Turizm bölgesi yapılacakken her sokağı ayrı bir dizi seti olan Beykoz Kundura Fabrikası’nın kazancı şaşırtıyor.
2004 yılında yaklaşık 30 milyon dolara alınan Beykoz Kundura Fabrikası, şu anki değeri ve elde ettiği kazancı ile şaşkına uğratıyor. Yıldırım Holding’e satılan yer şu an dizi setlerinin mekanı olmuş olsa da geçen 11 yıllık zaman dilimde 100 katı kar etmiş görünüyor.
1810-1812 yılları arasında II. Mahmut tarafından Beykoz Debbağhanesi olarak kurulan Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası, geçtiğimiz yıllara kadar Sümerbank Holding A.Ş.’ye aitti. Sanayi tarihinin önemli durağı Sümerbank Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası, 2001 yılında atıl duruma geçmişti. Beykoz Deri ve Kundura Sanayi’nin deniz kenarında büyük bölümü yeşil alan olmak üzere 182 dönüm arazisi bulunuyor.
Forbes Türkiye Dergisi’nin geçen yıl hazırladığı Türkiye’nin En Zenginleri listesinde 220 milyon dolarlık servetiyle 101’inci sırada yer alan Yıldırım Holding, Beykoz Kundura Fabrikası’yla servetine servet kattı. Holding, Yıldırım Holding, Ali Rıza Yıldırım, Yüksel Yıldırım ve Mehmet Yıldırım kardeşlerin ortaklığında faaliyetlerini sürdürüyor.
Sümer Holding’in, Beykoz Deri ve Kundura Sanayi İşletmesi’nin özelleştirilmesine yönelik nihai pazarlık görüşmeleri 2004 yılında yapıldı. Dönemin Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Kenan Işık başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmelerinde, en yüksek teklifi 29 milyon 750 bin dolar ile Yıldırım Dış Ticaret ve Pazarlama A.Ş. verdi.
Fiyat 100 katı yükseldi
2004 yılında yaklaşık 30 milyon liraya alınan Boğaz bölgesinde şu anda metrekare birim fiyatları 15 ila 20 bin dolar arasında değişiyor. Fabrika, 183 dönüm arazisiyle, bugünkü rakamlarla yaklaşık 3 milyar dolar yani 8 milyar TL ediyor. Bu arada 12 yıl önce Yıldırım Holding’in fabrikanın metrekaresini 162 dolardan almış olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Ne yapılacaktı?
Beykoz Kundura Gayrimenkul Geliştirme Projesi, üst gelir grubuna hitap edecek şekilde duyuruldu. . Oteller, apart daireler, apart villalar, loftlar, sanat atölyeli evler gibi konaklama birimlerinin yanı sıra spa, sağlık ve spor kulübü, kongre merkezi, temalı alışveriş, yeme içme, eğlence ve gezinti yerlerini yapılacaktı. 12 yıldrı hala atıl durumda. Ancak
Her sokak bir dizi seti
Bir zamanlar üretim tıkırtılarının duyulduğu fabrikadan artık, motor’ sesleri duyuluyor. Nereye bakarsanız bir ünlü görüyorsunuz. Her sokakta dizi setleri kurulmuş durumda. Öyle bir geçer zamanki, Suskunlar, Keşanlı Ali Destanı, Ben onu çok sevdim, Karadayı, Devrim Arabaları, gibi reyting rekorları kıran yapımlar burada çekiliyor. Hatta fabrika bu haliyle bile para basıyor. Bölgede, haftalığı 30 bin dolardan dizi çekiliyor. Fabrika alanı, hatta düğün fotoğraflarının da çekim sahası olmuş durumda
Atatürk’e bile ayakkabı üretildi
Beykoz Kundura Fabrikası Türkiye’nin en eski fabrikası olarak tarihe geçti. Yıllarca ordu için bot, çizme üreten fabrikada Atatürk ‘e de ayakkabı üretildi.