne yazık ki tarihimize sahip çıkamadık. Bu yerleri koruyamadık. Daha çok özellikle büyükşehirler, yöneticiler daha çok ranta dönük yatırımlar yapıyorlar. Doğayı koruyan yatırımlardan kaçınıyorlar. Bu doğal bir yapıdır. Bu yapının bir an önce ıslah edilmesi lazım. Ama uzun yıllardır bu şekilde devam ediyor.” dedi.
“BURADA OKSİJAN SIFIR”
Derenin zaman zaman taşarak etrafa zarar verdiğini söyleyen Çetintaş, “Arıtma tesisleri çalıştırılarak düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Bu dere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait İSKİ sorumluluğu alanındadır. Fakat karşıda tel örgü var ama koruma yok. Bu dereye girilmez ve yüzülmez, çöp atılamaz diye bir tabela da yok. Toprak, yağmur suları ile de dereye karışmaktadır. Üzerinde muazzam bir çöplük var. Bu da insanların sağlığı ile oynayan nitelikte çöplerdir. Ve kirlilikleri de artırmaktır. Yağmur suları ile denize karışıyor. Ve denizden de mikro plastikler olarak balıkların karnında kulaçlarında bize dönüyor. Ve burada ağır metaller var. Burada oksijen sıfır. Marmara Denizi’nde bile binde 5’e düşmüşken burada oksijen beklemek hayal olur.” diye konuştu.
“YATIRIMDAN KAÇIYORLAR”
Derenin temizlenmesi için çözüm yolunu açıklayan Çetintaş, “Denizden su basarak burayı temiz tutmak mümkündür. Burada temiz su verilecek imkân yaratılabilir. Oksijen bağlantısı yapmak mümkündür. Ancak ıslah edilmesi şarttır. Bu hem kentin peyzajına hem de insan sağlığına aykırıdır. Ama dediğim gibi bu yatırımdan kaçıyorlar.” dedi.
“ISLAH ETMEMEKTE ISRAR EDİYORLAR”
Derelerin İstanbul’un hafızası olduğunu söyleyen Çetintaş, “Bu dereleri tarihe kazandırmak lazım. Pis kokuları gidermek, ıslah etmek bir yatırımdır. Bu yatırımın doğal kazanımı vardır. Maddi kazanımı yoktur. Onun için bu dereleri ıslah etmemekte ısrar ediyorlar.” dedi.